dinsdag, juni 18, 2024

We wanna wish you a merry christmas!

 

Voor ons vertrek vroegen we ons nog af of kerst uitgebreid gevierd zou worden in een land vol met Hindoes, maar het tegendeel blijkt hier. Op de campus en in het ziekenhuis merken we aan alles dat het bijna kerst is. Het ziekenhuis hangt vol met kerstversiering, er staat zelfs een kerstboom. Er wordt van alles georganiseerd op de campus.

Vorige week begon met Mirjam’s verjaardag. Best gek om die te vieren zonder familie en vrienden. Maar we hebben er ook hier een feest van gemaakt! In het ziekenhuis hebben we stroopwafels uitgedeeld. Een echte Nederlandse traktatie, die goed in de smaak viel. Van de zon hebben we ook even extra genoten, dat is wel uniek op een verjaardag in december.. ’s Avonds hadden we de wekelijkse bijbelstudie met een paar vrouwen op de campus. Wat een verassing toen ze al ‘happy birthday’ zingend binnen liepen met een chocoladetaart!

Ook deze week werd er wat af gesport op de campus, vooral door de mannen. Ze vinden het erg leuk als we komen kijken, het is ook wel hilarisch om te zien. Net als met de verkeersregels in India worden er ook tijdens het sporten niet echt regels gehandhaafd, wat nog al eens voor ophef op het veld zorgt.. Ook voor de nursing studenten was er een sportmiddag. Aan de kant moedigden we ze aan, maar met het touwtrekken moesten we toch echt meedoen. Dat ging niet echt zoals verwacht, het touw brak doormidden en vervolgens lagen we allemaal op de grond.. Wat hebben we gelachen.

De afgelopen tijd hebben we op de intensive care en de male surgical ward gewerkt. Hadden we het in de vorige blog nog over de lege bedden in het ziekenhuis, ligt de male surgical ward nu helemaal vol. Er liggen met name veel orthopedische patiënten, met breuken door ongelukken. En met zo’n 20 patiënten is er dan genoeg te doen. Zeker nu de studenten met kerst en de jaarwisseling vakantie hebben en naar hun familie zijn.

Wanneer we naar de markt gaan kijken we iedere keer nog onze ogen uit. De overvolle voertuigen en overal mensen. We zijn nu al een aantal keer met een vikram naar de markt geweest en dachten er al aardig aan gewend te zijn.. Maar elke keer verbazen we ons weer over het aantal mensen dat er in past. Als we zeggen “Laat er alsjeblieft iemand uitstappen, mijn benen beginnen te krampen”, komt er gewoon nog een man bij, half bij Garreltje op schoot. Mirjam had het beter voor elkaar met een kindje die bij haar op schoot kroop. De kleuren, geuren en geluiden, de mannen met hun handelswaarden, kinderen in schooluniformen, de enorme stier waar we langs moeten lopen.. Het bruist van het leven overal waar je kijkt. Een vrouw uit Nieuw-Zeeland die we op de campus hebben ontmoet, neemt ons mee naar haar favoriete coffeeshop. Samen drinken we er wat en genieten van een gebakje. We lopen terug naar de campus en zo zien we nog weer meer van de omgeving.

Afgelopen zaterdag was er de ‘Christmas musical night’. Een avond vol met verassingen. Allerlei stukjes worden opgevoerd door het personeel van het ziekenhuis, hun kinderen en de nursing studenten. Er is ruimte voor zang, dans en drama. Samen met andere verpleegkundigen waren wij verantwoordelijk voor het openingslied. Van tevoren hadden we al een paar avonden geoefend met elkaar. We zongen ‘O come all ye faithful’ en ‘Feliz navidad’. Er was een grote diversiteit aan optredens, serieus en grappig, jong en oud deden mee. De klapper op de vuurpijl aan het einde van de avond waren de (junior)dokters die een kerstdans deden. Deze werd zo gewaardeerd dat ze hem gelijk nog eens moesten opvoeren onder volle aanmoediging.


Dat het bijna kerst is mag iedereen weten. Gisteravond kwam het personeel van het ziekenhuis en hun families bij elkaar en rond een kampvuur werden er kerstliederen gezongen met veel enthousiasme. Eerst voor de familieleden van de patiënten, dan langs de afdelingen en ten slotte nog voor een paar huizen op de campus. Op het laatst is er eten voor iedereen. We sluiten aan in de rij en opeens valt het ons op dat er nergens vrouwen te bekennen zijn: we staan in de mannenrij, oeps.. Het was een mooie avond, waarbij we de boodschap van kerst konden delen met elkaar.

We wensen jullie fijne en gezegende feestdagen toe! Overal in de wereld mogen we stil staan bij het wonder van kerst: Jezus werd geboren om ons te verlossen!

Lees ook deze artikelen eens:

5 REACTIES

 1. Hoi Garreltje &Mirjam,

  Wat leuk om iedere keer jullie bloq te lezen!
  Fijn dat het goed gaat en jullie het naar de zin hebben!

  Vanuit Doezum voor jullie:hele fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2017 toegewenst!?

  Liefs van
  Oom Johan, tante Jantina
  Grytsje, Enne Johan & Atze

 2. Leuk om jullie zo te volgen.
  Fijn te lezen dat jullie het goed naar de zin hebben daar en dan we kijkje krijgen in jullie leven daar.
  We wensen jullie goed kerstdagen en een gezegend 2017.

  Hartelijke groeten,
  Henk en Betty Poel.

 3. Hallo Mirjam en Garreltje.. prachtig hoe jullie al jullie belevenissen beschrijven! Fijn dat jullie samen kerst hebben gevierd. We wensen jullie een fijne week toe, en Gods zegen en liefde voor het komende jaar!
  Warme groet van Fré en Lieneke Hofstee

 4. Hallo Mirjam en Garreltje,
  Heb steeds wat moeite om jullie te vinden op de site,maar ik heb het nu geloof ik door!
  Leuk om jullie te volgen en jullie belevenissen te lezen.

  We wensen jullie Gods nabijheid en zegen voor 2017 en veel zegen op jullie werk.
  Hartelijke groeten,
  Cor en Roely Geertsema

 5. Hoi Mirjam en Garreltje… veel plezier en hele fijne tijd in het ziekenhuis… wat maken jullie veel mee! Groetjes van Fré en Lieneke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties