dinsdag, juni 18, 2024

Bezoek kaiti en bijbelstudie met jeugd

De woensdag werd gestart met een hike naar de top van Wanhale hill. Een prachtige berg waarin vruchtbare valleien liggen. Een lange weg slingerde helemaal naar de top. Halverwege is de groep uitgestapt om naar de top te lopen. De gids waarschuwde nog dat het een heftige tocht van een uur zou worden, maar het weerhield de meesten er niet van om te gaan. Na twee uur kwamen ze aan op de top. Daar wachtte nog een fraai uitzichtspunt.

’s Middags bezochten we de Kaiti Primary school. De tranen sprongen ons in de ogen toen we een rondleiding kregen. Vier groepjes zaten in kamertjes van drie vierkante meter.

De jongste vier groepen deelden een verzameling palen met stukken golfplaat. De kinderen zaten op de grond. Er stonden inmiddels muren overeind van een nieuw gebouwtje, maar er was geen geld om het af te maken. Het voltallige team, het schoolbestuur, enkele ouders en enkele leden van de gemeente deden hun best om hun nood aan ons voor te leggen.

Om maar wat te noemen: een docent verdient omgerekend nog geen €20,- per maand, terwijl er in Oeganda toch pakweg €65,- per maand nodig is om een gezin te onderhouden. Deze collega’s zetten zich fulltime met grote passie in, om wat van die schooltje te maken. Op de terugweg maakte dat onder ons de tongen wel los. Wat zouden we kunnen doen om DVN over te halen hier geld aan de geven? We konden de mensen niets beloven. Daar gaan wij niet over. Wij hebben het overzicht ook niet. Gelukkig wordt er vanuit DVN uitstekend overlegd met de nationaal coördinator van de PCU in Oeganda. Een uitgewerkt voorstel met bedragen werd meegegeven.

Later in de middag en avond waren we op bezoek bij de familie Tuininga. Dit gezin vangt elke woensdag leerlingen van de Secundary schools in Mbale uit voor ontmoeting en bijbelstudie. Er zijn twee voorwaarden: ze moeten hun schooluniform aan hebben en ze moeten aantekeningen van de laatste preek meenemen. Eerst werd er ontspannen volleybal gespeeld. Toen we ons verzamelde onder een grote overkapping viel ons op hoe enorm ontspannen iedereen met elkaar omging. Iedereen kreeg wat te drinken, met een pannenkoek. Er kwamen twee grote kisten tevoorschijn met liedboeken en bijbels.

We zingen een aantal liederen, deden een grappige voorstel ronde en daarna een bijbeloverdenking. Er was een vlotte leiding, maar ook met humor en ontspanning. Deze jongeren vertrouwden elkaar. Ze konden lachen om elkaar, zonder dat het onveilig werd. De corvee werd zonder problemen opgepakt. Fantastisch mooi om te zien hoe de jeugd van de kerk met elkaar omgaat. Zeer wisselende, maar allemaal ingrijpende ervaringen vandaag. Bij thuiskomst konden we eten en vroeg naar bed. Morgen wordt een lange en laatste dag.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties