zaterdag, juli 20, 2024

De eerste twee weken

Hallo!
‘How are you? I’m fine.’ Dit is een zin die we de afgelopen dagen honderden keren hebben gezegd. De standaard begroeting in Zuid-Afrika. Gelukkig kunnen we weer zeggen dat het goed met ons gaat. Vanaf vorige week woensdag tot afgelopen maandag hebben we namelijk veel in bed gelegen en ons erg beroerd gevoeld. Onze Hollandse magen konden het Afrikaanse water en klimaat blijkbaar niet helemaal aan. Koorts, diarree en hoofdpijn waren het gevolg. Dinsdag zijn we voor de zekerheid naar de dokter geweest en hebben een dosis medicijnen gekregen en deze zijn gelukkig aangeslagen.Maar ondanks dit, zijn we al een aantal dagen naar de school geweest. De eerste dagen waren vol met drukke kinderen die alles van je wilden weten. Veel aanraken, knuffelen, en ook heel veel vragen.

Christian school Lesedi la Ditashaba
De school is verdeeld in ‘Grade’s’: Grade R (kleuters) tot en met Grade 7 (groep 8). Voor elke Grade is er een apart lokaal met tafels en stoelen, alleen Grade R zit op de grond. Elke ochtend beginnen de leerkrachten om 07:15 met het lezen uit de bijbel en bidden. Ook nemen ze de bijzonderheden van de dag door. Vanaf deze tijd zijn er al kinderen op het schoolplein. Rond 08:00 komen de leerkrachten naar buiten en gaan alle leerlingen in rijen staan. Ze worden welkom geheten en zingen en dansen op verschillende nummers. Rond 08:30 gaan de leerlingen naar de lokalen en krijgen ze les. Ze hebben rond 11:00 pauze en om 14:00 is de dag afgelopen.

Alles heeft een begin…
Op de eerste schooldag heb ik al alleen voor de klas gestaan. De leerkracht moest even iets met haar auto regelen.. dus mocht ik de touwtjes in handen nemen… Een hele grote en leuke uitdaging, maar lastig omdat de namen onuitspreekbaar zijn (voorbeeldje: Tshegofatso). De kans dat ik ooit alle namen ken, is heel klein. Het lesgeven ging gelukkig prima en ze kennen een paar Afrikaanse woordjes meer. Jorrit heeft tijdens de schooldagen mooie foto’s gemaakt, leren schaken en gedaan alsof hij een voetbalcoach was om de kinderen goed te vermaken.
De dagen erna bestonden vooral uit op bed liggen, water drinken, puzzels maken en slapen. Jorrit is op vrijdag nog wel met de leerlingen op schoolreisje geweest naar het zwembad. Voor de leerlingen was dit erg leuk, maar voor hem was er weinig te doen. Maandag moesten we toch echt even naar buiten en wat ga je dan doen als je in Zuid-Afrika bent..? Juist.. de natuur in, en dat betekent hier gelijk een safari. We zijn in de auto gestapt en naar Dinokeng Game Reserve gereden drie kwartier hier vandaan. Hier hebben we al wat mooie dieren gespot: zebra’s, giraffen, verschillende soorten herten, struisvogels en wat andere vogels.

Het was lekker om vrij rond te rijden, al voelde het nog wel een beetje als een hele grote dierentuin omdat wij maar een klein stukje van het park hebben bekeken. Al zijn we in de 3-4 uur dat we daar waren niemand tegen gekomen.
Dinsdag en woensdag zijn we wel weer naar school gegaan. Helaas waren er maar weinig kinderen aanwezig (op de laatste dag maar vijf). Het schooljaar loopt op 6 december ten einde en de ouders moeten de transportkosten per maand vooruit betalen. Dit doen de meeste ouders niet, omdat het teveel kost voor deze zes dagen. Voor de leerlingen is het te onveilig om alleen over straat te lopen, ze lopen het gevaar ontvoerd te worden. Deze dagen is er ook geen les voor de leerlingen en hebben we vooral ingevuld met het maken van Nederlandse puzzels, schaken en praten met de leerlingen. De leraren zijn veel bezig de laatste cijfers in te vullen en de rapporten op orde te maken.

Verblijfplaats
En waar slapen jullie dan? Eigenlijk was het plan dat ik bij het gezin van de principal verbleef en Jorrit in een kamer 10 min. van het huis vandaan. De kamer bleek alleen niet helemaal zoals wij hadden verwacht. Het was vies, niet zo groot en de douche was buiten. Nu is daar allemaal mee te leven maar het ligt in het gebied Block KK. En wanneer we dit tegen mensen zeiden schrokken ze een beetje. Ze wisten niet precies wat er mee aan de hand was, maar het was zeker niet veilig. Ook de poort kon niet op slot wat het allemaal nog slechter maakt. Want de huurauto die we nu hebben moet binnen een poort staan die op slot kan. Anders wordt of de hele auto of onderdelen ervan gestolen. Hierom besloten wij om dit huisje niet meer te gebruiken en was de principal zo gastvrij om ook Jorrit in haar huis te nemen voor de komende twee weken. In het huis wonen twee kinderen, een dochter en een nichtje, en de ouders. Het gezin is erg gastvrij, maar af en toe gaat het nog wel een beetje mis met de communicatie over het eten (Zuid-Afrikaans dingetje denken we). Het was erg goed om de afgelopen twee weken bij een (zwart) Zuid-Afrikaans gezin te verblijven en mee te maken hoe ze leven. Al zijn we voor de tijd van januari tot juni nog wel opzoek naar ons eigen verblijf ergens in Soshanguve of Pretoria-North. We hebben al wat contacten gelegd met de kerk en Pretoria en zij zullen een stukje zetten in het kerkblad.

Op het moment van schrijven zitten we in Kaapstad. Hier zijn we voor de komende week en zullen hier ook de buurt ontdekken. Totaal anders en een stuk koeler. We hopen hier ook mensen te ontmoeten die we in Pretoria hebben gesproken en nog meer van Zuid-Afrika te ontdekken. We hebben er heel veel zin in!

Tot de volgende keer!

Jorrit & Elianne

Lees ook deze artikelen eens:

3 REACTIES

 1. Hallo Jorit en Eliane
  Ik kreeg deze site van je moeder doorgestuurd.
  Ik ga jullie volgen als je dat goed vindt .
  GertJan en ik zijn een paar jaar geleden daar geweest vanuit Zambia naar ZA toe . Prachtig land maar !!!!! Jullie zullen nog wel wat beleven wees allert .
  Geniet van al dat moois daar. En zegen op jullie werk .
  Gr GJ en Joke.

 2. Wat fijn dat we mee kunnen lezen ,, en vooral voor jullie kunnen bidden ,, we hopen dat jullie weer opgeknapt zijn ,, sterkte en geniet ,, God gaat in alles mee
  Hartelijke groet, Cees en Hammie van der Giessen

 3. Hoi Jorrit en Elianne,

  Leuk om over jullie belevenissen te lezen!
  Fijn dat het weer goed met jullie gaat.
  Geniet van jullie tijd in Kaapstad!

  Groetjes,
  Ellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties