maandag, mei 20, 2024

Veritas Libertas Caritas

Veritas Libertas Caritas (waarheid, vrijheid en liefde), dat is het motto van de Aletheia Christian School. De school van Jember koos voor dit schooljaar Caritas uit om extra aandacht aan te geven. Caritas betekent liefde. Liefde van God uitstralen naar de mensen in je omgeving. 

Dat is de visie van de school. Zorgen dat de leerlingen christenen worden en dat ze het geloof gaan uitdragen en goede karakter christenen worden. Prachtige visie. Maar hoe bereik je dat dan met elkaar? 

Vanmiddag in het evaluatiegesprek van het bezoek aan de school in Jember vroeg ik hen waar ze trots op zijn. De leerkrachten gaven aan dat ze eerlijk wilden zijn en vertelden het volgende: vijftien jaar geleden waren ze een hele grote school. Onderwijs en excellent onderwijs stond bovenaan hun lijstje. Dat was het belangrijkste. Maar door een conflict werden ze een slechte school. Ze verloren hierdoor leerlingen. 

Toen zijn ze met elkaar in gesprek gegaan. Wat is voor ons het allerbelangrijkste? Dat is dat ze een christelijke school zijn. Ze willen graag een voorbeeld zijn in hoe ze als christenen Jezus volgen en dat uitstralen naar de omgeving. 

Er zijn meer christelijke scholen in Jember. De Aletheia school stelt zich steeds de vraag, waarin onderscheiden wij ons als gereformeerde school van andere scholen? Een goede vraag die je steeds weer opnieuw moet beantwoorden. En dat geldt ook voor ons in Nederland. Dat ze hier volop mee bezig zijn, is goed te merken. 

Ik lig over deze dingen na te denken op een fijne plek bij onze homestay in Jember. Even de ogen dicht doen na een lange en intensieve dag. Uit mijn telefoon klinken de woorden en de muziek van Handels Messiah. Prachtig! En, het past bij wat we vandaag gezien en gehoord hebben.

Zo leren de kinderen nu een dienende houding. Hoe ga je om met je omgeving. De leerkrachten leren de kinderen bijvoorbeeld, dat als ze gegeten hebben, dat ze dan hun eigen plek opruimen. Sommige ouders zijn het hier niet mee eens. Ouders betalen de leerkrachten, dus zij kunnen het dan ook wel opruimen. Hierover gaan ze nu in gesprek met de ouders. Zo proberen ze de kinderen en hun ouders hierin mee te krijgen. 

De directeur merkt op dat de onderwijskwaliteit ook weer omhoog gaat. 

“How beautiful are the feet of them that preach the gospel of peace and bring glad tiding of good things. And hear them say to Zion: Your God is the King!” 

Wim, Griselda en Berna

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties