maandag, mei 20, 2024

Noaberschap in Laitipi

Op donderdag hebben we een bezoek afgelegd aan Laitipi. Zoals al eerder geschreven in onze eerdere blog, hebben we daar de traditionele weefkunst gezien en mochten we zelfs ook zelf een poging wagen. Hierna werden we meegenomen naar stukken land achter het kleine dorpje dat het Yakerrsum-project heet. Dit landbouwproject is in leven geroepen door Indonesië Mission | Verre Naasten. We lopen achter de leider van het dorpje aan naar beneden, een hele steile weg door een stuk prachtig bos met allerlei bijzondere vruchten en kruiden als mango, bamboe, cacao en koffiebonen, en pinang. Dit laatste wagen we ons niet aan, hoewel we het overal aangeboden krijgen. De mensen hier kauwen op dit harde stukje soort van noot om het vervolgens uit te spugen. Je krijgt er ontzettend rode tanden van en je wordt er een beetje high van.

Hoe verder we het bos in lopen, hoe meer de leider vertelt over het stuk grond waar we over lopen. Alles vertaald door Henk, krijgen we te horen dat het project in Laitipi zo goed draait dat het al meerdere keren in de kijker is gevallen bij de belangrijke gouverneurs hier uit Soemba. Het project zorgt ervoor dat er geld en dus eten op de plank komt voor de clan, die dit stuk grond beschikbaar heeft gesteld. Al het opgeleverde geld wordt ook weer verdeeld onder alle dorpjes die onderdeel zijn van de clan. Een mooie samenwerking, in het Indonesisch noemen ze dit ‘gotong royong’. Een soort noaberplicht dat wij kennen.

Het Yakerrsum-project bestaat niet alleen uit landbouw. Dit is uitgebreid met koeien, hout om mee te bouwen, het leren over landbouw en ook de connectie met het evangelie. De opbrengst van de oogst komt van God. Hij heeft ons deze aarde.

We nemen een pauze in het stuk land. Een paar uit onze groep proberen een kokosnoot boom in te klimmen, maar we komen er al snel achter dat wij niet zo’n grote laag eelt onder de voeten hebben die ons beschermt tegen de boom. Onze lange, forse Nederlandse lichamen kunnen niet op tegen de tengere kleine Indonesiërs. Het is indrukwekkend om te zien dat de mensen hier nog zo van de natuur leven. We hebben heel veel nieuwe bomen en vruchten ontdekt waar we het bestaan niet van af wisten. Een eyeopener voor ons als groep om te zien hoe groot en uitgestrekt de projecten zijn die Verre Naasten organiseert, en hoeveel tijd hierin zit.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties