dinsdag, juli 16, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Drenthe Mission | Verre NaastenWaarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan

Vandaag (zondag 18 november) ontwaak ik in de kerk, in Bagé. Om ongeveer half 10 begint de dienst in de kelder van het hotel. Ik tel 23 mensen en de kerk bestaat nu ongeveer een half jaar.

Naast me zit een echtpaar uit Uruguay, ze wonen 60 km van Bagé en rijden elke zondag een uur. Ze zijn sinds 20 jaar Christen, via een bekende zijn ze in aanraking gekomen met het Christendom en via hun dochter zijn ze in contact gekomen met de kerk waar we deze ochtend dienst hebben. Ze hebben ook regelmatig bijbelstudie bij hen thuis en dan komen ook andere mensen uit hun omgeving. Wie weet of er ooit in Uruguay een kerk geplant..?

 

 

We vieren avondmaal. Vrijwel alle volwassenen nemen deel. De kerk bestaat nu ongeveer een half jaar, en met behulp van de kerk uit Canoas (+/- 500 km verderop) wordt ondersteuning verleent in de vorm van een kerkplanter die nu in Bagé woont en hen financieel steunt. Deze kerkplanter to-be doet nu de seminar van de IPB waar hij opleid wordt tot pastor. Ze zijn de kerk begonnen met Bijbelstudies in het park en uiteindelijk zijn ze in de kelder van het hotel verder gegaan. Eerst ergens beginnen ook al is het simpel en perfect. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan..?

Hotel Bagé

 

 

Na de dienst spreek ik met twee meiden van mijn leeftijd. Martha is van huis uit Luthers omdat ze een Duitse familie heeft. Via een vriendin leerde ze op 15 jarige leeftijd het geloof op een andere manier kennen maar ze deed er verder niets mee. Op 17 jarige leeftijd had de het gevoel dat ze naar de kerk moest gaan. Gewoon zo simpel vroeg ik haar? Ja, gewoon zo simpel. Dit deed ze en ze bleef gaan. Ze heeft zich toen laten dopen waar haar familie niet blij mee was. Ze zegt over haar familie dat ze vooral een traditioneel en cultureel geloof hebben. Ze ging toen naar een charasmatische kerk, toch vond ze uiteindelijk dat de kerk niet levend was, de boodschap was Bijbels maar de mensen handelden er niet naar en zag dat er niet Bijbels met het evangelie werd omgegaan en niet werd uitgevoerd. Ze kwam een half jaar geleden in contact met deze kerk en hier ziet ze hoe de mensen met elkaar omgaan, de openheid en warmte en ze is op haar plek hier. Ze is heel blij om elke zondag naar de kerk te gaan en gaat op 2 december 2018 belijdenis van haar geloof doen!

Martha rechts

Na de dienst eten we samen met elkaar. En stappen we snel in de auto om de avonddienst van half 8 te halen in Uruguiana, vlakbij de Argentijnse grens. Onderweg glijden de Braziliaanse vlaktes voorbij. Voor een koffieshop kom ik een cowboy tegen die wel even op de foto wil.

 

Cowboy Billy

In Uruguiana, waar Drenthe Mission meerdere malen geweest is, wonen we een dienst bij. Ze kennen Taco en Pieter goed. Dat is mooi om te zien dat er door de jaren heen een band is opgebouwd. Eerst eten we bij Pastor Rafaël en z’n vrouw, lees: bij. Want ze laten ons vieren eten en zelf eten ze niet mee. Het schijnt dat dit vrij normaal is, toch voelt het wat onwennig.

 

 

Carlos (onze chauffeur en vice voorzitter van PMC), vertelt kort iets in de dienst, Pieter gaat voor en vertelt over discipelschap en geeft de mensen twee vragen mee naar huis hoe ze God deze week ervaren en wat ze hier mee doen in hun leven. En Taco vertelt blikt met een powerpoint terug op de instituering van 2010, leuk om de gezichten van de gemeenteleden te zien wanneer ze zichzelf herkennen van foto’s van 8 jaar geleden.

Morgen (maandag 19 november) reizen we verder naar Sao Borja, en Santo Angelo.

Marina Antonides
Namens Drenthe Mission: Van 15 november t/m 29 november bezoek kerken IPB in Rio Grande do Sul en de kerken van IRB (Brazilië)
Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

 1. Hoi Marina, wat leuk om jouw verhalen te lezen.
  Heeft VN deze site ontwikkeld? 3 jr geleden was het er nog niet
  Goed verhaal,van Martha, dat kom je daar meer tegen.
  Ontroerend eigenlijk.
  Wil je ds. Carlos mijn groeten doen? Hij was ook onze chauffeur en reisleider.
  Veel plezier !
  Mieke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties