maandag, mei 20, 2024

Business unusual

Is die vrouw haar kleren aan het wassen? Wat doet zij daar in haar eentje bij het water? Is ze niet bang dat er slangen of enge spinnen zitten? Even later krijgen we antwoord als ze met een grote bos biezen op haar hoofd onze kant op komt. We spreken haar aan met onze vragen. Ze vlecht matten van de grassen, een bijna folkloristisch beroep wat ze van haar moeder heeft geleerd. Het is hard werken, gebukt om de grassen te snijden met je voeten in het water en de grote bundels op je hoofd naar huis brengen. En dan moet het vlechten nog beginnen. Maar ze weet wat het haar per mat oplevert. Als we haar vragen naar de slangen, wijst ze naar haar waterschoenen en vertelt dat ze het aanvoelt als er iets niet pluis is. Een eenheid met de natuur, die wij, en ook vele andere Afrikaners, zijn verleerd. Jammer als zo’n beroep inde toekomst verloren zou gaan. Maar wie weet is er hoop; zij heeft het in ieder geval aan haar dochter geleerd!

Biezen om matten te vlechten

We zijn te gast bij Nakekela, een christelijk ziekenhuis wat we al jaren steunen.
Zorg is gratis in het public hospital, maar zo verschrikkelijk slecht of langzaam dat de mensen liever in Nakekela sterven, dan dat ze naar het public hospital moeten. De privaatziekenhuizen leveren kwalitatief hoogstaande zorg, maar de armen zullen dit nooit kunnen betalen. Als we aankomen, zijn er afgelopen weekend 5 patienten overleden. Maar we ontmoeten ook een man die vandaag naar huis mag. Het thuiszorgteam doet de nazorg en bezoeken zo’n 12 patienten per dag.
Beide type patienten krijgen begeleiding door een pas aangestelde counselor. De blijde boodschap van het evangelie wordt verteld, maar ook hoe belangrijk het is dat je de aidsmedicatie trouw en precies op tijd blijft innemen, je leven lang.
En eindeloos mensen overtuigen dat ze niet te lang moeten wachten om hulp in te roepen en te erkennen dat je HIV hebt. Het is een zaak op leven en dood. De mensen van Nakekela doen hun werk met toewijding en als een warm team. Prachtig om dat een dag te mogen meemaken.

In de keuken de maaltijd bereiden voor de patienten

Maar…het doel van ons bezoek vandaag is om te horen hoe het met de business gaat. We gaan de ondersteuning met pijn in ons hart na ruim 20 jaar langzamerhand afbouwen, om te voorkomen dat je van elkaar afhankelijk wordt als partners en ook omdat we geloven dat het goed is om met nieuwe partners op te trekken, waarvan je nieuwe dingen kunt leren. Het team heeft daarom een training gevolgd om te zien waar de mogelijkheden liggen om eigen inkomsten te genereren. Het gevolg is een wasserij, een internetcafé en een grote groentetuin op het terrein. En nee, voor zo’n wasserij hoef je niet een heel gebouw neer te zetten, dat kan gewoon in een container. Hebben dieven ook geen kans om er met de spullen vandoor te gaan.
Met diezelfde reden is ook het watervat voor de tuin in een container geplaatst.
Bij alles wat je doet, moet je rekening houden met diefstal.

Was- en strijkservice in de container


Met het bestuur bespreken wat de opbrengsten tot nu toe zijn en de verwachtingen voor de toekomst. Gaan de investeringen in de toekomst rendement opleveren en mogen we van mensen die goed zijn in zorg ook verwachten dat ze in business gaan?
De eerste resultaten lijken goed. De wasserij loopt en elke week komt er een nieuwe klant bij, de groentetuin levert flink wat op, alleen het internetcafé is nog niet werkend. We bespreken de toekomst en verdere mogelijkheden om inkomsten te krijgen, de PR en het zoeken naar een nieuwe sponsor.

De groentetuin rondom de kliniek

Na de stroopwafelproeverij worden we door Augustus teruggebracht naar onze B&B.
Donkere wolken komen aan, dikke regendruppels en, zien we dat nu goed?, ook hagelstenen en dat met 25 graden.
Afrika, het blijft een land van uitersten en elke keer verrast het ons weer!

Aan het werk in de nieuw aangelegde tuin
Het dagelijks onderhoud
Een passant
En ja, ook vergaderen hoort erbij, maar met een prima lunch.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties