dinsdag, maart 19, 2024

HIV – bloed, zweet en tranen

Waar zal ik eens beginnen. Zoveel indrukken van de afgelopen twee dagen om te verwerken. Eerst maar even waar we nu zitten. We zijn gistermorgen vanuit Pretoria naar Nelspruit gevlogen en zitten nu pal onder het Krugerpark in Schoemansdal. De omgeving is totaal anders dan rondom Pretoria. Grote plantages met bananen en allerlei citrusvruchten en heuvelachtig. Een prachtig gebied, maar wat een ellende schuilt hier achter alle moois. Het lijkt ieder voor zich, diefstal overal, zelfs in de kerk. Corruptie, kinderen zonder ouders en zonder papieren en op bijna elke lantaarnpaal reclame voor abortus, wat hier schijnt te kunnen vanaf twaalf jaar zonder dat je ouders iets hoeven te weten. Je zou de moed verliezen, maar niet bij Thembalethu Nkomazi, een buurthuis met als doel om een weerbare community te zijn, dat vrij is van HIV.
Het woord buurthuis is iets te simpel uitgedrukt voor alles wat we zien. Een groot terrein met een bibliotheek, restaurant, tuin, slakkenboerderij, naschoolse opvang, internetcafƩ, gebouw waar computerles wordt gegeven en een naaiatelier. Daarnaast een dramateam dat voorlichting geeft over HIV en prachtig kan zingen en een outreachteam.

En block B, een centrum voor kinderen van 6-13 jaar oud. En dan hebben we ook nog het homebasedcareteam, dat dagelijks op pad gaat in de omgeving. We gaan met hen een aantal patienten bij langs om een indruk te krijgen hoe het hier werkt, met 36 graden ontdekken we dat dit werk flink zweten is.
De auto heeft zo zijn gebruiksaanwijzing en de weg is na de vele regenval ook niet fantastisch.

Het homebasedcareteam

Voorlichting en preventie over HIV is de hoofddoelstelling van de organisatie, de andere activiteiten zijn bedoeld om de kas te spekken en minder afhankelijk te zijn van fundraising.

Slome slakken
Ook bij deze partner gaan we na ongeveer 15 jaar ondersteuning afbouwen. Om het gat te vullen, is er een businesstraining aangeboden met als resultaat de wens om een slakkenboerderij te starten voor export. Een slakkenfarm in de omgeving die deel uitmaakt van een coƶperatie zal ondersteunen met kennis en ervaring. Omdat niemand van ons ooit een slakkenboerderij heeft gezien, zijn we uiteraard reuzenieuwsgierig.
Nikolas, met een agrarische opleiding, legt ons het proces uit met passie. Het plezier in zijn werk en de deskundigheid straalt eraf.
De farm is nog in opstartfase en zoals dat gaat met slakken, die fase gaat wat langzamer dan gedacht; vertraging met levering, naaktslakken die na zware regenval opkomen uit de tuin en de huisjesslakken opeten. (iemand nog tips hoe dit op te lossen?) Maar we geloven in dit project en in de oplossingsgerichte manier van werken.

De kraamkamer voor de slakken

Kinderen zonder geboortebewijs
Wat ons diep raakt, zijn de vele kinderen in deze omgeving die wees zijn en in geen enkel land thuishoren. We zitten hier dichtbij de grens met Mozambique, ouders komen illegaal naar Zuid-Afrika om hier te werken, de kinderen die hier geboren worden, horen bij geen enkel land. Ze hebben geen recht op onderwijs of gezondheidszorg. Als hun ouders overlijden, zijn ze wees, vogelvrij en zonder toekomst. We horen schrijnende verhalen over misbruik en slavernij. ’s Avonds kijken we deze kinderen in de ogen als blijkt dat de plek waar wij 2 nachten slapen, ook kinderen opvangt die ergens anders niet veilig zijn. Zo verdrietig.
Maar al besta je niet voor een overheid, voor God besta je wel en daarom helpt Thembaletu deze kinderen door ze onderwijs te geven en helpt waar mogelijk om toch papieren te verkrijgen. En trainingen om zelf de goede keuzes te maken en een voorbeeld te zijn in je omgeving. Bemoedigend dat er kinderen zijn die het dankzij deze hulp ver schoppen.

Morgen vliegen we terug naar Amsterdam, met een kleine omweg door het Krugerpark. Een mooi afscheid van complex Afrika.



Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties