dinsdag, juli 16, 2024

Miljoen sollicitanten

65 procent van de bevolking in Burkina Faso is jonger dan 25. Voor jongeren die van school komen is er bijna geen werk. Toen de overheid nieuwe ambtenaren zocht kwam er een miljoen sollicitaties binnen.

Nabie Dibanivo Marc is een van de deelnemers aan de internationale cursus. Als eerste van de deelnemers presenteert hij zijn werk. Hij is in Burkina Faso coördinator van een organisatie die radio uitzendingen maakt en trainingen verzorgt. Geen wonder dat hij het bereiken van de nieuwe generatie als een grote prioriteit ziet: ‘als we hier niets aan doen,  leggen we een bom onder onze samenleving.’ Op de radio uitzendingen wordt veel gereageerd, ook door jongeren. Daarvoor worden ook sociale media ingezet. Voordeel van de radio en sociale media is dat men deze kan gebruiken wanneer men zelf wil. Uit reacties blijkt dat er ook veel moslims luisteren en vol vragen zitten. Christen worden betekent voor hen meestal verstoting uit de familie. Volgens Marc is er een grote groep, met name vrouwen, die in het geheim christen zijn.

Aan de andere kant van de oceaan, in Haïti,  werken Esther Morose Sidor en Harry Michel Casseus.  De inwoners van Haiti zijn voor een groot deel afstammelingen van slaven die uit Afrika gehaald werden. Harry en Esther vallen dan ook niet op te midden van de Afrikaanse deelnemers.

Haiti is een land dat de laatste jaren geteisterd werd door grote natuurrampen. De aardbeving in 2010 verwoestte veel en trof vooral de arme bevolking. Een opeenvolging van zulke catastrofes maakt mensen moedeloos en veroorzaakt trauma’s. Volgens Esther voelen mensen zich soms geen mensen meer en nemen ze ook geen verantwoordelijkheid meer. De vele hulp van buitenaf helpt daar niet bij. Esther en Harry zijn er van overtuigd dat deze mentaliteit moet veranderen. We moeten weer trots worden op ons land en op wat we zelf kunnen. Want ook in Haiti hebben we veel van God gekregen!

Onderwijs is daarbij super belangrijk, als kinderen weer een gewoon ritme krijgen en onderwijs vermindert dat ook de trauma’s. Als we leren de nieuwe generatie hun verantwoordelijkheid te pakken zal dat in de toekomst z’n vruchten af gaan werpen.

Zet 30 leiders bij elkaar en de discussies en gesprekken komen na deze twee presentaties vanzelf op gang. Het is prachtig om te zien dat deze gesprekken in de pauzes en tijdens de maaltijden gewoon doorgaan. Uitwisseling en leren van elkaars ervaringen is dan ook een belangrijk onderdeel van deze cursus. Gelukkig wordt daarbij ook veel gelachen ondanks de soms heftige verhalen.

  

Vorig artikelFerdinand’s droom
Volgend artikelTranen
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties