dinsdag, juni 18, 2024

We will meet again

cimg9771

Ik wist dat het zou gebeuren. Van binnen zei ik ‘nee, ik wil dit niet’. Ik ontkwam er helaas niet aan. Of ik wilde of niet, het is dinsdagochtend geworden, de dag van afscheid nemen van een stel geweldige mensen.

Mijn gedachten gaan nog gauw even terug naar een paar mooie momenten. Zoals de avonden dat wij met de jongeren buiten in het donker op een stoepje gezellig zaten te klessebessen over de verschillen tussen Papoea en Nederland. Of de keren dat wij met docenten zaten te sporten, wat vaak eindigde in een leuke conversatie om elkaar beter te leren kennen. Ook de spontane acties van samen zingen en muziek maken, eindigden vaak in een serieus gesprek over wat het betekent om christen te zijn.

Ik denk ook terug aan al die avonden dat wij heerlijk hadden gegeten. Wat kunnen zij goed koken zeg en dat allemaal op één pitje! Alle ingrediënten komen uit hun eigen natuur. Uit die natuur halen ze ook bepaalde kruiden die geneeskrachtig kunnen zijn. Wat er precies in het flesje zat, geen idee. Het werkte wel, want mijn gebroken kleine teen en een mega grote blauwe plek op mijn arm, genazen in een temp wat ik in Nederland nog niet had meegemaakt. Nog voor ik zelf bedacht om ook zo’n flesje te kopen, had onze ibu al een flesje voor ons gekocht! Zo lief!

Oh ja, en dan nog het samen wassen! Vind ik het huishouden in Nederland al een klus, mijn gemakzuchtige instelling wordt hier direct om zeep geholpen! Waar doe ik moeilijk over, ik hoef alleen maar de was in de wasmachine te doen, daarna even in de droger en klaar is Mas. Wat een verschil met wassen hier… Eerst water putten en slepen met 4 loodzware emmers van zeker 80 liter. Dan de kleding voorspoelen en in een andere emmer flink soppen met zeep. Vervolgens alle kleding grondig schrobben met een borstel en daarna goed uitspoelen met weer een andere emmer schoon water. Dan flink wringer en spoelen tot alle sop er uit is, zodat het aan de waslijn kan drogen. Je bent zo een uur verder. Ook sporten is niet meer nodig, want de calorieën verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Ook denk ik nog even terug aan al die fotoshoots. Met ‘onze’ jongeren en het team was dat super gaaf om te doen. Ik dacht dat er in Nederland veel selfies gemaakt werden, maar tegen de uitspraak ‘once again’ van één van de docenten tijdens het maken van de selfies, valt niet te schieten. Mooie herinneringen voor iedereen!

Afgelopen weekend kwamen er al de eerste verdrietige reacties uit de groep op ons naderende afscheid. Het deed me goed, want dat betekent dat ons gevoel van verbondenheid wederzijds is! Tegelijk baalde ik, want ik had zeker langer willen blijven. Het was gaaf om te horen dat ons bezoek ook een stimulans is geworden voor zowel de studenten als docenten om goed Engels te gaan leren. Sommigen wilen zelfs Nederlands gaan leren! Een aantal is vastbesloten om ons in Nederland op te komen zoeken. Er moet flink gespaard worden, maar met een jaar of vier a vijf willen ze hun droom werkelijkheid laten worden. Wat mij betreft zijn zij meer dan welkom! Ik zal genoeg jassen en truien voor ze kopen, want oh wat zal het koud zijn voor hen.

Het is 07:30 uur, de chauffeur die ons naar het vliegveld brengt, rijdt het SMTK-terrein op. Alle jongens en meisjes komen er aan en de docenten zijn er ook. Wij willen graag van iedereen persoonlijk afscheid nemen, daarom stonden alle 58 jongens en meisjes netjes in twee rijen tegenover elkaar. Oef, pittig, ik breek. Ik ben echt van ze gaan houden. Ik ben zo trots op hen! Ik hoop ze echt weer te zien, misschien in Nederland, misschien weer op Papoea, maar in ieder geval in ‘our Home of future’! Dat geeft ons moed en hoop om door te gaan. Waar we ook zijn op deze aarde, wij blijven broers en zussen, voor altijd verbonden!

Mascha van Dommelen

cimg0256

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

 1. Hoi Mascha en Ilse

  Mooi te lezen dat het jullie daar goed gaat, wat een verschil met hier.
  En wat een levenservaring. We horen van jullie.
  Alvast een goede terugreis toegewenst.

  Groeten van Henk en Joke van der Vegte
  Stefan, Rens, Thomas en Jelle

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties