maandag, mei 20, 2024

Terugblik op Evangile21 – hoe verder?

Moe maar voldaan zijn Alfred, Dick en ik weer terug, thuis in Nederland. Ik kijk in dankbaarheid terug op dit mooie en rijke samenzijn van zovele Franstalige christenen in Genève. De campus van het Institut Biblique was een perfecte locatie, met veel ruimte voor ontmoeting en gesprek. Ik was bepaald gecharmeerd van het concept van ‘Evangile21’. De conferentie was een mix van theologisch goed onderlegde voordrachten en muzikale lofprijzing van de veelzijdige muziekgroep Ecriture. Alleen al voor de muziek waren deelnemers gekomen, hoorde ik van enkele aanwezigen. Zo kwamen toerusting, verdieping en bemoediging van geloof, en ontmoeting en gesprek bij elkaar. Omdat de deelnemers, jong en oud, uit alle windstreken van Frankrijk e.o. kwamen vond ook communityvorming plaats. Dankzij Evangile weet je dat jij en je gemeente niet alleen staan in het geloof, maar dat er elders in het grote Frankrijk medegelovigen zijn bij wie je terecht kunt. Wat mij betreft had de conferentie een goedgekozen focus met de eerste brief van Petrus centraal te stellen. En vandaaruit in te zoemen op het thema hoe in tijden waarin het Christendom onder druk staat te getuigen van Christus en naar zijn geboden te leven. Petrus schreef deze brief in de tijd van de christenvervolgingen in Rome.

Evangile21 was gericht op franstalige christenen. Wij ontdekten dat er binnenkort ook een duitstalige editie van Evangile21 is, Evangelium21 genaamd, https//www.evangelium21.net/hauptkonferenz/ Deze conferentie vindt plaats van 13 tot 15 juni 2024 in Hamburg. Het thema is een beetje vergelijkbaar met de Franse versie,’ Hoffnungsvoll in einder fremden Welt’, met eveneens de eerste brief van Petrus als uitgangspunt. Ook de opzet is vergelijkbaar met inspirerende sprekers, workshops en muziek. Mocht je belangstelling hebben om een ‘Evangile21’ conferentie mee te maken, dan is dit je kans! De website biedt informatie en je kunt natuurlijk ook terecht bij Dick, Alfred en mij.

Dan is de vraag: welk vervolg krijgt het Evangile concept in Nederland? Met wat ik meegemaakt heb probeerde ik een vergelijking te trekken met andere christelijke events. Evangile was geen festival, zoals Opwekking, New Wine of Graceland. In de verte deed het een beetje denken aan Taizé, maar ook niet meer dan dat. Het Inspiratiefestival van de PKN op Terschelling dan? Nee, dat heeft behalve voordrachten ook kunst, muziek,theater en spel in zich. Kortom, wij hebben een uniek evenement meegemaakt waar we ook in Nederland en in ons Nederlands Gereformeerde kerkverband van kunnen leren. Als vernieuwd kerkgenootschap in de 21e eeuw komen we ‘hoopvol onderweg’ mooie dingen tegen!

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties