dinsdag, juli 16, 2024

Scholen bezoeken


Reisblog dag 7 – 9 januari

Vandaag gingen we 2 scholen bezoeken. Het had heel hard geregend in die regio waardoor de oogst van veel mensen kapot is gegaan. Ze verwachten in februari/maart veel problemen door te weinig voedsel. Ook kwamen wij een paar keer bijna vast te zitten met de auto van David. Dit door veel water op de weg, en de zandwegen.

Het is hier nog vakantie in Oeganda, maar er waren toch best veel kinderen en leerkrachten gekomen bij de eerste school! De dominee en hoofd van de school vertelde over de school en hun dromen. De school is onderdeel van de PCU kerk. Hij vertelde dat de leerlingen van de school uit arme boeren gezinnen komen. Ze zijn de school gestart omdat de andere scholen ver weg zijn en zo hoeven de leerlingen niet ver te lopen naar school. Ook kregen ze op de andere scholen geen christelijk onderwijs. Ze zijn daarom uit nood de school gestart in de kerk maar helaas wordt dit gebouw en de tijdelijke opvang te klein. Ook bedankte de dominee ons heel vaak dat we er waren! De mensen zijn hier zo dankbaar voor alles, zo mooi! We hebben daar geluncht en we kregen ook een paar optredens van kinderen. Veel kinderen wilden met ons op de foto en zeiden dat we terug moesten komen:)

De school was in een kerk met daarnaast ook nog een gebouw. Dit was een gebouw dat voor tijdelijk gebruik gemaakt is. Ze willen een gebouw voor langer termijn bouwen, dus daar gaat de school straks onder andere actie voor voeren. De eerstejaars havo-vwo klassen gaan hier geld voor inzamelen!

Bij de tweede school die wij bezochten waren iets minder kinderen, maar er waren nog steeds een paar op ons bezoek afgekomen. We kregen ook een rondleiding. Als je dit vergelijkt met Nederland, is Nederland zo luxe! Er gaan hier 122 kinderen naartoe, die allemaal zitten opgepropt in de klaslokalen. En ze koken in zo’n klein hutje op een vuur op de grond. Ons leerjaar heeft voor deze school geld ingezameld twee jaar geleden. De school het heeft een verbouwing kunnen doen en nieuw dak gekregen, muren en vloer. Daar zijn ze echt heel blij mee! Helemaal nu het tijdelijke gebouw waar ze eerst alleen lees in kregen, en waar ze nu nog wat klassen in les gaven, is kapot gewaaid. Door de vele regen dat de afgelopen weken is gevallen is de houten fundering omgewaaid. extra mooi dat het andere gebouw er nu wel staat en dat ze daarin straks gewoon les kunnen krijgen.

Na het scholenbezoek gingen we nog op bezoek bij een Nederlander die hier al 34 jaar woont. We kwamen daarachter, omdat Mirthes telefoon kapot was en die werd gemaakt door zijn schoonzoon. De schoonzoon vertelde aan zijn schoonvader dat er Nederlanders waren en zo nodigde hij ons uit! Hij heeft hier een boerderij opgericht: de ‘Dutch Farm’. Eén zelfvoorzienende boerderij met 15 koeien. Hij maakt bijvoorbeeld kaas en yoghurt om te verkopen, zo leuk!
We hebben daar lang gezeten en gekletst.
Morgen gaan we naar een nieuw hotel, dus we hebben onze koffers ingepakt en gaan zo slapen.

Vorig artikelSafari
Volgend artikelCulturele show
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties