dinsdag, juli 16, 2024

Het echte werk begint nu pas

Twee weken lang heb ik de eer gehad om samen met een groot aantal Afrikaanse leiders geïnspireerd en bemoedigd te worden. Wat een bijzondere ervaring. Dit ga ik mijn leven lang niet meer vergeten. Ik heb heel veel mooie dingen gezien en geleerd. Vooral de persoonlijke verhalen hebben mij geraakt. De manier waarop God hier aan het werk is, daar kunnen wij ons niets bij voorstellen. Het valt me op dat de mensen hier meer in afhankelijkheid van God leven, waardoor ze hem meer aan het werk zien. Als hier een oogst mislukt dan is er geen eten en zijn mensen afhankelijk van wat God ze geeft. Als er in Nederland een oogst mislukt dan halen we het wel uit een ander land. Het enige wat we merken is hoogstens dat de prijs wat omhooggaat. En dat vinden we soms al lastig. We zijn ons niet meer bewust dat we alles krijgen van God. Dat we zonder hem niets zijn, niets hebben en ook niets kunnen geven.
Gisteren werden we tijdens een lezing nog even met onze neus op de feiten gedrukt. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 afrikanen elke dag hongerlijdt, dat zijn in totaal 233 miljoen mensen! Deze mensen moeten met minder dan 1 euro per dag leven, op de grond slapen, hebben niet genoeg te eten, hebben maar een paar verkleurde en kapotte kledingstukken, kunnen niet naar de dokter gaan en de kinderen niet naar school sturen. Alles wat ze binnen krijgen moeten ze gelijk weer uitgeven. Ze hebben geen keus en geen perspectief.
De strijd tegen armoede is complex. Er zijn vele oorzaken: natuurrampen, oorlogen, klimaatverandering, snelgroeiende bevolking, publieke schulden, ziektes zoals aids en malaria, oneerlijke verdeling van middelen, politieke instabiliteit, corruptie en het syndroom van afhankelijkheid. Nu ik dit zo opsom denk ik bij mezelf, het is bijna een onbegonnen zaak. Waar te beginnen? Deze vraag kwam soms ook naar voren tijdens gesprekken aan tafel. Mooi om te zien hoe ze elkaar dan bemoedigen.
Tijdens de lezing zijn er ook veel praktische tips gegeven. Het allerbelangrijkste is gebed. Bidden voor mensen in nood. Maar daar blijft het niet bij. God zet ons ook in. Houd van de mensen om je heen, luister naar ze, leef met ze mee, blijf optimistisch, geef het goede voorbeeld, steek je handen uit je mouwen, geef aan mensen die het minder hebben, geef een stem aan wie geen stem heeft, wijs mensen op hun persoonlijke verantwoordelijkheid en moedig mensen aan in zichzelf te geloven. Heerlijk, van die praktische tips waar je vandaag nog mee kan beginnen!
Vanmorgen is er uitgebreid afscheid genomen tijdens de sluitingsceremonie. Een voor een werd iedereen naar voren gehaald om een diploma in ontvangst te nemen. Egbert en Jan-Matthijs hebben een mooie Afrikaanse blouse gekregen. Ik een prachtige stof waar op dit moment nog een jurk van gemaakt wordt. Erg bijzonder. Ben er heel blij mee!
Met een rugtas vol bagage gaan alle leiders weer hun eigen weg. Terug naar hun eigen land, naar hun eigen vaak moeilijke situatie. Laten we niet vergeten om voor deze mensen te blijven bidden. De conferentie is dan wel afgelopen maar voor hen begint nu pas het echte werk.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties