maandag, mei 20, 2024

Maandag 10 oktober: op bezoek bij Khothatsong

Vandaag is alweer de vierde dag van onze reis, de tijd vliegt voorbij. Om kwart over zeven begonnen we met ons ontbijt dat vandaag bestond uit roerei, een worstje, wat bonen, champignons met snoeptomaatjes en gehakt, ook wel maalvleis genoemd in Zuid-Afrika. Daarna konden we de auto in en haalden we Christien op en moesten we ongeveer drie kwartier rijden naar het office van het project Khothatsong waar we met onze eigen ogen konden zien waar we 5 weken lang actie voor gevoerd hebben op school.

Toen we aankwamen, werden we vriendelijk ontvangen door de verpleegkundigen van Khothatsong. Na een voorstelrondje maakten we 3 verschillende groepjes die bestonden uit: Else en Kasper, Merijn en Wietske en Bjorn, Sjoukje en Arjan. Bij elk groepje kwamen 2 verpleegkundigen mee. Vervolgens ging elk groepje verschillende patiënten bezoeken. De eerste die Merijn en Wietske bezochten was David een jonge man van dertig jaar. David is een aidspatiënt en heeft tuberculose in zijn ruggenmerg, waardoor hij niet kan lopen en in een rolstoel zit. Omdat hij in een rolstoel zit, heeft hij twee grote open wonden op zijn billen die elke dag door een verpleegkundigen worden behandeld. Dankzij deze zorg zijn deze wonden al een stuk kleiner geworden. En de rest van de huisbezoeken waren voornamelijk oudere vrouwen waarmee een gesprekje gevoerd werd en de bloeddruk werd gemeten. Het was heel bijzonder om te zien hoe dit allemaal te werk ging en ook dat we een kijkje konden nemen in de huizen, waar soms ook grote verschillen in waren.

Toen we na de tijd weer bezweet terugkwamen, kregen wat lekker drinken en konden we ons zelfgemaakte lunch opeten. Na de lunch was het tijd voor wat interviews en daarna mochten we in de moestuin gaan werken. Ieder kreeg zijn eigen taak, zoals harken, onkruid wieden, water uit de put halen en vervolgens het water aan de planten geven. Ongeveer twee uur ‘s middags gingen we weer terug naar het guesthouse. En hadden we een middagje voor onszelf, o.a. lekker zwemmen. Van vier tot zes ’s middags ging de stroom en wifi eraf, dus gingen we over op kaartspelletjes. Als avondeten hadden we rijst met pittige Indische groentecurry. En radijsjes uit de tuin van Khothatsong.

Dit was tot zover onze speciale dag in Zuid-Afrika.

(geschreven door Sjoukje)

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties