donderdag, september 19, 2024

Afrikaanse kerkdienst

Zaterdag 23 februari

Op zaterdag hebben we veel mensen ontmoet uit de PCU in Kampala. Eerst werden we voorgesteld aan de gastgezinnen waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Met de koffers op het dak reden we door het bijzonder uitgestrekte Kampala. De gastouders waren bijzonder gastvrij. We werden hartelijk welkom geheten. Wat direct opviel in alle drie de huizen waren de fotogalerijen met gediplomeerde kinderen. Onderwijs wordt zeer hoog gewaardeerd.

We pikten Sarah op, de coƶrdinator van de verschillende projecten van dames van de gemeenten van de PCU. In verschillende vormen zetten zij zich met grote passie in om het leven van de medemens te verbeteren. Daardoor worden ook weer anderen getrokken tot het evangelie. Margareth is counselor, het wat theologie gestudeerd en zet zich met counseling, maar ook hele praktische hulp in voor mensen die vastlopen in het leven. Armstrong en zijn vrouw zijn een naai atelier begonnen waar nu acht vrouwen kleren maken. Van een oude Singer konden ze uitbreiden naar elektrische naaimachines. Zij zouden graag in ruimte en machines verder uitbreiden, zodat meer dames en jonge vrouwen hun inkomen kunnen verbeteren. Fraai om te horen: hun inkomen steken ze in een gezamenlijk fonds, waar allerlei nood mee geledigd wordt. Ook bij Elisabeth zagen we dergelijke activiteiten, maar dan met verschillende soorten weefmachines. Prachtige producten werden er gemaakt. In alle gevallen werd er ook bijbelstudie of bijbelclub aangeboden voor volwassenen en kinderen.

Tijdens de trip van de ene naar de andere activiteit konden volop ervaring opdoen met het verkeer in Kampala. De traffic jam is berucht op sommige plaatsen. De chauffeur probeerde dit te vermijden, maar we ontkwamen er niet helemaal aan. Het is fantastisch om te zien dat zoveel verkeer, vooral veel brommers en kleine busjes, zonder regels door en langs elkaar heen rijdt zonder ongelukken te veroorzaken. Iedereen houdt rekening met elkaar en ongeduld is zeldzaam. In de avond werden we ieder naar ons gastgezin gebracht: David & Grace, Ben & Lovyn en Lilian. Wifi is nog lang niet overal beschikbaar, dus communicatie was daarna niet meer mogelijk. Ook het uploaden van ons reisblog moest daardoor worden uitgesteld.

Bezoek vrouwen bij hun business

We hebben zaterdag al deze vrouwen bezocht: margaret, Sarah, Kate, sharel

Zondag 24 februari

Op zondagochtend werden we allemaal bij het gastgezin opgehaald om naar de kerk te gaan. Samuel was deze dag weer bij ons. In de bus hadden we tijd om het lied in te studeren dat we in de kerk willen zingen: God van licht. Het laatste refrein zingen we uit de Engelse versie: My Lighthouse. Samuel doet zijn best om de Nederlandse versie aan te leren. Ondertussen hebben we ervaringen uitgewisseld over de gastgezinnen. Niemand had Wifi en als er douche was, was het een koude douche. We hebben allemaal een echte Oegandese maaltijd gekregen, waarvan we konden genieten. Bij de kerk hebben we nog ruim de tijd om kennis te maken met de vele kinderen. De bevolkingsopbouw in Oeganda heeft een enorme onderlaag met kinderen. In de kerk zijn ook geen ouderen te vinden. Het zijn vrijwel allemaal twintigers en dertigers.

De kerkdienst was een belevenis. Eerst werd gelezen uit psalm 24: make a beautiful noise. Dat gingen we vervolgens ook doen. Sommige liederen waren in Luganda, maar omdat ook in Kampala met Easyworship teksten op het scherm kunnen worden gebrand, zijn zelfs die mee te zingen. Een koor zingt ook een aantal liederen, waarvan een aantal ook voor ons bekend waren. De dienst had een mooie liturgie, waarin veel elementen voor ons herkenbaar waren, ook al waren er grote verschillen met onze gewoonten in Nederland.

De preek over Gideon was netjes opgebouwd in drie punten en riep de gemeente op om actief de strijd aan te gaan, net als Gideon, door alleen het vertrouwen op God te stellen. Daarbij werden de Nederlanders op de hak genomen. Toen pastor James in 2014 in Spakenburg was, hoorde hij het Nederlandse gezegde: “God schiep hemel en aarde, maar de Hollanders schiepen Nederland”. In de westerse wereld vertrouwen we zoveel op technologie, dat ons vertrouwen op God op de tweede plaats komt. Die boodschap kwam wel binnen na een wifi-loze dag.

Tijdens de dienst zongen we twee liederen en na de dienst stelden we onszelf voor. Daarna waren er veel ontmoetingen. Ook kregen we een uitgebreide warme maaltijd aangeboden. We hadden inmiddels ook wel trek, want de dienst had ruim drie uur geduurd. ’s Middags ontmoetten we alle leerlingen en docenten van de school, die op hetzelfde terrein gevestigd is (eigenlijk wordt er kerk gehouden in Ć©Ć©n van de schoollokalen). Het schoolkoor zong eerst een paar prachtige liederen. De docenten stelden zich voor en vertelden over het Oegandese schoolsysteem, dat sterk gebaseerd is op het Engelse systeem. Wij werden uitgenodigd ook te vertellen over het Nederlandse schoolsysteem. Daarbij kwamen veel vragen, van leerlingen en docenten. Met twee docenten en vier leerlingen konden we die vragen in de meeste gevallen goed beantwoorden.Ā  Opvallend was de strikte gehoorzaamheid van de leerlingen. Zij gedroegen zich werkelijk voorbeeldig. Toen de kinderen weer naar buiten gingen, hadden we een ontmoeting met de jeugd van de gemeentes in Kampala. James Kabugo, jeugd pastor en opgegroeid op dezelfde school, stelde aan iedereen de vraag om ideeĆ«n te delen over het versterken van elkaars kracht door samen te werken met Oegandezen en Nederlanders. Er werd een duidelijke behoefte aan support uitgesproken. Wij konden uiteraard geen toezeggingen doen, maar hebben wel ideeĆ«n geopperd en contactgegevens uitgewisseld.
Toen we verder wilden bleek onze chauffeur spoorloos te zijn verdwenen. Toen hij aankwam spoedden wij ons naar het Cultureel Centrum van Kampala. Daar maakten we een spectaculaire en professionele culturele show mee, met muziek en dans van diverse Afikaanse stammen. Het werd dus erg last voor we terug kwamen bij onze gastgezinnen.

 

 

 

 

 

Vorig artikelOnze vuurdoop in Oeganda!
Volgend artikelBijna zover!
Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties