De gebreide mutsjes op de achterbank hobbelen anderhalf uur lang mee, op weg naar Zenzelle. Fantastisch, die ritten over de weg. Links rijden, nieuwe hightech bedrijven, kraampjes vol fruit en kleurige parasols en kleurige mensen. Wat een vrolijke, zonnige wereld. Tenminste, als je de goede kant op kijkt. Want je ziet ook de plakkerskampen vol schotelantennes, de gehandicapten langs de straat, de werkloosheid, overal afval en potholes. Mooi en lelijk, alles door elkaar. Dat is Zuid-Afrika.
Om het lelijke een beetje mooier te maken, zijn we op weg met Roel Stolper om informatie te krijgen over een inmiddels bijna afgerond project van ABBA foundation. In dit gebied wonen veel mensen die niet legaal in Zuid-Afrika wonen, een steeds groter wordend probleem. Een kerk is aanwezig, maar niet relevant. Tot de daad bij het Woord werd gevoegd: een mens leeft niet van brood alleen. In een container werd een bakkerij geplaatst, een flinke investering, maar nu worden er in 12 uur 400 broden per dag gebakken, waarvan 200 uitgedeeld en 200 verkocht. Op het terrein is letterlijk en figuurlijk levend water voorhanden. Een waterpuls werd geplaatst en nu kan het gezuiverde water gebotteld worden voor de verkoop en is er een watertap voor de buurt. De rest wordt gebruikt om de groentetuin de besproeien, waarin samen met de landbouwuniversiteit nu voor proef baby-aardappels worden geteeld en daarnaast veel meer, alles op biologische basis, geen bestrijdingsmiddelen. Als de bewoners hun eigen tuintje op orde maken, krijgen zij zaailingen, zodat er gezonde voeding voorhanden is. In coronatijd heeft dit levens gespaard. Compost komt van de kippen, die overigens ook geleverd worden in de community voor de broodnodige eieren en daarna zijn ze geschikt voor de slacht.
Op het terrein is een pre-school aanwezig, zodat de kinderen voeding, aandacht en onderwijs krijgen. Er is volledige openheid over de financiĆ«n en ieder krijgt, ongeacht zijn taak, evenveel salaris. Inmiddels is de kerk te klein, de situatie in de community verbeterd en dat allemaal binnen 2 jaar tijd. Wat een zegen, zo’n project,
Voor ons nu de grote vraag: hoe, waar en onder welke voorwaarden zou dit initiatief opnieuw uitgerold kunnen worden…
De mutsjes hobbelen voor de laatste keer mee en worden afgeleverd bij fam. Bac. die ze op hun beurt zullen afleveren bij het Steve Biko hospital waar ze gebruikt kunnen worden bij te vroeg geboren kinderen. In de winter zonder verwarming is het met 4C onder de zinkplaten namelijk erg koud.
Leuk geschreven Nelienke; het is net alsof ik naast je loop door hoe je het beschrijft. Wat een contrasten, baby’s onder een zinken plaat, geen fijne plek voor je kleintje. Fijn dat deze mooie projecten zijn!