zaterdag, april 20, 2024

Een levend getuigenis….

Aan mijn reis door Zuid-Afrika (eerst in Kaapstad, daarna in Pretoria) is bijna een einde gekomen.

Het is zondagmiddag 14 oktober als ik, samen met Christien Agema – voorlichter voor zending en hulpverlening in Zuid-Afrika – een gesprek heb met Kleopas Maseko, CEO van de organisatie Thembalethu Nkomazi.

Zodra Kleopas – een kleine, zeer enthousiaste man – binnen is, begint hij te vertellen.

Nkomazi is de provincie in Zuid-Afrika waarin Thembalethu zich bevindt. Deze provincie ligt in de driehoek tussen Kruger Nationaal Park in het noorden, Mozambique in het oosten en Swaziland in het zuiden. In dit gebied bevinden zich 34 dorpen, variërend van nog geen 200 tot wel 40.000 inwoners.

Hete zomers met soms hevige onweers- en regenbuien, afgewisseld met koude winters leveren vaak grote problemen op voor de mensen, die veelal in kleine huizen en hutjes leven. Tel daar nog het grote percentage met HIV besmette personen bij op, dan is duidelijk dat we ons bevinden in een echte probleemregio van Zuid-Afrika.

Het tuinteam, waarbij Nicholas (2e van rechts) leiding geeft aan het schooltuinproject.

Kleine plantjes worden opgekweekt in oude plastic flessen.

De kas met kleine groenteplantjes, die verkocht worden aan mensen in Schoemansdal en omgeving

De organisatie Thembalethu wordt in 2000 opgestart door een verpleegster uit Ierland, Sally McKibbin, met de zgn. homebased care. Verpleegsters bezoeken zieke, m.n. met HIV besmette mensen thuis, voorzien hen van gratis medicijnen en bidden met de patiënten.

In 2003 komt Kleopas, die economie gestudeerd had, in dienst bij Sally en hij wordt gelijk gegrepen door dit prachtige en vooral ook praktische hulpverleningswerk. In de loop van de jaren groeit Thembalethu uit tot een organisatie met verschillende afdelingen en geeft Kleopas dagelijks leiding aan een team van in totaal zo’n kleine 40 medewerkers. Daarnaast is hij zo nu en dan op reis om de organisatie te promoten in binnen- en buitenland. Zo is hij al eens in Thailand geweest om daar workshops te geven.

De homebased care (o.a. gesponsord door Verre Naasten) wordt in 3 verschillende gebieden gegeven: in Mozambique, in Block B (één van de 34 dorpen) en in Schoemansdal, het dorp waar Thembalethu als organisatie haar gebouwen heeft staan.

In dit lokaal wordt aan 105 kinderen tegelijk les gegeven door 2 juffen. De oudste kinderen (16 jaar) hebben de jongste van 5 jaar op schoot.

Met trots laten de kinderen uit Block B het schort zien wat ze zelf gemaakt hebben.

Het ‘kantoor’ van de homebased care workers. ’s Morgens is er altijd eerst een werkoverleg, voordat de verpleegsters de wijken van Schoemansdal ingaan. In totaal zijn het er vijf: 1 heeft de leiding, de anderen gaan in tweetallen het veld in.

In Block B voert Thembalethu een bijzonder project uit. Er is daar namelijk een schooltje gebouwd voor de zgn. ongedocumenteerde kinderen. Dit zijn kinderen die samen met hun moeder uit Mozambique gevlucht zijn en vervolgens broertjes en zusjes kregen die daarna in Zuid-Afrika werden geboren. Veel van de moeders zijn vervolgens aan aids gestorven en lieten zo hun kinderen achter zonder enig identiteitsbewijs. Deze kinderen kunnen niet terug naar Mozambique (waar hun familie onvindbaar is), maar hebben ook geen recht op gezondheidszorg en onderwijs in Zuid-Afrika. Een in-en-in trieste situatie, die voor deze kinderen uitzichtloos is.

We willen graag nog veel meer van Kleopas weten, maar vriendelijk lachend geeft hij aan dat hij het morgen veel beter aan ons kan uitleggen als we er op bezoek gaan.

Hier gaan we het huis binnen waarin een aidspatiënt zich bevindt. De man ligt, terwijl het buiten 35 graden is, met een warme jas en dikke sokken aan in bed.

Het schooltje in Block B. het voorste gedeelte wordt gevormd door een leslokaal; in het achterste deel bevinden zich de keuken, de toiletten en wat andere ruimten. In de pauze scharrelen wat kippen tussen de spelende kinderen door.

We starten de volgende dag in het gebouwencomplex van Thembalethu. We mogen er eerst de dagopening, waarbij het hele team aanwezig is, meemaken. Kleopas houdt een schriftoverdenking over psalm 34 : 8, hij stelt alle teams aan ons voor (het dramateam, het team van homebased care workers, het tuinteam, de bibliothecaresse, het kookteam, de administratie) en we krijgen een rondleiding over het terrein. Vervolgens reizen we af naar Block B, een reis van zo’n 3 kwartier over wegen vol gaten. Daar bezoeken we het schooltje voor de ongedocumenteerde kinderen, waar in 1 leslokaal aan maar liefst 105 kinderen les wordt gegeven.

Na aan een meertje mieliepap met een paar stukken vlees gegeten te hebben, bezoeken we met het hele homebased care team een drietal patiënten. Kleopas kent alle patiënten en heeft voor hen allemaal een bemoedigend woord. Daarmee sluiten we ons bezoek aan Thembalethu af. Ik ben opnieuw diep onder de indruk gekomen van al het werk wat in dit prachtige , maar ook gevaarlijke land door christenen gedaan wordt.

Kinderen van het schoolkoor laten horen en zien wat ze kunnen: prachtige stemmen en een geweldig ritmegevoel!

Als de basisschool in Schoemansdal ’s middags uit gaat, is er voor de kinderen die dat willen (en waarvan de ouders vaak niet thuis zijn) de mogelijkheid van naschoolse opvang. Na een warme maaltijd gaan de kinderen rond 18.00 u. weer naar huis.

 We hebben Kleopas gedurende de dag leren kennen als een inspirerende leider en hij is wat mij betreft dan ook, naast alle andere hulpverleners die ik heb ontmoet tijdens mijn reis in Zuid-Afrika,  een voorbeeld van hoe je heel praktisch een levend getuigenis kunt zijn en hoe je door woord en daad Gods liefde aan de mensen, die het in dit land zo hard nodig hebben, kunt doorgeven.

 

 

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties