zaterdag, juli 20, 2024
HomeScholenreizenScholenreis: 2022 - Gomarus Drachten naar Zuid-AfrikaDinsdag 11 oktober: naar het Voortrekkermonument

Dinsdag 11 oktober: naar het Voortrekkermonument

Vandaag hadden we een mooie vrije dag, dus we konden mooi zelf wat leuks gaan doen. Eerst hebben we foto’s gemaakt van de mooie paarse bomen hier: de Jaracanda. In de 27e straat zijn we er speciaal voor gestopt.

Daarna zijn we naar het Voortrekkermonument geweest: een groot en mooi stuk geschiedenis over Zuid-Afrika. Het ging over dat de mensen uit Nederland kwamen met de VOC naar Kaap de Goede Hoop en dachten: ‘Daar kunnen wij mooi blijven, omdat er veel vruchtbare grond is daar.’ Dus ze gingen daar wonen en toen dachten de Engelsen: ‘Daar waar de Nederlanders wonen, dat pikken wij in.’ Maar daar hadden de Nederlanders geen zin in, dus die dachten: ‘Wij trekken verder Afrika in.’ Zo zijn deze boeren met een huifkar bijna door heel Zuid-Afrika geweest. Er waren verschillende groepen van die Voortrekkers. Daardoor zijn bijvoorbeeld de namen Pretoria en Pietermaritzburg  ontstaan, omdat de leiders zo heten, de ene Pretorius en de andere Piet Retief en Gerrit Maritz.

Dat de Voortrekkers door heel Zuid-Afrika gingen, vonden de stammen daar natuurlijk niet leuk. En zo zijn er Boerenoorlogen ontstaan, ook met de Britten. Ook werden er wel vriendschappen gesloten, maar die waren ook al snel weer voorbij, omdat de bazen of leiders van de Voortrekkers of de stammen werden vermoord door hun eigen volk of door het andere volk. Door die vriendschappen werden er ook steeds weer andere vlaggen gemaakt. En door al die vlaggen die toen bedacht en gemaakt zijn, is uiteindelijk de Zuid-Afrikaanse vlag ontstaan: het rode, witte en blauwe staat voor Nederland, dus zeg maar de Voortrekkers. En het zwart, geel en groen staat voor de Afrikaanse bevolking en dat soort van pijltje wat erin staat, staat voor de Britten. Zo is de Zuid-Afrikaanse vlag ontstaan. Het hele verhaal dat ik nu heb uitgelegd, staat in het monument helemaal in stenen platen uitgebeeld. Dat is met de hand gemaakt, dat vond ik wel knap gedaan.

Toen hebben we lekker gegeten daar bij een klein restaurantje (Skool op wiele). We kregen patat met een jaffel, een jaffel is een soort tosti, maar dan met heel veel vlees ertussen. Toen zijn we weer in de auto gestapt en naar een shopping mall geweest. Het plan was eigenlijk om souvenirtjes te kopen, maar dat is niet helemaal gelukt. Dat gaan we dus nog op een andere dag doen. We zijn daar ook nog even naar de supermarkt geweest en we hebben een heerlijk nieuw drankje ontdekt! Het heet Twist en de kleur is groen. Daarna zijn we naar huis gereden met meneer Buitehuis als onze chauffeur vandaag. We hebben lekker avondeten gehad: Merijn heeft pasta pesto gemaakt en toen was deze dag alweer voorbij.

(geschreven door Else)

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties