maandag, mei 20, 2024

Woensdag gehaktdag!

Vandaag (dinsdag 24 juli) bij het Soemboe-koe-project geweest, we waren uitgenodigd door de projectverantwoordelijke. Het project waar we hebben gekeken, was in Melolo. Hier loopt het koeienproject al drie jaar: we zagen dan ook volgroeide stieren.

Een korte herhaling van het project: per dorp worden geschikte boeren gezocht die de stierkalfjes kunnen opvoeden. Een project kan gestart worden als er minimaal drie koeien gehouden kunnen worden. Deze worden gekocht met geld vanuit Indonesië Mission | Verre Naasten. De kalfjes moeten worden opgevoed tot ze volgroeid zijn, dan mag 1 stier worden verkocht. Voor dat geld kunnen twee nieuwe kalfjes worden gekocht. Het geld dat als winst wordt gemaakt, mogen ze zelf gebruiken. In deze gemeente wordt het project geleid door de kerkenraad, de diaconie. Deze verdeelt de winst of gebruikt het voor de bouw van een nieuwe kerk, zoals hier in Melolo gebeurt, bijvoorbeeld. De stier die de mensen overhouden, kan gebruikt worden voor biogas. De overheid van Soemba heeft de mensen die deze koeien houden geld gegeven voor een biogas-installatie. Via de mest van de stier wordt biogas gekweekt door dit op te slaan in een ondergrondse tank. Dit biogas kunnen de mensen dan weer gebruiken om op te koken.

In totaal lopen er nu acht goedlopende projecten, de project verantwoordelijke is in afwachting van geld voor drie nieuwe projecten. Voorwaarden van deze projecten zijn de ondergrond (of er genoeg voedsel is) en diefstal, waarbij de man ook wel lachend toegaf dat niet alle kerkmensen te vertrouwen waren. De indrukken die we op deden waren positief! We kregen echt een goed gevoel bij dit project en de uitwerking hiervan op de lokale economie. Op naar nieuwe soemboe koeien!

Op dezelfde locatie waren er ook een groep Koreanen. Dit was een groep van een kerk in Korea. Deze doen vrijwilligers werk op Soemba. Eens per jaar gaan ze naar Soemba om medische hulp te bieden. Mensen die geen geld hebben voor medische hulp kunnen dan komen om gratis hulp te krijgen. Van medicijnen tot een plaatselijke tandarts. De Koreanen verkassen elke dag naar een andere plek.

In de ochtend heeft ook iedereen een boom mogen planten bij de kerk. Een leuk aandenken aan onze reis en interessant om over 25 jaar nog eens te komen bekijken…

Woensdag 25 juli

Vandaag hielden we een Holland-dag, dus zijn we een groot deel van de dag bezig geweest met koken. We maakten een Nederlands ontbijt en diner. Als ontbijt bakten we pannenkoeken en omelet. Als diner maakten we tomatensoep, gebakken aardappels, kipburger, een salade en vruchtjes na. Wilbert en Remy zijn druk geweest met het ‘ontleden’ van de kippen die in de ochtend voor onze ogen werden geslacht. Deze kip hebben we via een antieke gehaktmolen weten om te zetten in kipgehakt. De Soembanezen vonden de maaltijden erg lekker! Nieuwe dingen die ze nog nooit zo hadden gezien of geproefd. En ook wij genoten van een echte Nederlandse maaltijd!

 

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties