dinsdag, juli 16, 2024

Apart, gemixed, Afrikaans, Zulu en Engels

Apart, gemixed, Afrikaans, Zulu en Engels, in Zuid-Afrika maak je het allemaal mee.
Afgelopen blog lieten we weten dat we in Kaapstad zijn aangekomen. Ondertussen kunnen we vertellen dat we na een reis van een maand en 4000 km verder weer ‘veilig’ in Pretoria zijn aangekomen. En wat hebben we veel gezien en meegemaakt. Van niks meer op ons bankaccount door een scam tot zwemmen onder een waterval.

Het begin
We zijn onze reis in Kaapstad begonnen. Een enorme stad die onder het toezicht staat van de Tafelberg, Signal Hill en Lionshead. Een stad waar zwart en wit door elkaar loopt alsof het overal zo gebeurt. Hier hebben we 5 dagen de stad bekeken, Tafelberg beklommen en als kers op de taart ook Lionshead bij zonsopkomst. Een interessante stad waar veel gewerkt word. Vanuit daar zijn we naar Wellington gegaan. een klein plaatsje ten noord-oosten van Capetown. Hier ontmoeten we een stel wat ons in Pretoria had aangesproken. In dit vredige stadje zijn we ontzettend hard onderuit gegaan en in een scam getrapt en dit heeft ons 950 euro lichter gemaakt. We zullen de details besparen van hoe het allemaal ging maar we werden wel even van onze roze wolk gehaald van dat Afrika zo leuk en veilig is. Daar sta je dan opeens zonder bankpasje en kijk je op je app en zie je dat er niet meer 900 euro op staat maar 30 euro. Gelukkig zijn we goed verzekerd en hebben we bijna al het geld teruggekregen. ‘S avonds werden we door onze hosts Johan en Muldene Dempers erg gastvrij ontvangen en hebben we lekker kunnen braaien en genoten van de verhalen die zij te vertellen hadden.

Vanuit Wellington zijn we doorgereden naar Sandbaai. Dit ligt bij de kust. Vanuit hier zijn we door Zwellendam gereden. Hier begint de Garden route of Tuinroute. Dit is een route door wat de Zuid-Afrikanen bestempeld wordt als het beste stukje natuur. We verbleven in een Airbnb in Riverdale; een schattig plaatsje waar wij een buiten douche hadden en samen met onze ontzettend gezellige en vriendelijke hosts naar de kerk zijn gegaan. (Jorrit ontdekte een deurstopper met een bijbeltekst erop en vroeg ernaar) Na de kerkdienst nog even koffie gedronken en verhalen uitgewisseld.

Vanuit hier zal ik alles even versnellen want anders duurt deze blog wel erg lang. Van Riverdale zijn we naar Knysna gegaan, van daaruit naar Port Elizabeth enn door naar een hipster hostel in Morgans Bay. Vanuit daar veel gereden om uiteindelijk in Durban aan te komen voor Kerst.

Kerst
Met kerst zijn wij 5 dagen verbleven in een huis vol met andere reizigers. Hier hebben we een Zimbabwaanse comedian met een Noorse vriendin ontmoet. Erg gezellig en 2 avonden veel mee gepraat over allerlei onderwerpen. Voor de kerstdagen hebben we onze connecties bij de Verre Naasten gevraagd of iemand in Zuid-Afrika een plekje voor ons had. En dat was er: een paar dagen later kregen we een mailtje van familie Swart. Een gezin met 5 geadpoteerde kinderen. Met hen zijn we naar het strand geweest en hebben kerstavond gevierd met lekker eten en nog liedjes gezongen en gebeden. Eerste kerstdag zijn we naar de kerk geweest en daarna naar een afkickkliniek om daar een maaltijd te eten. Erg bijzondere ervaringen allemaal. Het ‘normale’ kerstgevoel was er niet helemaal, we mistten de kou en het gourmetten met familie wel een beetje.

Vanuit Durban zijn we naar Rosetta gegaan. een klein dropje in de buurt van Drakensberg. Dit is een prachtig bergachtig gebied waar je veel kunt wandelen. Hier hebben we weer voor een paar dagen een Airbnb gehuurd en hebben een paar heerlijke dagen gehad. Zoals zwemmen bij een waterval na een uur wandelen (zie foto) en een flinke wandeltocht door de bergen en jungle.

Vanuit Drakensberg zijn we doorgereden naar Johannesburg – tussenstop Weenen Nature Reserve voor een kleine vroege safari – waar de ouders van Elianne aankwamen op het vliegveld. Vanuit Johannesburg terug naar Pretoria waar we onze reis beëindigen.

Ons vooruitzicht
Dus veel mee gemaakt, veel mensen ontmoet en nog weinig gewerkt. Het werk gaat ondertussen echt beginnen. We zijn de laatste voorbereidingen aan het treffen voordat we echt gaan starten en zijn al een stapje verder in onze zoektocht naar een verblijfplaats.

We zijn dankbaar voor alle ervaringen en ontmoetingen en het is heerlijk om hier niet te hoeven haasten. We hoeven niet alles nu mee te maken en we kijken erg uit naar de toekomst waar we nog meer kunnen zien en kunnen opgaan in de cultuur en gebruiken hier.

Groetjes en tot de volgende blog!
PS: Vragen kunnen hieronder neergezet worden, wij zullen deze zo snel mogelijk proberen te beantwoorden

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties