zaterdag, juli 20, 2024

Mirjam & Garreltje naar India

dorp-1klein

Wij zijn Mirjam en Garreltje, twee afgestudeerde verpleegkundigen van het Menso Alting College in Groningen. We gaan een half jaar vrijwilligerswerk doen bij twee ziekenhuizen van EHA in Noord-India. In deze eerste blog vertellen we over onze plannen en wat er alleemaal bij de voorbereidingen komt kijken.

Mei 2015 – Een droom gaat uitkomen
Tijdens een les vertelt onze docent over de mogelijkheid die Verre Naasten biedt om werkervaring op te doen in het buitenland. Sinds kort creëert Verre Naasten ‘inspiratieplekken’, waarbij mensen zoals wij voor een tijd gaan samenwerken met een buitenlandse partner van Verre Naasten. Dit om je te laten verwonderen over wat God wereldwijd doet, om elkaar te bemoedigen in het geloof en ervaring op doen in het werkveld. Dit lijkt ons een erg mooie kans en we zijn gelijk enthousiast. We willen graag in een ziekenhuis werken, zodat we ook iets kunnen betekenen door middel van onze verpleegkundige vaardigheden.

Er volgt een periode van veel nadenken over deze mogelijkheid. We beginnen steeds meer te beseffen dat dit een geweldige kans is. Allebei delen we al langere tijd de wens om na onze opleiding voor een poosje te gaan werken in het buitenland. Nu is er deze mogelijkheid, in India. Een totaal onbekend land voor ons, een compleet andere wereld. In maart 2016 maken we een keuze na veel wikken en wegen: we solliciteren naar deze inspiratieplek. Er volgt een periode waarin veel overleg plaat vindt tussen alle betrokkenen.

Juni 2016 – Voorbereidingen
We nemen contact op met de directeur van EHA (Emmanual Health Association) Hospitals in India. EHA is een grote organisatie met 20 ziekenhuizen, verspreidt over 12 staten in het midden en noorden van India. EHA biedt gezondheidszorg in arme plattelandsgebieden. Medewerkers van EHA zetten zich vol liefde in voor hun naasten. EHA is blij met ons plan om voor een half jaar te komen werken bij hen. Er vinden allerlei voorbereidingen plaats en er wordt gezocht naar een goede match aangezien we hebben aangegeven graag in 2 verschillende ziekenhuizen vrijwilligerswerk te willen doen.

September 2016 – Uttarakhand
Inmiddels is het september. De uitnodiging van EHA is binnen om in twee ziekenhuizen in het Noorden van India te komen werken. Beide in de deelstaat Uttarakhand, aan de voet van het Himalaya gebergte. Het ziekenhuis waar we de eerste periode gaan werken is Herbertpur Christian hospital. Het ziekenhuis heeft 120 bedden, met specialismen als interne geneeskunde, orthopedie, chirurgie, verloskunde & gynaecologie, kindergeneeskunde en psychiatrie. Het andere ziekenhuis is het Landour Community hospital. Dit ziekenhuis is kleiner, heeft 35 bedden en ligt wat meer afgelegen. Het bevindt zich in de heuvels. Ook dit ziekenhuis heeft allerlei specialismen en het dient de omliggende dorpen.

Ook onze vertrekdatum staat nu vast: op 14 november vliegen we naar Delhi! De geplande aankomst is 15 november. De vlucht duurt zo’n 11 uur en we stappen over in Dubai. We bevinden ons de eerste 2 dagen in de hoofdstad, waar we voorbereid worden. Daarna vervolgen we onze reis naar Herbertpur.We hebben alle vaccinaties binnen en we zijn bezig met de laatste formaliteiten. Over 9 weken vertrekken we, de tijd gaat nu echt snel. Nu we druk aan het voorbereiden zijn leven we er echt naar toe. Spannend is het zeker, maar wij kijken er ontzettend naar uit!

14 oktober 2016 – Nog één maand!
Vandaag over precies één maand vliegen we naar India! De tijd vliegt ook. Het leek steeds nog ver weg als we het over november hadden, maar nu kunnen we de weken echt gaan aftellen. Hier begint de herfst met het sombere en druiligere weer, in India is het regenseizoen net voorbij en zijn de temperaturen rond de 30 graden. De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. Afgelopen week zijn we naar de ambassade van India in Den Haag geweest om de laatste zaken te regelen. Ook hebben we allebei al een grote koffer op onze kamer staan, die we al een beetje aan het vullen zijn. En ook al zijn we geen studenten meer, we geven ons zelf nog wel opdrachten voor het maken van verslagen over India. Maar dat is absoluut geen straf, het is erg leuk om ons in te lezen over het land, de cultuur, gewoonten en religies.

De volgende blog post zal waarschijnlijk vanuit India zijn. Tot dan!

Lees ook deze artikelen eens:

7 REACTIES

 1. Mirjam en Garreltje, veel plezier bij jullie werk- / inspiratieplek in India. Sterkte met afscheid nemen van jullie familie en vrienden. Een heel goede, fijne en gezegende periode toegewenst. Ik blijf graag op de hoogte van jullie belevenissen

 2. wat super dat het nu echt gaat gebeuren!! Goede reis naar Delhi en daarna Herbertpur, geniet van de ervaringen! Ik ken beide ziekenhuizen een beetje en EHA inmiddels al heel wat jaren, ik ga jullie verhalen volgen! God is met jullie. God bless!

 3. Lieve Garreltje en Mirjam,

  Een hele goede vlucht toegewenst naar India!
  Wij hopen en wensen dat jullie daar een prachtige tijd zullen hebben samen, we horen graag van jullie via het bloq!
  Gods nabijheid in India,
  Liefs van oom Johan& tante Jantina
  Grytsje
  Enne Johan
  Atze

 4. Lieve Mirjam, nog maar een paar uurtjes dan gaan we jou en Garreltje uitzwaaien op Schiphol. Eindelijk gaat het dan gebeuren waar jullie zo naar uitgekeken hebben! Een hele goede reis en we spreken elkaar…
  Liefs, mama

 5. Beste Garreltje en Mirjam,

  Super dat jullie op werk- en inspiratiereis zijn in India.
  We hopen dat jullie er een onvergetelijke ervaring opdoen van het immens grote land.
  We zijn ook heel benieuwd naar jullie ervaringen en hopen als bestuur van India Mission nog wel wat daarvan te horen.
  De GKV kerken in het Zuiden van Nederland hebben overeenkomsten met 6 partners in India. Samen met DVN willen we graag ook ons geloof delen met mensen in India.

  Met vriendelijke groeten,

  India Mission
  Dries van Dixhoorn, secretaris

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties