dinsdag, april 23, 2024

Ferdinand’s droom

‘5 jaar  was ik toen mijn vader overleed, al heel jong zwierf ik op straat en moest zelf maar zorgen dat ik aan eten kwam.’

Ferdinand Niamazime vertelt zijn levensverhaal aan de ontbijttafel. Terwijl we stokbrood en een hardgekookt ei eten luister ik met verbazing en verwondering naar zijn geschiedenis. Als ik de man zie met zijn stralende ogen, kan ik bijna niet geloven dat hij als 12 jarig jongetje overleefde door een soort hasj te verkopen. Ferdinand komt uit de Centraal Afrikaanse Republiek, een land dat na onrust tussen verschillende rebellengroepen weer terug bij af is. Ferdinand vertelt dat het in en rond de hoofdstad Bangui wel rustig is maar verder in het hele land onveilig. Dat betekent geen school voor de meeste kinderen, geen handel en een nog slechtere gezondheidszorg. De oorlog heeft ook veel schade en verdeeldheid gegeven binnen de kerk. Mensen zijn op de vlucht geslagen of verblijven lange tijd in het oerwoud.

Ferdinands leven veranderde toen hij een keer een kerk binnenliep en de predikant daar net waarschuwde tegen drugs. Hij besloot na een enorme innerlijke strijd zijn voorraadje hasj te verbranden. Daarna was hij zo opgelucht dat hij besloot Jezus te gaan volgen.

Omdat hij geen familie had die hem ondersteunde werd hij liefdevol opgenomen in een christelijk gezin. Zij zorgden voor zijn opleiding en betaalden ook  de bruidsschat toen hij wilde trouwen met zijn geliefde Françoise.

Ferdinand vindt het jammer dat de weinige opgeleide mensen die er zijn in de stad blijven. Dat geldt voor artsen en leraren, maar ook voor kerkleiders. Hij voelt zich juist geroepen om de kerk op het platteland te dienen, want zijn droom is dat de kerk juist daar veel impact kan hebben op alle terreinen.

Ferdinand is nu regionaal coördinator van 15 gemeenten op het platteland van de Centraal Afrikaanse Republiek. Hij bezoekt deze gemeenten en geeft advies en training aan de voorgangers.  “Ik ben superblij dat ik door Gods genade de gelegenheid heb om een conferentie als deze bij te wonen. Het thema over lijden en vreugde in het koninkrijk van God is me uit het hart gegrepen. Ik leer er zelf van maar ik zie er nu al weer naar uit dat ik het geleerde kan doorgeven.”

 

Vorig artikelSoyez la Bienvenue!
Volgend artikelMiljoen sollicitanten
Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

  1. Hoi Marike,
    Wat mooi dat je in Ferdinands indrukwekkende verhaal de mensen van deze cursus dichtbij ons brengt.
    Veel succes daar met alles!
    Annelie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties