zaterdag, juni 22, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Drenthe Mission | Verre NaastenBrazilië werkbezoek gestart met Mission Alive

Brazilië werkbezoek gestart met Mission Alive

Vannacht aangekomen in het zuiden van Brazilië, in de stad Porto Alegre. Als een warme vlindertuin verwelkomt Brazilië je. En maar denken dat je te hard hebt gelopen, maar het is toch echt het andere weer wat voor de klotsende oksels zorgt.  In deze stad wordt een training voor Mission Alive gegeven. We beginnen met gebed en liederen zingen.

 

Deelnemers van verschillende kerken van de IPB (presbyteriaanse kerk Brazilië) uit de omgeving doen mee. De training wordt verzorgd door Pieter Messelink en Sape Braaksma, en is onderdeel van het twee-jarige traject wat de deelnemers met hun kerk of groep zijn aangegaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen tijd is er door Pieter online contact geweest met de deelnemers via een zogenoemde Huddle. Er is nu tijd voor een verdiepende training, om de deelnemers voldoende mee te geven om in hun eigen kerk en in hun eigen leven mee aan de slag te gaan.  Er is tijd voor reflectie, door een stilte kunnen de deelnemers nadenken over hoe het er aan toe gaat in hun kerk en hoe ze hun geloof in praktijk brengen. Ook is er veel groepswerk, waar een ieder kan vertellen hoe ze tot nu toe hebben ervaren en hoe God hun heeft veranderd, dit wordt aan de hand van concrete persoonlijke vragen gedaan. Het zijn  vragen zoals ‘Ben je gelukkig je met je echtgenoot?’.

In groepen nadenken

Ook worden er voorbeelden gegeven hoe vaak we niet in onze comfort-zone blijven omdat dit goed voelt en soms alleen een voorganger of leiders buiten de comfort zone stapt. Herkenbaar voor de Hollanders én voor de Brazilianen. Het doel van Mission Alive is niet om te consumeren, informatie op te doen en weer naar te gaan huis. Het is de bedoeling dat elke deelnemer, ieder op zijn of haar unieke plek, groeit in geloof en ontdekt hoe je tot betekenis kan zijn voor de mensen om je heen en ver weg. De deelnemers moet zelf met voorbeelden komen en zelf bedenken waar ze mogen en kunnen groeien.

Er wordt een filmpje uit Leeuwarden getoond met als voorbeeld dat een vrouw vertelt dat er in hun kerkgroep veel geluidsoverlast was de buren, maar door het geloofsproject waar ze aan deelnam mochten ze

zien wie God werkelijk is en mocht er verandering plaats vinden. I.p.v. ergernis is verandering op getreden en mochten de band verbeteren en hebben ze ook bij twee gezinnen in de buurt kunnen helpen.

 

Het doet me er aan denken dat God ook de kleine dingen ziet, en dat het volgen van de grote en bekende regels zich ook mag uiten in de kleine dingen en je gevoel naar andere mensen toe die niemand misschien ziet- of hoort.

Ik ontmoet een aantal deelnemers van de verschillende kerken waar we aankomende week ook een bezoek aan gaan brengen. Alsof een Duitser met een Nederlander in z’n eig

en taal praat, probeer ik met m’n Spaans en wat handen en voeten, te communiceren. Mission Alive is betekent voor één van de deelneemsters verbetering en groei van haar kerk. Wanneer ik vraag hoe ze Mission Alive ervaart en of ze ook vindt dat het erg persoonlijk is, zegt ze dat dit goed is want haar kerk voelt als familie, en met familie ben je ook persoonlijk en staan dicht bij je.

 

 

 

 

 

 

 

 

Omdat ik niet direct betrokken ben bij Mission Alive, werk ik vanmiddag aan dit blog. Even wat rustiger aan doen en aan het warmere weer wennen. Dat wennen zal in ieder geval niet aan de Braziliaanse gastvrijheid liggen.

Marina Antonides
Namens Drenthe Mission: Van 15 november t/m 29 november bezoek kerken IPB in Rio Grande do Sul en de kerken van IRB (Brazilië)
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties