maandag, mei 20, 2024
HomeScholenreizenScholenreis: 2022 - Gomarus Drachten naar Zuid-AfrikaZondag 9 oktober: naar de kerk in Soshanguve XX

Zondag 9 oktober: naar de kerk in Soshanguve XX

De tweede dag begint met het ontbijt om 8 uur ’s ochtends, een heerlijk ontbijt bestaande uit een gebakken eitje met kaas, 2 plakjes spek, wat ui en courgetteplakjes, een plakje tomaat en vissticks. Na het ontbijt konden wij nog de laatste dingen pakken voordat wij weggingen naar de kerkdienst in Soshanguve XX. Daar hebben wij een geweldige kerkdienst meegemaakt vol van passie en kracht.

Onze groep kwam aan op de plek waar de kerkdienst werd gehouden. Bij aankomst werden we in ontvangst genomen door dominee Thabo Matlaela, wij kregen een zangboekje aangereikt in de taal Sotho. Daarna werden we uitgenodigd om de kerk binnen te treden en plaats te gaan nemen om een stoel. Toen het eenmaal 10 uur was, begon de kerkdienst. Eén vrouw begon heel mooi te zingen, waarna alle andere aanwezigen mee ging zingen vol van passie en kracht. Nadat het lied klaar was, begon de dominee ons de zegen van God te geven, daarna gingen we nog 1 lied zingen voordat wij gingen bidden. Na het bidden begon de dominee met zijn preek, helaas was de preek in het Sotho. Als groep hebben we daar niet veel van op kunnen steken. Toen de preek afgelopen was, zongen wij nog een paar prachtige liederen met iedereen die aanwezig was.

Daarna moesten we ons voorstellen en hebben we een lied gezongen. Lees je Bijbel, bid elke dag in het Nederlands, Engels en Fries. Toen de kerkdienst afgelopen was, gingen de mensen naar buiten om van het prachtige weer (31 graden) te genieten en om gezellig met elkaar te praten. Op dat moment hebben wij ons een beetje door de groep mensen en kinderen verspreid om kennis met hun. Kasper Buitenhuis had een zak pepernoten meegenomen om uit te delen aan de grote hoeveelheid kinderen. De pepernoten vielen goed in de smaak en wij hebben ze ook geleerd om pepernoten te zeggen. De hele groep had een leuke sfeer met ze allen. Hier en daar waren jongeren aan het voetballen en de meisjes waren heel leuk met het haar van Else en Sjoukje aan het spelen.

Na een poosje werd de lunch geserveerd, bestaande uit maïspap, een groentemix en een stukje runderworst en een kippenpoot. Na de lunch bleven wij nog even kletsen met de menigte. Na een poosje vertrokken wij weer terug naar ons verblijf, waar wij allemaal even lekker gingen afkoelen in het heerlijke zwembad. Toen eenmaal iedereen weer fris en fruitig was, begonnen mevrouw Klinker, meneer Buitenhuis en Arjan te koken van gebakken aardappels met sla en gebakken kipstukjes.

Na onze maaltijd konden wij nog even de laatste spullen te pakken om naar een blanke kerkdienst te gaan in Pretoria. Dat zag er bijna hetzelfde uit als in Nederland. Na de kerkdienst vertrokken wij weer naar ons verblijf voor een bakje koffie of thee.

Dit is het einde van dag 2 van de reis in Zuid-Afrika.

Groetjes van mevrouw Klinker, meneer Buitenhuis, Arjan, Merijn, Bjorn, Else en Sjoukje

(dit blog is geschreven door Merijn)

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties