dinsdag, april 23, 2024

Jezus is de echte piroque

Tsy Lakana, Ny Lakana Raha Toa  – Wanneer is een piroque een echte piroque?

Jesosy no lakana hitondra – Jezus is een echte piroque, want Hij brengt je naar de andere oever.

(een piroque is een soort kano, meestal van een uitgeholde boomstam gemaakt)

Johnny Ratatanova komt uit Madagascar en hij leert alle deelnemers een lied aan in het Malagas. Als een echte schoolmeester leert hij ons de woorden goed uitspreken en we moeten de zinnen net zolang herhalen tot hij tevreden is. Maar na even oefenen wordt er uit volle borst gezongen: Wie is de echte piroque? Jezus, is de echte piroque, Hij brengt je veilig naar de andere over.

Prachtige beeldspraak helemaal passend in een land waar veel water is. Mooi om zo samen te zingen en liederen te leren vanuit verschillende tradities. Naast dit lied leerden we ook een lied in een pygmee taal en een fraai Frans kerklied. De deelnemers spreken thuis verschillende talen maar hier kunnen we elkaar prima verstaan in het Frans.

Cultuurverschillen uiten zich niet alleen in een taal of kledingstijl. Verschil in cultuur gaat veel dieper, de beleving en de vragen die leven zijn anders. In deze blog daarvan een paar voorbeelden.

Het Koninkrijk van God, geroepen tot vreugde en lijden is al flink uitgediept. We hebben het gehad over verschillende wereldvisies en de bijbelse wereldvisie. Hoe beinvloedt een bepaalde wereldvisie je kijk op de wereld. Verder is er nagedacht over de betekenis van doop en avondmaal. Ook hebben we samen de film Des Hommes et des Dieux bekeken.

Na de lezingen is er ruimte voor vragen en discussie. Dat levert boeiende gesprekken op. Dan merk je goed dat er ook heel andere vragen leven zoals de vraag of een vrouw die ongesteld is wel aan het avondmaal mag?

Aan tafel praat ik over deze vraag door met Celestine, Huguette en Esther, de drie vrouwelijke deelnemers. In veel traditionele culturen is de vrouw onrein als ze ongesteld is. Ze mag niet koken voor haar man en ook niet aan religieuze activiteiten deelnemen.. Dat verdwijnt niet meteen als een gezin christen wordt. De oud testamentische reinheidswetten passen natuurlijk precies bij deze traditie.

Maar, zo voegt Esther er aan toe, dat een man volgens deze wetten ook onrein is nadat hij sexuele gemeenschap heeft gehad  daar hoor je ze niet over. Mannen verzinnen maar allerlei regels voor vrouwen als het ze zelf goed uitkomt. De positie van de vrouw is vaak niet te benijden. Ze wordt beschouwd als minder dan de man en heeft vaak niet veel in te brengen. Hassasa Fidel Castro uit Noord Kameroen die bij het gesprek aangeschoven is geeft toe dat op dit vlak christenen echt een verschil kunnen maken. Samen met je vrouw aan één tafel eten is al heel bijzonder. Maar, zegt hij eerlijk, het is niet gemakkelijk. Als ik mijn vrouw help met het huishouden vinden de buren mij geen echte man.

Wat betekent het goede nieuws van Jezus dat er in Christus geen man en geen vrouw is voor deze vrouwen? Daar moeten Afrikaanse mannen en vrouwen samen over praten en ook samen durven veranderen.

Bij een excursie naar het nationale museum van Kameroen verzekerde de gids ons dat we niet bang hoefden te zijn voor de maskers en andere attributen in het museum, want deze objecten waren allemaal in een ritueel van hun spirituele lading ontdaan. De meeste deelnemers zagen in de objecten zelf niet het kwaad maar meer in de manier waarop de objecten gebruikt worden bijv. bij offerrituelen of rituelen om voorouders te eren.

Op de paar zalen vol met foto’s van de president, zijn vrouw en belangrijke ministers na, vonden de meeste deelnemers het super interessant. Voor veel van hen was het de eerste keer dat ze in een museum kwamen en kennis maakten met aspecten van hun eigen Afrikaanse cultuur en de mooie dingen die er te zien waren. Dat maakte hen ook trots.

Vorig artikelFormidable
Volgend artikelDe wereld die Afrika heet
Lees ook deze artikelen eens:

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties