vrijdag, maart 1, 2024

Het goede voorbeeld geven

Théophile zit op de trap voor het hotel. Hij heeft een stoel buiten gezet voor mij. Ik heb mijn laptop op schoot genomen. Ik vraag hem wat te vertellen over de conferentie en wat hij tot nu toe geleerd heeft.
“Deze conferentie is voor mij een mooie kans om kennis op te doen”, begint hij. “Door de vele bezigheden als dominee kom ik er bijna niet aan toe. Het liefst zou ik nog meer studeren maar er is bijna niemand die mijn werk kan overnemen.”
Ik vraag hem iets te noemen wat hij tot nu toe geleerd heeft wat hij praktisch kan gaan gebruiken als hij straks terug is in Benin.
“Ik heb geleerd dat je als dominee een leider kunt zijn maar tegelijkertijd ook manager. Toen we in Benin met onze kerken ontwikkelingsprojecten begonnen, heb ik van de kerkenraad het advies gekregen om me niet met de praktische zaken te bemoeien. Dat heb ik geprobeerd te respecteren maar uiteindelijk leverde de projecten niet op wat we voor ogen hadden. Het probleem was dat niemand het project serieus nam. Een poos terug heb ik een TLT-cursus gevolgd en het bijzondere is dat wat ik daar geleerd had, nu weer terug kwam in de lessen van Bruce Lee. Een dominee is er niet alleen voor het woord, maar ook om de handen uit de mouwen te steken en het goede voorbeeld te geven.”
De deur achter ons gaat open. Er komen een paar deelnemers naar buiten. Theophile krijgt een hand en wordt even aangesproken. De mannen lopen weg. Ik vraag hem een paar voorbeelden te geven.
“Als ik in het kerkgebouw kom en zie dat er nog niet geveegd is, pak ik zelf de bezem. Deze wordt al snel uit mijn handen gehaald. De gemeenteleden willen niet dat ik dat de praktische klusjes oppak en nemen het van mij over. Maar ik wil graag dienen!”
“Een van de projecten van onze kerk is het onderhouden van een palboomplantage. Drie procent van de gemeenteleden weet waar deze velden liggen. De rest is niet geïnteresseerd. Het enige wat ze vragen is wanneer het geld komt. Nu moeten er vaak mensen ingehuurd worden om het veld te bewerken. Maar dat is niet de bedoeling. We moeten zelf aan het werk. Ook al is het maar een klein stukje wat we zelf doen!”
Ik vraag aan Théophile hoe hij het aan wil gaan pakken. Waarom zouden de mensen opeens wel geïnteresseerd raken in de velden?
“Als ik het goede voorbeeld ga geven dan gaan de mensen vanzelf helpen! Als je als leider van een afstandje tegen de mensen roept dat ze moeten gaan werken, helpt dat niet. Ik heb besloten zelf het goede voorbeeld te gaan geven. Ik heb net nog een mail gestuurd naar de kerkenraad om een vergadering te plannen de dag na mijn terugkomst. Ik ga ze vertellen wat ik geleerd heb en hoop dat ze samen met mij de handen uit de mouwen gaan steken.”
Lees ook deze artikelen eens:

1 REACTIE

  1. Mooi Marleen om deze reactie te lezen. Mooi om te lezen dat hij niet alleen leider, maar ook dienaar wil zijn.. typisch het voorbeeld van de Here Jezus die niet kwam om gediend te worden maar te dienen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties