maandag, mei 20, 2024

Drenthe Mission goes Argentina

Papaya

 

Omdat we vanmorgen (maandag 19nov.) nog in Uruguiana zijn én dit dichtbij (15 min. rijden van) Argentiië is, gaan we de grens even over. Stempels halen, ijsje eten en weer terug. Check. We ontbijten eerst met ons gastgezin, het gezin van de ouderling. Tussen de gastvrijheid, het eten en het sociale gebeuren door worden relaties versterkt, mogen we delen wat ons bezig houdt, hoe het toch kan dat de kerken in Brazilië groeien maar mogen we ook van elkaar leren en horen wat de verschillen van zijn.

n

Terug naar gisterochten. Wanneer we in de rij staan voor onze stempel praat ik met één van de wachtenden achter me. Ze zijn Argentijns, en vandaag is een feestdag dus gaan ze even naar Brazilië. Waar ik vandaan kom? Hollanda. Of ze onze koningin Maxima ook kennen? Jazeker! Ze vragen of ik hier als toerist ben, ik leg uit dat we voor Drenthe Mission verschillende Presbyteriaanse kerken bezoeken. Ze zijn zelf ook Christen, dat is toch vanzelfsprekend lijken ze te willen zeggen. Maar wat het gedachtegoed van de Presbyteriaanse kerk is? Hoe leg je dat even uit? Gratis genade? Je hoeft er niet voor te betalen, God heeft je al gekozen en daarom hoef je geen goede werken te doen. De vrouw begrijpt me ongeveer maar kijkt ook wat wazig.

 

Wanneer we terug zijn in Uruguiana eten we samen met Pastor Rafaël en zijn vrouw Jessica. Rafaël is 30 jaar en heeft eerst een agrarische opleiding gedaan en afgerond. Zijn omgeving vond hem eigenlijk wel geschikt om pastor te worden, hij nam de leiding tijdens bijbelstudies, zelf vond hij zichzelf minder bekwaam om pastor te worden. Toen hij door zijn toenmalige pastor gevraagd werd om eens voor te gaan is hij er over gaan nadenken om zelf pastor te worden. Hij is toen het seminar gaan volgen van de IPB, wat bestaat uit het leren van =Grieks, Hebreeuws, Latijns, ook leerde hij om een kerk te leiden en over de leer van het Presbyteriaanse gedachtegoed.

De kerk in Uruguiana is verbonden met de gkv van Assen-Zuid, daarom neem ik een filmpje op, waarin Rafael en Jessica iets vertellen over zichzelf. Mochten jullie dit lezen Assen-Zuid: dit hebben jullie tegoed. Met een knuffel nemen we afscheid. En vervolgen onze weg naar São Borja.

Marina Antonides
Namens Drenthe Mission: Van 15 november t/m 29 november bezoek kerken IPB in Rio Grande do Sul en de kerken van IRB (Brazilië)
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties