dinsdag, april 23, 2024

Sokken in sandalen

Een week vol bijzondere ontmoetingen en ervaringen. Deze week bestond vooral uit kennis maken met het ziekenhuis.

We zijn op verschillende afdelingen geweest: de mannenafdeling (zowel interne geneeskunde als chirurgie), de intensive care en de poli. Wat een verschillen met Nederland zagen we daar! Wat ons vooral opviel is dat de familie een onmisbare rol vervuld. Een helpende, afdelingsassistent en voedingsassistent? Die zijn hier overbodig. Familie regelt alles voor de patiënt. Ze zijn er voortdurend bij. Dit proberen ze zelfs als het niet geoorloofd is: op de intensive care gelden bezoekuren, toch zien we vaak een familielid stiekem binnen glippen. Het is mooi om te zien dat zorgen voor elkaar hier de normaalste zaak van de wereld is. Toch blijven er ook voor de verpleegkundigen genoeg werkzaamheden over. Zij richten zich vooral op de medische en administratieve taken. Zelfs als de stroom voor een paar minuten uitvalt, wat regelmatig gebeurt, gaat alles gewoon door.

Op de poli zagen we wat er gebeurt als patiënten zich melden bij het ziekenhuis. Patiënten worden niet doorverwezen door een huisarts, zoals in Nederland gebeurt, ze kunnen direct bij het ziekenhuis terecht. Hierdoor is het ziekenhuis is ook een soort huisartsenpraktijk waarbij mensen langs komen met hun klachten of voor controle langs komen. We hebben deze eerste week veel geobserveerd en informatie gekregen, maar gelukkig konden we ook al wel een beetje onze handen uit de mouwen steken. Zo hielpen we bij het controleren van de vitale functies en het geven van medicatie. Het personeel en de nursing studenten geven ons veel uitleg en ze vinden het ook erg leuk om ons wat Hindi te leren. Main Hindi thodi bole sakti hun…

img_2824

Zondag hebben we een kerkdienst bijgewoond. Een dienst vol blijdschap met zang en muziek en een overtuigende boodschap. Nadat we ons hadden voorgesteld kregen we een warm applaus. De dienst stond in het teken van dankbaarheid. Hier kunnen we veel van leren: Count your blessings, then you will forget about the luxuries you don’t have. Voor de jongeren was er ’s avonds een soort bijbelstudie. Heel waardevol om het geloof hier te kunnen delen.

Inmiddels herkent iedereen ons hier al zo’n beetje, als blanken vallen we best wel op. Wel proberen we ons zo goed mogelijk aan te passen, zelfs als dit betekent dat we met sokken in sandalen lopen… 🙂 We ontmoeten elke dag nog nieuwe mensen. Met verschillende van hen hebben we al leuke contacten opgebouwd. Soms gewoon een praatje, bij een ander worden we thuis uitgenodigd en weer een ander wil graag met ons op de foto… Iedereen is heel behulpzaam en gastvrij.

img_2832

 

Dat we in een andere cultuur beland zijn, merken we aan allerlei dingen. Zo moeten we nog wat wennen aan de geluiden hier. Deze week schrokken we ’s avonds laat van harde knallen die we niet konden plaatsen. De buurvrouw keek wel een beetje verbaasd toen we vervolgens in onze pyjama voor haar deur stonden. Ze was zo lief om met ons mee te lopen naar de beveiliging bij de poort, die ons geruststelde: het was onze eerste kennismaking met de geluiden van een Hindoe-feest.. Niet alleen wij maken hier van alles mee, ze beleven hier ook van alles met ons!

Garreltje Bakker
Ik ben Garreltje, afgestudeerd verpleegkundige uit het noorden van Nederland. Ik wil naar India om ervaring op te doen in een nieuwe cultuur en een ziekenhuis ter plaatse.
Lees ook deze artikelen eens:

2 REACTIES

 1. Hoi Mirjam en Garreltje,
  wat een indrukken zo!!
  En sokken in sandalen…… nee, dat zien we je hier niet doen Mirjam!!
  Succes met alles!
  Groetjes Wilma,
  uit Zutphen.

 2. Dag Mirjam en Garreltje,
  Zo te lezen beleven jullie wel van alles.
  Fijn om zo met jullie op de hoogte te blijven.
  Gods nabijheid en zegen toegewenst bij jullie werk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties