dinsdag, juli 16, 2024

Onze eerste indrukken van India

 

img_2783

We zijn nu 5 dagen in India en we hebben al ontzetten veel beleefd. Tijd om jullie op de hoogte te brengen van onze eerste indrukken!

Maandagavond zijn we door onze familie en vriendinnen uitgezwaaid op Schiphol. Het avontuur begint nu echt. Na een comfortabele vlucht en een overstap in Dubai komen we aan in Delhi. Vanaf boven zien we de contouren van de stad. Het valt ons gelijk op dat het ontzettend groot is en ook de verschillen in arm en rijk zijn vanuit het vliegtuig al duidelijk te zien. Op het vliegveld worden we opgewacht door een medewerker van EHA. Hij zal ons de komende dagen op de juiste bestemmingen brengen.

Een beetje begeleiding is wel fijn, want wat is het verkeer in Delhi chaotisch! Het verkeer rijdt kriskras door elkaar en het is alsof de enige verkeersregel is: toeteren! Toch lijkt het op een of andere manier te werken, we komen steeds veilig op onze bestemming. De eerste bestemming is het guesthouse waar we 2 nachten verblijven.

De volgende ochtend ontmoeten we medewerkers van EHA, waarmee we de afgelopen tijd al veel contact hebben gehad. Bijzonder om ze nu echt te ontmoeten. We worden welkom geheten en we krijgen uitleg over de organisatie. Hierna worden we meegenomen naar een markt in Delhi om kleurrijke Indiase outfits aan te schaffen. Overal om ons heen merken we de problemen die er zijn omtrent de roepie in India. De bevolking wil hun geld wisselen, omdat sommige biljetten ongeldig verklaard zijn. Dat betekent: enorme rijen voor elke bank. Gelukkig worden wij geholpen door EHA met het wisselen van onze euro’s. In de middag neemt de taxichauffeur ons mee naar een tempel in Delhi om wat cultuur op te snuiven.

Donderdagochtend gaat de wekker al vroeg. We leggen het laatste stukje van de reis af naar het ziekenhuis in Herbertpur. Vanuit de trein zien we al veel van India. Als we Delhi uit zijn zien we met name veel armoede, afval, koeien en veel mensen. Hoe verder we het noorden in gaan, hoe groener het wordt. Daar zien we meer bos en de heuvels van de Himalaya. In Dehradun stappen we uit. Daar staat een taxichauffeur op ons te wachten die ons naar het ziekenhuis zal brengen. De rit duurt ongeveer een uur. Ook hier kijken we onze ogen uit: chaos in het verkeer, apen, olifanten en koeien op de weg, armoede maar ook mooie gebouwen.

Als we aankomen op het terrein van het ziekenhuis verbazen we ons over de grootte van het terrein, het lijkt wel een klein dorp. We worden naar onze kamer gebracht, waar we de komende maanden prima kunnen verblijven. Even later hebben we kennis gemaakt met de nursing studenten en zijn we bij een bijeenkomst van de nursing school geweest, die hier ook op het terrein is. We ontmoeten de dokter die veel voor ons geregeld heeft. We maken kennis met de ‘hoofdzuster’, die ons de volgende dag zal rondleiden.

img_2785

De rondleiding begint na een mooie morning devotion, die hier elke ochtend gehouden wordt. Het personeel komt dan samen om de dag met God te beginnen. We worden welkom geheten en er wordt voor ons gebeden. De hoofdzuster laat ons alle afdelingen en ruimtes in het ziekenhuis zien. Ook neemt ze ons mee over de rest van de campus. Vanaf de daken hebben we prachtig uitzicht over een theeplantage en de heuvels van de Himalaya. We krijgen een rondleiding in de nursing school. We maken ook kennis met een programma speciaal voor kinderen met een beperking. ’s Middags gaan we samen met een verpleegkundige naar een markt in Herbertpur om wat inkopen te doen. We hebben al veel medewerkers ontmoet, ze zijn erg aardig en warm naar ons toe. Aan het eten moeten we nog wel erg wennen, het smaakt lekker maar het is behoorlijk pittig. Wel maken we al vorderingen: na een aantal dagen nog met een lepel te hebben gegeten, hebben we vandaag voor het eerst met onze handen gegeten…

We hebben al enorm veel indrukken opgedaan deze dagen en hebben veel zin om de komende tijd nog veel meer te gaan ontdekken!

Garreltje Bakker
Ik ben Garreltje, afgestudeerd verpleegkundige uit het noorden van Nederland. Ik wil naar India om ervaring op te doen in een nieuwe cultuur en een ziekenhuis ter plaatse.
Lees ook deze artikelen eens:

3 REACTIES

 1. Hej dames, super leuk om jullie verhaal te lezen en de ervari gen die jullie nu al hebben.
  Geniet ervan en ik kijk uit naar jullie volgende verhaal.
  Groetjes Mirjam de Jong

 2. Hallo Mirjam en Garreltje,

  Wat leuk om jullie verhalen te lezen.En Garreltje is voor ons een bekende naam.
  Kees Bakker die getrouwd is met Garreltje Bosma is een neef van ons.
  Misschien familie?
  Leuk om met jullie mee te lezen/leven!
  Groet Cor en Roely Geertsema

 3. Hey Mirjam en Garreltje,

  Wat leuk om te lezen dat jullie eerste indrukken zo goed zijn! Ik wens jullie een hele mooie en bijzondere tijd toe!

  Hartelijke groet,

  Elze Toornstra

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties