dinsdag, april 23, 2024

Strategische kerk

 

dé frisdrank van Brasil

Mijn koffer wordt weer getild

Maandag 19 nov: aan het eind Vd middag komen we aan bij de pastor Hamilton en zijn gezin in São Borja, ook dichtbij de Argentijnse grens maar dan noordelijker.

Gezin van fam. Hamilton

Volgens de planning zouden we hier alleen lunchen, er is nu besloten dat we hier gaan overnachten. We worden weer gastvrij onthaald met koffie en koekjes. Hamilton woont sinds een half jaar in São Borja, nu wonen ze nog in een appartement. Ze voelen zicht huis in deze stad. Na de koffie gaan we naar een potentieel gebouw die misschien aangekocht gaat worden door de kerk in São Borja. Momenteel hurt de kerk nog een gebouw. Het verlangen is om een eigen plek te hebben.

Potentiele pastorie

Potentiële kerk

achterkant kerk

Achtertuin potentiële kerk

Zo’n gebouw wordt in een keer aangekocht zonder hypotheek. Er moet nog wel wat overlegd worden of het doorgaat door het overkoepelden orgaan van de IPB. Er zit ook een huis bij waar de pastor en z’n gezin kunnen wonen. Het is een strategische plek, midden in de stad en komen meerdere buslijnen langs. Het plan is om groot bord in de tuin te zetten en een boom te kappen, want zoals Carlos het zegt; Propaganda is de ziel van de handel. Die handel vat ik dan maar op als het evangelie. Ik vraag me af.. doen we dat in Nederland ook? Een kerk kopen en nadenken over de plek, vnl gericht op hoe je mensen buiten de kerk makkelijker kan bereiken..? We gaan ook nog even naar het huidige kerkgebouw.

De avond valt in São Borja

Middaguurtje in São Borja

Even bij de rivier kijken, aan de overkant is Argentinië

Daarna weer naar het appartement van de pastor. Het filmpje van de kerk van Zuidlaren wordt getoond, Hamilton vind het erg mooi, hij kopieert het filmpje en laat het aankomende zondag in zijn kerk zien. We eten wat, de mannen halen de matrassen tevoorschijn en ik mag in de kamer van het zoontje slapen, die aan mij is afgestaan.

Dinsdag 20 november begint als een stralende dag. We eten weer met elkaar, de vrouw van Hamilton staat bij onze tafel wanneer wij eten. Na het eten zitten we nog wat na. Tijd voor gesprekken, delen, vragen naar elkaars cultuur. Hamilton was eerst katholiek en is ook opgegroeid met deze leer. Hij en z’n vrouw hadden drie winkels en in één daarvan werkten ze zelf ook. Een klant vertelde vaak over zijn geloof en over Jezus, steeds kleine gesprekjes. Dit duurde vijf jaar tot Hamilton de eerste stap zette in de kerk. Toen ze op een zondagochtend tv zaten te kijken en deze ineens stuk was, 10 minuten voor aanvang van de kerk, hebben ze zich toch nog snel omgekleed en zijn ze alsnog naar de kerk gegaan. Sindsdien hebben ze weinig diensten overgeslagen. Iets wat tegenzit wordt gebruikt om dichter naar God toe getrokken te worden. We nemen weer afscheid en vervolgen deze morgen onze weg naar Santo Angelo.

 

Marina Antonides
Namens Drenthe Mission: Van 15 november t/m 29 november bezoek kerken IPB in Rio Grande do Sul en de kerken van IRB (Brazilië)
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties