dinsdag, april 23, 2024

En nu aan de slag!

Twee weken lang met zo’n dertig deelnemers nadenken over het koninkrijk van God, over lijden en vreugde en wat dat betekent is prachtig! Het leverde heel veel boeiende gesprekken op, nieuw inzicht over wat Gods woord hierover zegt en wat dat betekent voor preken en pastoraat.  Het was bijzonder om te zien en mee te maken dat er ook veel persoonlijke dingen werden gedeeld tijdens de lessen maar ook tijdens de maaltijden en ’s avonds. Iedereen maakt natuurlijk lijden en vreugde mee en daar samen over praten bindt samen.  De inzet van de deelnemers was zo groot dat als  wij zeiden dat ze mochten stoppen met hun groepswerk ze maar door bleven gaan. Voor hun fantastische inzet kregen alle deelnemers aan het eind van het de Internationale Cursus een certificaat (geldig voor een aantal studiepunten). De certificaten werden uitgereikt door de rector Moussa Bongoyok en door Daniel Pungu, namens Verre Naasten.  Het was een feestelijke bijeenkomst waarin we alle geleerde liederen keer nog een keer zongen in het Malagas, Creools, Frans en Hebreeuws. Jan Matthijs van Leeuwen noemde dit samen zijn in zijn openingswoord terecht een voorproefje van de hemel!

Zo’n certificaat is natuurlijk mooi om mee naar huis te nemen, maar Verre Naasten vindt het erg belangrijk dat het alle deelnemers naar huis gaan met concrete handvaten om het geleerde de komende maanden toe te passen. Daarom heeft elke deelnemer aan een persoonlijk actie plan gewerkt voor de komende 4-6 maanden. Over deze plannen moet voor 1 januari 2018 ook verslag uitgebracht worden.

De deelnemers werkten in groepen en twee aan twee er aan om deze plannen goed uit te werken. Veel deelnemers hadden in eerste instantie grootse ideeën: De visie van de kerk veranderen; alle jongeren van de gemeente opleiden of 600 niet opgeleide voorgangers trainen.  Mooie plannen maar niet altijd realistisch en concreet genoeg. Iedereen moest precies aangeven voor welke doelgroep hij of zij aan de slag zou gaan, met welk doel, en welke middelen hij of zij daarvoor in kon zetten.  Dat was best een klus. Na veel doorvragen,  nadenken en schaven heeft elke deelnemer zijn plan opgeschreven.

 

De deelnemers zijn vervolgens verdeeld in groepen van 10) en elke deelnemer presenteerde zijn of haar plan terwijl we in een kring stonden. Esther gaat 4 tienermoeders begeleiden in Haiti. Heel precies staat in haar plan wat ze gaat doen, wanneer en wat ze daarmee wil bereiken. Narcisse gaat met zijn kerkenraad aan de slag. Elke maandag na het wekelijkse overleg gaat hij met hen een les uit de lesmap behandelen. Met deze lessen, die  uitdagen om samen te praten en ervaringen te delen, hoopt hij meer eenheid en openheid te creëren. De zondag erop preekt hij dan over het onderwerp. Zijn hele preekschema stond dan ook in  het plan!  Na de presentatie van elk plan bad de deelnemer ernaast voor de uitvoering van het plan. Zo gingen we de hele kring rond. Een ontroerend moment was het om zo samen alle plannen in Gods hand te leggen in de vaste overtuiging dat alle werk dat in verbondenheid met de Heer wordt gedaan niet tevergeefs is (1 Kor. 15:58)

 

Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

  1. Mooi om te lezen. We zullen bidden om Gods zegen over jullie werk. Fijn dat jullie ook weer veilig thuis zijn!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties