maandag, mei 20, 2024

Tranen

30 deelnemers uit 20 verschillende landen. Dat betekent even zoveel talen en culturen. Heel bijzonder is dat er op allerlei manieren lijnen blijken te lopen tussen verschillende deelnemers en het werk dat ze doen.

Zo ontmoeten Celestine en Huguette elkaar hier, beiden zijn Congolees, al werkt Huguette nu in Mauretanië. Ze hebben met elkaar gestudeerd en tijdens hun studie samen in een gebedsgroep gezeten. Daarna zijn ze elkaar uit het oog verloren en kwamen elkaar hier in Yaoundé weer tegen!

Harry Michel Casseus vertelde in zijn presentatie over Haïti dat het grootste deel van de Haïtiaanse bevolking afstamt van slaven die uit Afrika zijn gehaald. De achtergrond van slavernij en het feit dat in die periode families gescheiden werden heeft tot op de dag van vandaag negatieve effecten op de maatschappij.  Het was voor slaven verboden in familieverband te leven, mannen, vrouwen en kinderen werden van elkaar gescheiden en zo werd de gewone familie structuur verwoest.  Moussa Bongoyok (de rector van de universiteit met wie we deze cursus organiseren) werd door dit verhaal erg geraakt. Hij stond op, liep naar voren en zei geëmotioneerd: ‘Dat is ook de zonde van onze voorouders geweest. Onze voorouders hebben ook meegewerkt aan de deportatie en geholpen bij de selectie van de sterkste en beste mensen.’ Moussa knielde neer voor Harry en vroeg namens alle Afrikaanse deelnemers vergeving voor deze zonde uit het verleden. Daarna omhelsden ze elkaar. Bij Harry (en niet alleen bij Harry…..) liepen de tranen over de wangen.

Een moment dat ‘zomaar’ gebeurde, onverwacht, ongepland, werk van Gods Geest!

Vorig artikelMiljoen sollicitanten
Volgend artikelFormidable
Lees ook deze artikelen eens:

3 REACTIES

  1. gek hè, daar krijg ik nou ook tranen van in de ogen. Groet alle broeders en zusters van me. Wat een ervaring!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties