dinsdag, april 23, 2024

Predikanten met passie

De zon komt op, maakt de morgen wakker. Vandaag staat er een trip gepland naar Mukhanyo Theological College in KwaMhlanga en Pretoria. Een school met grote ambities: Hun wens is dat het aantal christenen en kerken in Afrika groeit; in geloof en aantallen. Daarom is hun missie: eer geven aan God door het toerusten van predikanten en andere Christenen in Afrika.  

Tijdens de rit naar KwaMhlanga moeten we eerst nog een stuk door Pretoria. Al snel merk je dat, hoe verder je Pretoria uit gaat, hoe meer je in het ‘echte’ Zuid-Afrika komt. Mensen die langs de snelwegen lopen, waarschuwingsborden voor overstekende voetgangers, kleine marktkraampjes langs de weg en veel afval en plastic overal. Er zijn grote wijken met hele kleine huisjes.

Het centrum van KwaMhlanga

Bij aankomst werden we rondgeleid over de campus. Al snel kregen we een aanbod om kort deel te nemen aan de laatste minuten van een les. De leerlingen bespreken hoe het is om als jonge predikant te fungeren in de gemeente. Vooral ten opzichte van oudere predikanten want veel jongere predikanten lijken sneller populariteit te vinden bij de gemeente dan de ouderen. Gesproken wordt over het gevaar van jaloezie enerzijds, en arrogantie anderzijds.

De conclusie van de les is dat als je door God geroepen mag worden, je ook weet dat je door Hem geroepen bent. Je wordt geroepen om God, om de kerk te dienen. Je wordt blij dat je iemand ziet groeien in Christus. Ook werd er op gewezen dat het niet verkeerd is om andere jonge predikanten aan te spreken als ze dreigen af te dwalen van de leer van God door populariteit. Kern daarvan is dat je deze mensen niet boos moet aanspreken, maar uit liefde voor God en de kerk.

Het is bijzonder om te zien dat de leerlingen zo gepassioneerd met elkaar in discussie zijn over deze leer en het werk van God. Ze geven alles om Hem te dienen. Als afsluiter lezen we 1 Petrus 5: 1 – 6


Daarna gingen we verder met de rondleiding en kregen we nog een inzage in het nieuwe “Local Learning Program” waar er lessen met studenten opgenomen worden om zo toerusting te bieden aan de meer dan 100 studiegroepen die Zuid-Afrika wijd door Mukhanyo geleid worden.

In gesprek over het Local Learning Program

Daarna gingen we door naar de locatie in Pretoria. Daar namen we deel aan een gezamenlijk gebed met het personeel en kregen we nog een rondleiding. Het gaat goed met Mukhanyo. Er zijn momenteel 5 campussen en er zijn afgelopen week rond de 150 mensen afgestudeerd. Wat een dankbaarheid dat we het werk van God daarin mogen zien!

Studeren in de bibliotheek
Op de campus van Mukhanyo in KwaMhlanga
Ruben Horst
Bestuurslid Communicatie voor Zuid-Afrika Mission | Verre Naasten
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Bijna vlucht gemist

Vrouwenproject

Culturele show

Scholen bezoeken

Nieuwste reacties