dinsdag, juli 16, 2024

Bergtrein en naar het zuiden

foto14Dinsdag 8 nov. Het is zover, met de trein naar Ella. Eén van de mooiste treinritten van de wereld. Op het station was het nog even wachten op de trein. Tijdens het wachten raakte ik aan de praat met een Nederlands stel die ook naar Ella gingen, Julia en Rogier. Ze hadden net als mij gereserveerd voor de observatiewagon, hier heb je extra goed uitzicht vanuit de trein, in de achterkant zit bijvoorbeeld een groot raam. De reis was echt heel gaaf, door de bergen, tussen theevelden en prachtige vergezichten door. Na 4 uur foto’s maken, kwamen we aan in Ella. Tijdens de reis, verder kennis gemaakt met Rogier en Julia. Met hen heb ik die middag Little Adam’s Peak beklommen, klein beklimminkje met een mooi uitzicht. S’avonds uit eten tussen alle toeristen. Ella is eigenlijk de eerste plek waar ik erg veel reizigers tegenkom. Ook wel eens leuk.

Woensdag (9-nov) op tijd opgestaan om Ella Rock te beklimmen. Samen met mijn nieuwe vrienden 2 uur geklommen. Het was de moeite waard, alleen de stukken over het spoor, door de theevelden en de jungle waren al geweldig. Het uitzicht vanaf de piek was ook een mooi hoogtepunt. Na een snelle afdaling direct gaan douchen in mijn homestay, een verblijf bij een lokaal gezin die wat kamers over heeft en verhuurd. Daarna was het tijd om door te reizen naar Udawalawa, een klein plaatsje maar direct naast het Udawalawe National Park. Diertjes kijken in het wild dus. Rogier en Julia hadden dezelfde plannen, dus zijn we samen met de bus die kant op gegaan. Ze hadden nog nooit met de bus gereisd in Sri-Lanka, dus dat was een hele belevenis voor ze, denk ik. Het is prima te doen, veel leuker dan een private driver, gezellig reizen tussen de locals. En nog heel goedkoop ook.

In Udawalawa zou ik twee nachten blijven, kon ik mooi mijn was laten doen, wat wel weer tijd werd. Helaas zijn er in de meeste hostels weinig gasten, doordat het laagseizoen is. Maar gelukkig kon ik samen met de Nederlanders optrekken. Donderdagochtend de zonsopgang gezien in het Udawalawe National Park. Het was een mooie dag, veel dieren gezien, olifanten, krokodillen, buffalo’s, helaas geen luipaard, dus die blijft nog op het lijstje staan. Wel hebben we veel herten gezien, om de één of andere reden bleef onze gids zoeken en stoppen naar herten. Prachtig natuurlijk, maar die hebben wij ook op de veluwe lopen. Rij door! Verder die dag onderuit gelegen in een resort, bij het zwembad, heerlijk. Helaas wel die avond afscheid moeten nemen van Rogier en Julia, zij gingen die volgende dag naar Tangalle en ik naar Matara.

Vrijdag 11-11 tot 14-11
Het was vrijdag weer een lekkere warme dag, zo’n 30 graden en luchtvochtigheid van 100%. Perfect om een dag in de bus te zitten naar Matara. Dit ligt helemaal in het zuiden van Sri-Lanka en heeft prachtige stranden. Dit was dan ook de voornaamste reden dat ik daar heen ging. Drie dagen chillen aan het strand. Tussen de strandsessies door heb ik ook nog wel wat gedaan, de eerste dag heb ik een fiets gehuurd en de buurt verkend. Die nacht heel beroerd weinig geslapen, een of andere buurman vond het nodig om de halve nacht te trommelen en te ‘zingen’. Toen hij daar mee klaar was moest er nog wat gezaagd worden, op zich logisch s’nachts, maar buurman nam het iets te letterlijk en begon balken te zagen met een elektrische zaag. Gelukkig had de hosteleigenaar de politie gebeld… die niet kwam opdagen.

De ochtend daarna vroeg opstaan om walvissen en dolfijnen te spotten, die heb ik nog gezien ook. Was op zich een leuke ervaring, om de dieren zo te zien. Maar het voelde ook als een soort jacht en dat je de dieren lastig valt in hun leefgebied. Dus ik denk niet voor herhaling vatbaar op deze manier. Verder heb ik nog een scooter gehuurd en ben ik naar Tangalle gereden (zo’n 50 km rijden), ondertussen bij wat toeristische plekken gestopt. Onderweg naar zo’n mooie plek zag ik een groepje jongens cricket spelen. Toen ik stopte om even te kijken werd ik uitgenodigd om mee te doen, dat laat ik natuurlijk niet voorbij gaan. Na een korte uitleg heb ik wat ballen gegooid en geslagen, het was leuk, maar echt snappen doe ik het nog steeds niet. Daarna doorgereden naar een prachtig strand, lekker gezwommen, zonsondergang gezien. Top dag gehad.

Maandagochtend (14-nov) heb ik nog even gesnorkeld, helaas geen zeeschildpadden gezien, alleen maar koraal. Die middag heb ik de trein gepakt van Matara naar Colombo, een rit van 4 uur langs de kust. In Colombo stond mijn koffer mij op te wachten, net zoals het vliegtuig naar huis.

teun-sl-1 teuns-sl-3 teun-sl-2

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties