zaterdag, juli 20, 2024

De schijf van vijf

De leerresultaten van je kinderen met 30% omhoog zien gaan, welke ouder wil dat nou niet. En het is ook nog eens heel eenvoudig te bereiken, zonder handelingsplannen, dure bijscholing etc. Geef je kind elke morgen bij zijn pap een ei en spinazie and that’s it! Oh ja, en geef ze niet teveel pap, want anders vallen ze daarna in slaap.
We zijn te gast bij Khanyisani en volgen daar een training voor medewerkers in de kinderopvang. Maar in de zaal zitten niet alleen de medewerkers, ook veel ouders met een paar kleine kinderen, samen wel zo’n 50 man. We beginnen met een gezamenlijke polonaise, krijgen een mooi bijbelhaal met eigengemaakte tekeningen en na het verhaal krijgt de medewerker de tips en tops te horen. Daarna volgt een korte bijbelstudie voor volwassenen.
Dan volgt informatie over voeding. In een ei zit alles wat een klein kuikentje nodig heeft, dus hierin zit ook alles wat je nodig hebt voor je kleine kinderen.
De medewerkers moeten voor de volgende keer hun eigen schijf van vijf tekenen, die ze op locatie kunnen laten lamineren en vervolgens in hun eigen klas kunnen gebruiken.


Voor de ouders volgt de instructie over de materialen die ze nodig hebben voor een groentebed en hoe te handelen en dan, hup, naar buiten, oefenen in de gezamenlijke groentetuin. Alles wat je zelf kunt verbouwen is gezond, hoef je niet te kopen en kun je het geld van de overheid gebruiken voor andere zaken.

Bespreking aanleg groentetuin met ouders en daycareworkers
De seedlings


Als bestuur verdwijnen we vervolgens in een zaaltje om onze partnerschapsrelatie verder te bespreken en we hebben het met elkaar over de zakelijke dingen als bestuursstructuur, organisatiescan, sponsoren en investeringen, verwachtingen, uitdagingen en missie en visie, maar het mooiste is dat we elkaar herkennen als kinderen van God die samen willen dienen in Zijn koninkrijk.

Gezellig spelen onder een dekentje, terwijl de rest werkt

We bekijken de groentetuin en gaan vervolgens met de hele community aan tafel om samen te eten. We zijn getuige van het lokale bankiersysteem. Ieder kan lenen of geld inleggen, volgens vaste regels die aangeleerd en ondertekend moeten worden voordat je deel mag nemen. Het geldkistje wordt beheerd door twee personen met twee aparte sloten, zodat de één nooit zonder de ander het kistje kan openen.

Khanyisani kiest met een gedreven bestuur voor een holistische aanpak en we zijn impressed door de verandering van mindset en de saamhorigheid die we voelen.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties