dinsdag, april 23, 2024

Backpacken!

Zaterdagochtend (5-11) hebben we (Shanta en ik) de bus gepakt richting Kandy, dit is na Colombo de grootste stad en ligt in een wat hoger gebied centraal in Sri Lanka. Halverwege zijn we uitgestapt in Sigiriya, hier ligt een grote rots waar een koning uit de oudheid een paleis op heeft gebouwd. Er is niet veel van over, maar het is een mooie klim en er is genoeg te zien. Zoals oude muurschilderingen, funderingen, oude versleten half vergane stenen en mensen met enorme selfie sticks. Echt de 4250 roepie waard, helemaal als je bedenkt dat locals, zoals Shanta, maar 50 roepie hoeven te betalen, top!

Daarna snel verder naar Kandy, waar veel verkeer is en de tuk tuks je om de oren vliegen. We moesten naar het YMCA hostel, super goedkoop, het was maar 500 roepie (3 euro) per nacht. Dat had ook wel een reden, de schimmel kwam je tegemoet, de bed bodems waren half doorgezakt, geen klamboes en de douches waren waarschijnlijk expres slecht verlicht, anders zag je de schimmel en versleten tegels te goed. Misschien was dit alles ook de reden dat de tuk tuk meneer er ook nog nooit van gehoord had. Na compleet verkeerd gereden te zijn, zette hij ons af (letterlijk en figuurlijk) bij het hostel.

Na een onrustige nacht door rochelende en luidruchtige medegasten, zijn we zondag (6-11) op weg gegaan om Kandy te bekijken. Eerst naar De Tempel van de Tand. In deze boeddhistische tempel ligt de tand van Buddha. Omringt door een gouden kooi en veel pracht en praal. Om het tempelterrein binnen te komen, moest je een broek of sarong aan wat de knieën bedekt. Ik natuurlijk eigenwijs toch proberen, kijken of ze mij tegenhouden, ja dus. No shorts aloud, No shorts aloud, riep de boze leger meneer tegen mij. Gelukkig had ik hiervoor mijn sarong meegenomen, dus konden we kon toch naar binnen. Verder niet echt de Tand gezien, koste ook weer zo’n 10 euro en daar had ik geen zin in. Wel nog naar het boeddhisten museum geweest. Dat was wel interessant om over het ontstaan van het boeddhisme te lezen en wat het idee van Buddha nou eigenlijk was.

Verder die dag nog Kandy lake gezien. Geluncht bij de KFC en avondeten bij de Pizza Hut, lekker lokaal eten 😉 Ook hebben we vast uitgezocht hoe ik verder zou reizen. Ik wilde eigenlijk met de trein naar Nuwara Eliya, maar de gereserveerde stoelen waren al uitverkocht. Wel alvast een kaartje gekocht voor dinsdag, om de trein te pakken van Nuwara Eliya naar Ella, een van de mooiste treinritten die je kan maken in de wereld.

Maandag (7-11) dus toch maar met de bus gegaan. Alleen, want Shanta ging weer naar huis. Hij was nodig op de boerderij in Mannar. Al slingerend door de bergen kwam ik rond 13:00 aan in Nuwara Eliya, wat ze hier Little Britain noemen. Waarschijnlijk, om de theeplantages, golfbaan, paardenracebaan en een paar britse huisjes. Na mijn spullen in mijn hostel te hebben gedumpt, prima hostel dit keer trouwens, direct door naar een theeplantage voor een rondleiding.

Bij Pedro Tea Estate kreeg ik een rondleiding van een van de medewerksters, samen met een groep van zo’n 30 seniore Japanners. Deze groep had hun eigen tolk mee, dus ik kreeg het verhaal 2x te horen, in het Engels en Japans. Er was vlak na mij nog een rondleiding met allemaal Europeanen en ik werd gevraagd om mij daar aan te sluiten. Helemaal goed, dan ging het ook allemaal ietsje sneller. De medewerker vertelde een interessant verhaal over hoe de theeblaadjes worden geplukt en het proces tot bruikbare thee. Ze vertelde ook dat de theepluksters (tea lady’s) meestal Tamil zijn en oorspronkelijk uit India komen. Ze verdienen, na de recente staking, 730 roepie per dag. Als ze per dag tenminste 18 kilo aan theeblaadjes hebben geplukt, anders krijgen ze niks. Een arm bestaan dus.

Verder die dag wat rondgelopen door het stadje, marktje bezocht, nog een botanische tuin bekeken. Toen was het tijd voor het avondeten, heerlijk gegeten bij een Indiaas restaurant. Na het eten terug gewandeld naar het hostel. Inmiddels was het flink afgekoeld, naar zo’n 10 graden. Vrij bijzonder in Sri Lanka, maar ik vond het heerlijk om te kunnen wandelen zonder oververhit te raken.
kandy-lake theeplantage

Vorig artikelBack to basic
Volgend artikelGum
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties