zaterdag, juli 20, 2024

Week 2

Goedemiddag allemaal!

Vorige week zondag was mijn eerst kerkdienst in Sri Lanka. Eigenlijk best vergelijkbaar als in Nederland. Ik ben na de dienst ingedeeld in een jeugdgroep. Daar ben ik afgelopen vrijdagavond heen geweest. De leeftijd lag heel erg verspreid. Van 14-25 jaar, waarvan het overgrote gedeelte onder de 16 jaar. Ik moest daar wel een beetje aan wennen. Ik had vooral zin om te levelen met jongeren van mijn leeftijd. Uiteindelijk vond ik het best tof dat de leeftijdsverschillen zo groot waren. Iedereen stond God te aanbidden en het praatje dat werd gehouden was ook mooi! Wat ik extra mooi vond was dat ik na die tijd heb gegeten bij een vrouw van de kerk. Zij had mij opgehaald om er zeker van te zijn dat ik goed werd opgenomen tijdens de avond. Haar dochter zit  in deze jeugdgroep. Bij haar thuis hebben we heerlijk gegeten en vertelde zij hoe God in haar leven heeft gewerkt en nog steeds werkt. Dat was gezellig en inspirerend.

In deze afgelopen week heb ik ook bij Leads op het kantoor mogen werken. Ik heb een blog geschreven voor de website, een artikel over het advocaten gedeelte van Leads, ik ben bezig geweest met het zoeken van fondsen en nog wat andere kleine dingetjes. Het zoeken van fondsen is niet bepaald mijn passie, maar wel ontzettend nodig! Ik ben er de afgelopen week achter gekomen dat al het werk dat Leads doet, draait om een betere toekomst voor kinderen. Dus als ze werken aan het ontwikkelen van communities, dan is dit gericht op een betere toekomst voor de kinderen die daar wonen bijvoorbeeld. Ik vond het enorm gaaf om te zien hoeveel Leads doet voor kinderen. Er zijn therapiecentra, er wordt voorlichting gegeven aan kinderen en overheidsmedewerkers over de rechten van kinderen, media campagnes worden ingezet, juridisch advies wordt gegeven, er wordt ingezet op het ontwikkelen van communities, Leads doet echt van alles! Heel gaaf dat zij zich zo hard inzetten voor de rechten van kinderen! Vandaag ben ik voor het eerste in een therapiecentrum geweest. Vanaf deze week zal ik daar drie, en soms twee, dagen per week heen gaan. Toen ik de poort binnen kwam lopen was ik een en al verwonderd. Het was zo ontzettend mooi! Een enorm grote tuin met grote palmbomen en andere fruitbomen. Alles was zo netjes onderhouden. En er liep zelfs een koe in de tuin. Alles was ontzettend mooi.

In dit therapiecentrum zal ik met name gaan observeren, kijken hoe de kinderen zich gedragen en hoe de medewerkers hier behandelen. De kinderen worden hier drie maanden opgenomen en gaan daarna of naar huis of naar een ‘Child Development Centre’, maar het liefst naar huis. Ook krijgen ouders trainingen en krijgen ze ambulante begeleiding als hun kind weer thuis komt wonen. Ik vind het bijzonder om te zien dat in een land als Sri Lanka, geen westers land, Leads zo ontwikkelt is in de behandeling van kinderen. Ik had dit van tevoren echt niet verwacht..

In de drie maanden in dit therapiecentrum krijgen de kinderen elke dag les in verschillende vakken, en spelen ze aan het einde van de middag. Ze hebben hier vaste dagstructuren. Een keer per week heb ze therapie, maar als er iets tussendoor is waarover een kind wil praten, dan zijn hier ook gespecialiseerde mensen voor waar de kinderen naartoe kunnen.

Vandaag heb ik de lessen van de kinderen bijgewoond. Vanochtend hebben ze geverfd en daarna deden we een paar spelletjes. Op deze manier kon ik leuk contact met de kinderen maken. Tijdens andere lessen heb ik geobserveerd en aan het einde van de middag met ze gespeeld. De kinderen hebben de leeftijd van 10-17 jaar ongeveer. Ze praten met name Singalees, dus ik kan ze niet verstaan. Er zijn twee kinderen en een medewerker die Engels kunnen praten. Deze twee kinderen vertalen zo nu en dan wat dingen, heel handig. De kinderen trekken naar mij toe omdat ze het volgens mij hartstikke interessant vinden dat ik uit Nederland kom. Vooral uit nieuwsgierigheid en gezelligheid. Van tevoren was ik bang dat de kinderen heel aanhankelijk zouden zijn vanwege hun hechtingsproblematiek bijvoorbeeld. Ik zou de situatie namelijk niet slechter willen maken met mijn komst, omdat ik er maar zo kort ben. Gelukkig ben ik wat dat betreft bij een zeer goede organisatie gekomen. Normaal gesproken komen er alleen vrijwilligers werken die er het hele traject van drie maanden bij zijn, wordt er echt een goede basis gelegd met vast personeel die drie maanden met de kinderen verblijven en is er goed nagedacht over de positie die ik zal hebben. Met name het observeren dus. Ik zal geen diepe gesprekken met de kinderen aangaan, maar wel luisteren als ze iets willen vertellen. Op die manier ben ik er wel, maar ben ik toch van een afstandje aanwezig.

Vandaag heb ik veel kinderen zien lachen en hing er een hele leuke sfeer. Er liepen zelfs apen rond in de tuin toen de kinderen buiten les kregen, heel leuk! Hetgeen wat ik niet zie is wat er gebeurt als de kinderen binnen zijn in huis. De jongens en meisjes leven op een aparte etage en ze eten ook niet gemengd. In huis zijn alleen de huisouders aanwezig.

Afgelopen week en vandaag heb ik veel dingen mogen leren over Leads. Het is mooi om te merken hoe het geloof een rol speelt binnen Leads. Op maandagochtend wordt namelijk gestart op het kantoor met een soort dienst. We zingen christelijke liederen en er wordt een kort praatje gehouden. Daarnaast is er elke ochtend een half uur de tijd om stille tijd te nemen. Sommige mensen nemen die tijd volgens mij niet, maar de optie is aanwezig. Heel mooi om op die manier het werk te starten met God.

Voor nu een goede en gezegende week gewenst. Tot volgende week!

 

Liefs Alinde

 

 

 

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties