zaterdag, juni 22, 2024

Oegandese kerk

Reisblog dag 5 – zondag 7 jan 2024

Het was zondag dus we gingen naar de kerk. We splitsten de groep in twee groepen. Elke groep ging naar een andere kerk van de PCU (Presbyterian Church Uganda). Ryanne, Elnathan en Mirthe gingen naar een kerk in Kapchorwa, en Lisette, Senne en Suze gingen naar een andere kerk een paar dorpen verderop.

Dit stukje gaat over de kerk in Kapchorwa:
Om 09:45 gingen we op weg naar de kerk. David ging met ons mee omdat hij daar ging spreken. We dachten allemaal dat de kerk om 10:00 begon. Dat was niet zo. De kerk begon pas om 10:30. Omdat we zo vroeg waren, hebben we gepraat met Hope, zij had haar kleine neefje bij haar. Elnathan heeft wat foto’s gemaakt en Ryanne liet haar fotoboekje zien. Uiteindelijk begon de kerkdienst. De mensen kwamen later binnenlopen, maar dat was niet heel erg, want dat is redelijk gebruikelijk in Oeganda. Er werd veel gezongen en vaak werd hetzelfde liedje steeds herhaald. De preken waren soms wel te volgen, maar soms ook niet. Het ging over wijsheid, dus we gingen lezen in Spreuken. We werden heel erg bedankt, omdat we helemaal uit Nederland naar deze kerk waren gekomen. Zelf moesten we ook nog een lied zingen, dat was ‘My Lighthouse’. Na de dienst gingen we nog even praten en namen we afscheid van alle kleine, schattige kindjes die er waren. Dat was onze kerkdienst.

Dit stukje gaat over de andere kerkdienst:
Wij: Lisette, Senne en Suze, reden met Bob mee, want hij ging preken bij een kerk van de PCU een paar dorpen verder. Het was de kerk de tweede kerk van de PCU in die regio, gestart zo’n 20 jaar geleden. We moesten om half 10 weg bij het hotel. Eerst was er een andere spreker en daarna kwam Bob. Zijn preek ging over de vraag: wie aanbid jij? Dat je God op de eerste plaats moet hebben in je leven en dat jij aan de buitenwereld ook moet laten zien dat je christen bent, zeven vruchten van de Geest. Dit was een mooi vervolg op het jeugdkamp. Lisette had als tip gegeven om mee te schrijven, dus dat deden wij ook, en het hielp om op te letten en het Engels beter te volgen. Ook hebben we veel gezongen en gedanst. Wij moesten zelf ook een lied zingen: ‘Ik wens jou’. Als de dominee ging bidden, ging iedereen ook een eigen gebed mompelen. Na de kerkdienst hebben we nog geklets met de mensen uit de kerk en naar de kleine kindjes gezwaaid. Die zaten de hele tijd te kijken, omdat wij blank zijn, wat heel bijzonder is voor hen. In het begin was er bijna niemand in de kerk maar later stroomde de kerk vol.

We hebben nog geluncht bij het eerste hotel en daarna reden we door naar ons nieuwe hotel in Mbale. We hebben ook nog een stukje langs de weg gewandeld omdat we dan net iets meer zien/ruiken en ervaren. David en Bod pikte ons verderop weer op.

Toen we aankwamen bij het hotel hebben we uitgepakt, spelletjes gedaan en gegeten. Daarna kwam David met het nieuws dat we de volgende ochtend om 5 uur op moesten staan voor de safari. Daarom gingen we vroeg naar bed.

Vorig artikelSipi watervallen
Volgend artikelSafari
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties