dinsdag, april 23, 2024

In gesprek met Thusano-studenten

Na de rondleiding in de klaslokalen van Lesedi, blijven we donderdag (11 oktober) nog een poos in het gebouw, omdat er aansluitend 2 gesprekken gepland staan. Het eerste gesprek wordt door Jakolien en Jakob gevoerd met Raphiwe, een theologisch student, het tweede gesprek voeren Jakolien en ik met Gladys, een vrouw die haar studie betaald krijgt vanuit het Thusano-fonds.

Gladys
Gladys is 45 jaar en moeder van 4 kinderen: een dochter van 27 die tot groot verdriet van Gladys het geloof vaarwel heeft gezegd, een zoon van 22, eentje van 14 en een dochtertje van 14 maanden, die ze op de arm heeft meegenomen. Haar man werkt in de nachtdienst op de markt en het gezin hoort bij de kerk van Soshanguve F4.

Gladys heeft op jongere leeftijd in een ziekenhuis en ook als homebased care worker bij aidsorganisatie Khothasong gewerkt, maar had een vurig verlangen om maatschappelijk werkster te worden. Ze ziet het als Gods roeping. Haar studie verliep voorspoedig, tot ze voor de geboorte van haar jongste kind een doodgeboren kindje kreeg. Omdat ze daarna werkloos raakte, vroeg ze het Thusanofonds haar studie verder te betalen. Dat gebeurde. Ze raakte opnieuw zwanger, maar had een moeilijke eerste tijd met deze baby en het lukte haar niet om te studeren. Dus zakte ze. Vandaar dat ze Christien Agema, coƶrdinator van het studiefonds Thusano, huilend opbelde en haar smeekte om haar laatste twee examenvakken over te mogen doen, met ondersteuning vanuit Thusano.

Gladys heeft op haar leeftijd nog een enorme drive. Over een maand heeft ze haar eindexamens en ze wil heel graag, als ze klaar is met haar studie, gaan werken als social worker in haar eigen leefomgeving. Ze heeft ook al een plan hoe ze dat wil gaan aanpakken. Het Social Development Department van Soshanguve krijgt dagelijks sollicitatiebrieven binnen, maar Gladys wil op haar eigen manier gaan solliciteren. Ze is van plan omĀ  naar het departement te gaan en daar in een persoonlijk gesprek haar droom te vertellen. Ze wil aangeven dat ze het liefste wil gaan werken met tieners en ze is tevens van plan om tijdens het gesprek openlijkĀ  te vertellen dat ze haar christen-zijn wil meedragen in haar werk.

Mama Christien
Over het Thusano-fonds en mama Christien is ze vol lof. Ze heeft veel waardering voor de workshops die Christien verzorgt en stelt de belangstellende telefoontjes van Christien gedurende de opleiding zeer op prijs. Als ze eenmaal een baan heeft, wil ze de studiekosten volledig terugbetalen aan het Thusano-fonds, zodat van dat geld de studie van een volgende student bekostigd kan worden.

Hiermee is Gladys, als oudste Thusano-student, een lichtend voorbeeld voor de andere studenten.

Het is tijd voor het middageten en daarvoor steken we de straat over. Bij een klein restaurantje langs de kant van de weg eten we sphatlho, een soort fish and chips, een broodje met patat en een worstje erop.

Jacob en Elinda
Na deze warme snack reizen we door naar het huis van ds. Hannes Breytenbach voor een gesprek met de 2e theologische student, Jacob Mnisi. Hierna wacht nog Ć©Ć©n gesprek bij de kerk van Pretoria onder de afkapping buiten. Het is intussen gaan regenen, dus zoeken we de meest beschutte plek.

De 2e student die een beurs van het Thusano-fonds heeft gekregen, is een studente (Elinda) die op het punt staat af te studeren als basisschoolleerkracht. Ze zou het liefste willen werken aan een christelijke basisschool, maar als dat niet lukt kan ze altijd nog solliciteren op een staatsschool. Deze staan niet per definitie negatief tegenover christenen, maar het hangt vaak wel af van hoe de instelling van de directeur is.

Ook zij is vol lof over het Thusano-fonds en is vast van plan haar beurs , als ze eenmaal een baan heeft gekregen, terug te betalen.

Jakolien is inmiddels vertrokken, zij reist deze nacht (van donderdag op vrijdag) weer af naar Nederland. De avondmaaltijd wordt ons aangeboden door Marius en Tanya Bijker. Tanya is secretaresse van SDSA en coƶrdineert alle communicatie tussen Nederland en Zuid-Afrika op zendingsgebied. En zo maken we in Zuid-Afrika de eerste braai mee.

Onweer…
Rest mij nog te melden dat we de volgende nacht een geweldig onweer meemaken, zodat we de volgende morgen opstaan met een behoorlijk tekort aan nachtrust. Maar goed dat er deze dag een afspraak was afgezegd, zodat we ons in een rustig tempo konden voorbereiden op het begin van de tweedaagse conferentie, die voor vrijdagavond en zaterdagmorgen stond gepland.

 

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties