zaterdag, juli 20, 2024
HomeScholenreizenScholenreis: 2016 - Guido Amersfoort naar IndiaInternational Day of People with a Disability

International Day of People with a Disability

Vandaag is het 3 december: de dag voor mensen met een beperking. Hier in Herbertpur wordt er vandaag uitgebreid aandacht aan besteed. Op de campus is een sociale voorziening speciaal voor deze doelgroep. Ouders krijgen er uitleg over het verzorgen van hun kind met een beperking, kinderen tot 18 jaar kunnen hier lessen volgen en ook als volwassenen worden ze nog begeleidt. Dit is niet vanzelfsprekend in India, vaak wordt er niet naar hen om gezien.
Vandaag is het dus een bijzondere dag en we gaan met de nursing studenten van het ziekenhuis mee. Samen met allerlei scholen verzamelen we ons in Herbertpur en ontmoetten we kinderen met een handicap, die in het middelpunt van belangstelling staan. Ook naar ons komen kinderen toe om een hand te geven of zich voor te stellen. In een grote optocht lopen we meer dan een uur over de wegen in het dorp. Op deze manier, met allerlei borden, spandoeken en slogans wordt er aandacht gevraagd voor deze waardevolle mensen. En aandacht trokken we zeker: midden over de weg met verkeer aan beide zijden, toeterende auto’s en vele mensen langs de weg. Hier en daar staat een groepje mensen die ons steunen door koekjes en drinken uit te delen. Het leek wel een soort vreedzame demonstratie, voor een goed doel!  

dscn3859

Elke week kijken we erg uit naar het ontbijt op zondagochtend: toast met gebakken ei. Een heerlijkheid! Blijkbaar is dit van onze gezichten af te lezen, want de kok komt ons al een extra ei brengen… Even geen gevoel dat onze mond in de brand staat is ook wel fijn! Gelukkig is er een dokter die goed op ons let, hij vraagt ons vaak even hoe het eten heeft gesmaakt en biedt aan dat we bij enige maagproblemen altijd bij hem terecht kunnen… Van de vrije zondag genieten we erg na de werkweek van vijf en een halve dag. Voor Indiërs is dit een normale werkweek, het zijn harde werkers!

Deze week hebben we weer veel nieuwe indrukken opgedaan in het ziekenhuis. We begonnen de week op de spoedeisende hulp. Net als we denken dat het een erg rustige dag zal worden zonder patiënten, komen alle gevallen tegelijk binnen. Hoofdwonden, ademhalingsproblemen, hersenvliesontsteking, benauwdheid, hartproblemen, er is van alles te zien. We kunnen helpen bij het hechten van wonden, ECG’s maken, de vitale functies controleren en medicatie geven.

Een andere nieuwe ervaring voor ons is de kraamafdeling. Op onze eerste dag worden we er direct al bij geroepen op het moment dat er een keizersnede wordt uitgevoerd. Alles ging ontzettend snel, maar ondanks alle drukte wordt er vooraf een moment gemaakt voor gebed. Het was erg interessant om mee te maken. Helaas staat leven en dood soms heel dicht bij elkaar. Het kindje heeft het niet gered. Het is moeilijk om te zien dat een nieuw leven zo snel voorbij kan zijn. Het moeilijkste was misschien wel dat de moeder haar kindje niet heeft gezien. Dit maakte veel indruk op ons, maar gelukkig waren we een paar dagen later bij een bevalling die goed ging. Op de afdeling is een aparte kamer voor de pasgeboren baby’s die extra observatie nodig hebben. Hier zijn we maar al te graag te vinden natuurlijk!
Gedurende hun zwangerschap krijgen vrouwen ook begeleiding vanuit het ziekenhuis. De vrouwen moeten geregeld langs komen op de poli voor controle. De gynaecoloog liet ons mee kijken bij de echo’s die ze maakte en ook bij een operatie aan de baarmoeder bij een oudere vrouw.

Deze week is de maand december begonnen. Vanwege het weer realiseren we ons dit nog niet echt. ’s Ochtends en ’s avonds is het best koud, maar overdag schijnt elke dag de zon en is het zo’n 25 graden. Wij vinden het overdag heerlijk warm en lopen met korte mouwen rond. De mensen hier vragen zich dan bezorgd af of we het niet koud hebben, zij willen met 25 graden toch echt een warme trui aan… 

dscn3849 

Garreltje Bakker
Ik ben Garreltje, afgestudeerd verpleegkundige uit het noorden van Nederland. Ik wil naar India om ervaring op te doen in een nieuwe cultuur en een ziekenhuis ter plaatse.
Lees ook deze artikelen eens:

4 REACTIES

  1. Hi Mirjam en Garreltje,
    Wij (Jonathan en Hillene) zijn nu ook in India. Wij hopen morgen naar het EHA te komen. Zijn jullie er dan ook?
    Het lijkt ons leuk om jullie te ontmoeten.

    Groet!

    • Hallo Jonathan en Hillene, wat leuk dat jullie morgen hier komen! Wij zijn overdag in het ziekenhuis te vinden en hoorden al van jullie komst. Groetjes Mirjam en Garreltje

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties