zaterdag, juni 22, 2024

Back to basic

smtk-2

Back to basic, nou niet als we het hebben over het vliegveld van Jakarta. Het schittert je gewoon tegemoet; zo mooi en modern. Schiphol lijkt er zwaar verpauperd bij. Ook de vliegvelden van Jayapura en Merauke op Papoea zijn niet back to basic. Ze zijn niet zo groot en modern als het vliegveld van Jakarta, maar ze hebben net zo goed een bagageband.

Back to basic is je wassen met een pannetje koud regenwater, de wc zoeken en een gat vinden waar je boven mag hangen en naar een markt gaan waar je levende schildpadden vindt, ingepakt in bladeren en klaar om in de soep te belanden. Het is een hele andere wereld. Ook de mensen zijn anders. Zo vriendelijk en hartelijk. Ze zijn heel respectvol naar ons, maar zeker ook naar elkaar. Zijn wij in Nederland afgesteld op tijd is geld, gaat het hier om onderlinge verbondenheid. Dan heb je het werkelijk over back to (the) basic(s)!

Wij zijn beland op een middelbare school met 58 leerlingen. De leerlingen wonen ook op dit terrein. Zij komen uit verschillende dorpen op Papoea en wonen hier, omdat de afstand tussen hun huis en de school erg groot is. Elke zes maanden hebben ze een maand vrij en sommigen gaan dan terug naar hun familie.

De directrice ibu Tetsy (ibu=mevrouw) is een fantastische vrouw. Met hart en ziel gaat ze voor ‘haar’ jongeren! En wij hebben de eer om als eerste gasten bij haar in huis te slapen, dat staat op hetzelfde terrein. Als wij met de taxi op het terrein aankomen, worden wij direct opgemerkt. We vallen natuurlijk ook erg op met onze blanke huid! De begroeting is er niet minder om, een warm onthaal door alle acht docenten. Ze wilden zelfs gelijk allemaal foto’s met ons gaan maken. Vooral het lange blonde haar van Ilse was een trekker. Ibu Tetsy had speciaal een warme maaltijd gemaakt. Niet alleen voor ons, maar voor alle docenten. Letterlijk en figuurlijk een warm onthaal! Back to basic, het raakt ons tot in ons hart. Dit was nog maar het begin…

Wij werden uitgenodigd om een kijkje te nemen in hun dagelijkse leven hier op school. Zo mochten wij mee de klas in om de lessen mee te maken, maar niet voordat we eerst samen in de docentenkamer hadden gepraat. Tijd nemen voor elkaar is daar erg belangrijk! Iedere docent kreeg een naam van een leerling om voor te bidden. Ook wij mochten meebidden, Ilse kreeg een naam van een meisje, Mascha mocht voor een jongen bidden. Persoonlijk gebed voor ieder leerling, elke dag. Nadat we samen hadden gebeden, zongen de docenten onder begeleiding van een gitaar een prachtig meerstemmig lied. Ja, zo kun je de dag ook samen beginnen.

Dan gaan de docenten naar hun klas. Ook daar beginnen de lessen eerst met een dankgebed en met een super yell; ‘for the spirit’. De docente Engels begint met veel geduld synoniem en antoniem uit te leggen, de wiskunde docent maakt met veel enthousiasme wiskunde tot een leuk vak. Omdat de stof vaak te moeilijk is, maken de docenten in hun eigen tijd nog boekjes met extra uitleg voor de leerlingen. Ze zijn zeer gemotiveerd om de leerlingen zoveel mogelijk bij te brengen. De leerlingen waarderen hun docenten enorm, ze hebben veel respect voor hen. De docenten en de leerlingen hebben het samen goed! Dat is heel mooi om te zien.

Ibu Tetsy en alle leerlingen oefenden veel de afgelopen week voor de kerkdienst van vandaag. Zij waren in deze kerkdienst aan de beurt om de muziek te verzorgen. Het kwam dus super goed uit dat wij een Indonesisch liedje hadden geleerd voor in de kerk. Ibu Tetsy hoefde ons liedje maar één keer te horen voor ze het gelijk op haar keyboard kon spelen. De jongeren leerden het liedje ook snel en zo zongen wij vanochtend met alle 58 jongeren meerstemmig het lied “Aku gereja”, samen zijn wij kerk! Het ‘wij-gevoel’ staat hier hoog in het vaandel. Wat gun ik dat Nederland toch! Je hebt niet veel nodig om het samen goed te hebben.

Back to basic, dat is waar het hier om gaat. Er zijn voor elkaar, samen lachen, samen huilen, samen sporten, samen muziek maken en ja, samen geloven in dezelfde God! Wat zijn wij jaloers met al onze rijkdommen die ons zo in de weg kunnen staan om te snappen waar het werkelijk om gaat.

Mascha van Dommelen & Ilse van Dommelen
imga0257

Vorig artikelZo kan het ook!
Volgend artikelBackpacken!
Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

  1. Lieve Mascha en Ilse, leuk om te lezen hoe intensief jullie jullie “missie” daar beleven! Fijn dat jullie je geloof met mensen van daar samen mogen beleven en meemaken waar het echt om draait in het leven. We groeten jullie hartelijk en wensen jullie nog een mooie tijd daar. Jan en Elly

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties