dinsdag, juni 18, 2024

18 landen in twee weken

De Internationale Cursus in Kameroen is weer voorbij. We zijn super dankbaar dat alle deelnemers inmiddels weer veilig thuis zijn. Dat is ook niet vanzelfsprekend. Voor sommige deelnemers was het een reis van een paar uur, anderen deden er een paar dagen over.

Hoe kijken we nu terug en vooral hoe kijken de deelnemers terug op deze twee intensieve weken? Ik laat een paar deelnemers aan het woord:

Pastor Djetodjide Ndoloum uit Tsjaad: In twee weken heb ik 18 landen bezocht. De ervaringen van de andere deelnemers uit andere landen hebben mijn blik verruimd en ook een andere dimensie gegeven aan mijn werk. Ik wist niets van het land Mauretanië,  al ligt dat ook in Afrika niet eens heel ver van Tsjaad waar ikzelf woon en ik heb veel geleerd van de deelnemers uit Haiti!

Het thema ‘ Het Koninkrijk van God, een roeping tot vreugde en lijden!’ is een thema dat aanspreekt en zal blijven aanspreken in ons continent.

Het is een thema dat aangeeft wat een strijd de verkondiging van het Evangelie vaak is. Daarom waren we blij met de goede sprekers die alle verschillende aspecten bespraken. En ook met de meer praktische lessen uit de manuel: van de eerste tot de laatste les bleven we bij dit thema!

 

 

Huguette Mutond Kabol uit Mauretanie: ‘Ik heb veel geleerd over hoe je moet omgaan met mensen die lijden en erge dingen meemaken. Ik had de neiging iemand te veroordelen die verdrietig was of bleef klagen. Ik dacht soms dat zo iemand een klein geloof had. Maar het voorbeeld van Job heeft me op mijn plaats gezet. Je mag zelfs klagen tegenover God.  

Ik heb ook erg genoten van het samen zingen. Al die mooie liederen in verschillende talen. Thuis  moet dat altijd zachtjes omdat het in Mauretanie verboden is als christenen samen te komen, maar hier kon ik uit volle borst meedoen!’

Celestine Kitengie Ngoie uit Congo: Ik heb andere christenen in de wereld leren kennen. Dat is bijzonder, we kenden elkaar helemaal niet maar al heel snel voelde het alsof we allang vrienden waren.

Door het werken in kleine groepen groeide er heel snel vertrouwdheid. We werden aangemoedigd ook over lijden en vreugde van ons eigen leven te vertellen. We mochten veel delen samen en ik heb gemerkt dat elke volgeling van Jezus waar ook ter wereld mooie en moeilijke dingen meemaakt’.

 

‘Narcisse Adjahouisso uit Benin: ik werk in een gemeente en geef les op een bijbelschool. In mijn gemeente zijn veel spanningen en eigenlijk had ik besloten voordat ik hier naar toe ging mijn taak in deze gemeente neer te leggen  Maar tijdens deze weken heeft God me aan het denken gezet. Mag ik deze taak wel loslaten? is het niet weglopen voor moeilijkheden?

Ik heb elke avond met mijn vrouw gebeld om te vertellen wat ik hier allemaal leerde en om over deze situatie te praten. De laatste dag hebben we een film gekeken over zendelingen in Japan in een tijd van grote vervolging (de film Silence).

Toen wist ik het: Ik mag niet weglopen voor lijden, God heeft me dat heel duidelijk laten zien.  Een onderdeel van de cursus is ook het maken van een aktieplan, dus ik heb een plan gemaakt om samen met de ouderlingen iets aan deze problemen te gaan doen. Daar ga ik de lessen uit de manuel voor gebruiken en ik ga ook preken over de thema’s rond lijden en vreugde! Ik heb er weer zin in, de cursus heeft me bemoedigd en handvaten gegeven. Daar ben ik God ontzettend dankbaar voor!

Tot slot kreeg Verre Naasten nog een mooie bedankkaart van prof. Moussa Bongyok, de rector van IUDI, de partnerorganisatie in Kameroen

“Dear Verre Naasten,

It is with a heart full of joy that I write these modest words to sincerely thank you.

The international seminar was a success on all levels. The team of Verre Naasten has  done an excellent work of coordination and have demonstrated exceptional qualities in both leadership and teaching.

All selected speakers gave lessons well beyond the expectations of the participants, and the collaboration between DVN and IUDI was sincere and blessed.

This seminar allowed us to:

  • Strengthen our partnership
  • Broaden our vision
  • Have a better understanding of joy and suffering in the light of the Bible
  • Learn from each other
  • Have tools and resources for personal, ecclesial and social development
  • Develop a contextual strategy for the application of the lessons learned and their transmission to the members of our churches and communities

May the Lord bless you richly for all you have done in this seminar.

Prof. Moussa Bongoyok”

Iedereen is weer thuis, ieder op zijn of haar plek. Moge God alle deelnemers zegenen in  hun gewone werk en bij het uitvoeren van hun aktieplannen. In het vaste vertrouwen dat al het werk dat gedaan wordt in verbondenheid met de Heer nooit tevergeefs is! (1 Cor. 15:58).

 

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties