zaterdag, juni 22, 2024

Eerste dagen in Johannesburg

Vrijdag was het dan zover: ik stapte in mijn eentje op het vliegtuig naar Johannesburg! De reis verliep, ondanks wat vertraging, prima en zaterdagochtend was ik dan daar. Ik was de gate nog niet uit of er stond al een groep taxichauffeurs om me heen die me overal wel naartoe wilde brengen. Omdat ik eerst even moest acclimatiseren (en Zuid-Afrikaanse Rand moest pinnen, ook niet onbelangrijk) heb ik vriendelijk bedankt. Daarna was het nogal een gedoe om het adres te vinden waar ik heen moest (les 1: ook al wordt er gezegd dat de WiFi-werkt, soms doet die het gewoon niet) maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en kwam ik aan op plaats van bestemming. Ik mocht afgelopen dagen verblijven in een lodge van Transworld Radio Africa. Enorm groot en dit weekend had ik het helemaal voor mezelf.

Bij aankomst in de logde ontmoette ik Paul, een man van rond de 70 jaar die nu op vrijwillige basis bij TWR werkt, zelfs in het weekend. Hij nodigde me uit voor lunch later op de dag en voor de zondagschool op de volgende dag. Dit weekend heb ik dus tijd met hem door gebracht en dit was erg bijzonder. Hij is in enorm veel landen geweest en heeft veel gezien en geleerd van verschillende culturen. Hierdoor kon hij mij ook weer dingen leren en een goede introductie geven in Zuid-Afrika. De zondagschool was ook erg leuk om bij te wonen, de mensen zijn allemaal erg vriendelijk en verwelkomend.

Gisteren heb ik met een bus een tour gemaakt door Johannesburg. Wat een bijzondere en levendige stad. Zoveel verschillende mensen en culturen met zo’n ingewikkelde geschiedenis.. maar toch wordt er naar vooruitgang gestreefd en hebben mensen zin in de toekomst. Vanmiddag begint de SALT-meeting en daarmee begint ook mijn stage officieel. Ik kijk er naar uit om de mensen die ik via Skype en email heb ontmoet eindelijk face-to-face te ontmoeten.

Gisteren heb ik ook het Apartheid Museum bezocht waar de indrukwekkende en hartverscheurende geschiedenis van Zuid-Afrika mooi naar voren kwam. Dit maakte veel indruk en dit deed me alleen maar meer beseffen hoe dankbaar we mogen zijn dat er hier nu in (relatieve) vrede wordt geleefd. Er zullen natuurlijk altijd mensen blijven die elkaar haten of elkaar niets goed gunnen. Maar in de afgelopen dagen leek het alleen maar alsof iedereen zich hier thuis mocht voelen. Waar je ook vandaan komt, welke taal je ook spreekt en hoe je er ook uit ziet. Hopelijk ga ik me dus komende drie maanden ook thuis voelen; ook al kom ik uit een ander land, spreek ik gebrekkig Engels en zijn de meeste mensen hier niet zo blond als ik.

 

Lees ook deze artikelen eens:

2 REACTIES

  1. Yes, je bent er. Een goede tijd bij SALT en haar leden gewenst, succes met je onderzoek en geniet van kleurrijk Zuid-Afrika!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties