dinsdag, juli 16, 2024

Stukje Nederland in Brazilië

Ergens midden in Brazilië, aan een weg,

 

liggen op een hoogvlakte van 1000 meter boven NAP uitgestrekte soja-, maïsvelden en melkveebedrijven zover als het oog reikt.

De mensen dragen een Nederlandse achternaam, spreken Nederlands, gaan allemaal naar dezelfde kerk waar Nederlandse psalmen worden gezongen en een Nederlandse samenvatting van de preek krijgen. Men viert er Sint-Maarten op 11 november, op  5 december maakt Sinterklaas hier zijn intocht en het Wilhelmus wordt hier op 27 april net zo hard gezongen als in ons kikkerlandje.

Op het brood wordt pindakaas gesmeerd, koffie wordt met speculaas geserveerd en het Nederlandse nieuws wordt hier gevolgd.

Welkom in Brasolandia!

Sinds 1984 is deze Nederlandse kolonie opgericht door een vijftal agrariërs en hun gezinnen. Ze zijn geëmigreerd vanuit Nederland, kochten toen samen meer dan 2000 ha landbouwgrond, bouwden hun huizen, hun vrijgemaakte kerk en een school. Wat hun bindt is het geloof in God, hun werk als landbouwer of veehouder, hun Nederlandse cultuur en de plek waar ze bij elkaar wonen en waar tal van familiebanden met elkaar zijn ontstaan.

Weet je nog? Vorige week vrijdag sloten we ons bezoek aan het zuiden van Brazilië af. Omdat Brazilië zo groot als Europa is zijn de afstanden enorm. Daarom vliegen we op zaterdag (24 november) vanuit het zuiden, Porte Alegre, naar de hoofdstad van Brazilië: Brasilia.

Piet Bijsterveld haalt ons van het vliegveld op, waar ik de komende vier dagen bij hem en zijn vrouw verblijf. Taco bij hun zoon- en schoondochter, Arjen en Janine, een paar minuten verderop.

Fam. Bijsterveld

Waarom een bezoek aan de kolonie? Omdat Drenthe Mission verbonden is met de IRB kerken en al meerdere malen de zusterkerken in het noorden bezocht. Nog niet eerder bezocht Drenthe Mission de IRB kerk op de kolonie. Ondanks de banden met Nederland is het goed om elkaar te leren kennen, te weten wat er speelt hoe er tegen de verschillen en overeenkomsten wordt aangekeken en de duizenden verbindingen die er met Nederland zijn te ontdekken.

Op het kolonieterrein begon vorige week zondag de kerkdienst om 09:30 uur, de kerk wordt de IRB genoemd, Igreja Reformada do Brasil.

 

Dit verband is deels ontstaan door de vrijgemaakte kolonisten in 1984 en via andere kanalen door zending van Canadese- en Nederlandse kerken in andere steden. Uiteindelijk is dit één kerkverband geworden: de IRB. Deze kerk wordt -deels door de leden financieel gesteund van de Braziliaanse IRB kerken, -deels vanuit  de (CRC) Canadese kerken in Surrey en Hamilton en -deels vanuit Drenthe Mission. Behalve dat de leesdienst voor het grootste gedeelte in het Portugees is, zijn er weinig verschillende met een gemiddelde kerkdienst in Nederland.

De blonde koppen, de Nederlandse psalm, de Nederlandse achternamen op het lijstje in de kerk, en dezelfde God waar we in geloven en alles van Hem mogen verwachten.Het blijft me fascineren dat aan de andere kant van de wereld een klein stukje Nederland is, waar de mensen in dezelfde taal als ik denken en spreken. Een klein stukje Nederland in Brazilië.

 

Marina Antonides
Namens Drenthe Mission: Van 15 november t/m 29 november bezoek kerken IPB in Rio Grande do Sul en de kerken van IRB (Brazilië)
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties