dinsdag, juni 18, 2024

Boodschap voor de buurt

De HEER is mijn herder,
het ontbreekt mij aan niets.
Hij laat mij rusten in groene weiden
en voert mij naar vredig water.
Psalm 23

Deze tekst kwam in mij op, toen we onderweg waren naar Nellmapius met Ds. George Mnisi. Het is zondag vandaag. De dag van de rust. Dat viel op de weg nou niet direct op. Overal waren auto’s en vooral taxi’s al vroeg onderweg. George legt ons uit dat dit komt omdat er veel mensen in de retail werken. Deze mensen hebben meestal geen auto, dus worden ze al vroeg door de taxi’s opgehaald.

Bij Nellmapius aangekomen op het terrein, worden we begroet door een groot gebouw. Dit is het Gerizim Community Centre, een project van de kerkelijke gemeente voor de lokale community, ondersteund door EO Metterdaad. Het gebouw is al een flink stuk onderweg, zoals we kunnen zien. De muren staan al, er zijn al een aantal deurkozijnen vastgemaakt, zelfs de frames voor de ramen zitten er al in! Wat een progressie. We vragen aan George wat hij er van vind: Hij is erg tevreden en is blij dat het allemaal zo spoedig mag verlopen. We hadden maar weinig tijd, want om 08:00 precies begon de kerkdienst in het tentje daarnaast.

Het Community Centre van de binnenkant

De kerkdienst begon met het zingen van een lied. Ik hoorde iets bekends! “How Great Thou Art!” Die kennen wij ook wel! We zongen allemaal volop mee met het geluid van klappen en een djembé. Wat een passie zit er in de verschillende stemmen van de hard zingende gemeenteleden. Daarna werd er gebeden en gepreekt. Ds. Boon ging voor in het Engels, en er werd vertaald door George in eigen taal. De preek ging over het verhaal van Simson volgens Rechters 16: 1 – 22. Na de dienst hebben we een korte introductie over onszelf gegeven om daarna snel door te rijden naar Soshanguve XX naar de kerk van Ds. Thabo Matlaela.

Nog maar amper onderweg werden we stopgezet om vier bussen door te laten. George vertelde ons dat dit ging om een begrafenisstoet. Er waren recent twee members van de community overleden, dus was het een grote begrafenis dag. We reden verder naar XX. De dienst daar begon om 10:00 maar we waren later dan gepland. Rond 20 over 10 parkeerden we op het terrein van XX en gingen we naar binnen. We werden begroet door Thabo en hij stond op het punt om de schriftlezing te openen. We kregen een stapeltje papieren toegereikt waar de preek op stond, vertaald in het Engels. De preek ging over 1 Tessalonicenzen 1. Na de dienst introduceerden we onszelf opnieuw en kon ik persoonlijk wat giften overdragen vanuit de regio Appingedam. De kerk vond deze zeer interessant. Er waren platen met foto’s uit de regio die volgeschreven waren door gemeenteleden.

De foto’s werden goed geïnspecteerd

Na de beide diensten zijn we, samen met Ds. George en Thabo naar Thabo zijn huis gegaan. We waren daar uitgenodigd om nog na te praten over de kerkdiensten, de zegeningen en zorgen die er bestaan en we hebben er heerlijk geluncht. Daarna zijn we door George weer “thuis” gebracht (zo voelt het tenminste)

De kerkdienst van Nellmapius
Het kerkgebouw van Soshanguve XX
Vorig artikelHanden uit de mouwen
Volgend artikelBusiness unusual
Ruben Horst
Bestuurslid Communicatie voor Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties