maandag, mei 20, 2024
HomeWerkreizenReisimpressies Indonesië Mission | Verre Naasten 2023Vrijdag 10 november: ontmoeting met GKSS in Makassar en op naar Java

Vrijdag 10 november: ontmoeting met GKSS in Makassar en op naar Java

De rit met de slaapbus van Palopo naar Makassar verliep volgens plan. We vertrokken om 21:45 uur en reden de hele nacht door tot we om 7 uur arriveerden op onze plaats van bestemming. Ik ontdekte dat niet kunnen slapen in die slaapbus ook z’n voordelen heeft. Vanaf 5 uur zag ik de zon achter de bergen gloren en opkomen over het prachtige landschap. Daar zie je weer een klein stukje van de grootse scheppingsmacht van God.

De zoon van ds. Abdur kwam ons halen bij de bushalte en bracht ons naar het huis van Abdur. Dat staat op het terrein van de synode, waar ook een internaat is.
We werden hartelijk ontvangen en krijgen een ontbijt aangeboden: gebakken nasi met ei en kroepoek en tempé (dat is koek van sojabonen) en koffie. Het smaakt prima. We fristen ons op na de lange reis (al valt je opfrissen bij een temperatuur van 34 graden niet mee) en gingen naar het gebouw van de synode.

Om 10:00 uur begint de vergadering met een afvaardiging van de synode van de GKSS. Middels een presentatie gaf Abdur, de voorzitter van de synode, veel informatie over de kerken van GKSS. Ze willen in de lijn van De Reformatie staan en gebruiken de Heidelbergse Catechismus als leerboek voor het kerkelijk onderwijs. Ooit hadden ze vijf scholen, dat is er nu als gevolg van verschillende factoren nog één. In sommige classes ondervinden ze felle tegenstand van moslims, waardoor kerken kleiner worden. Op overheidsscholen volgen alle kinderen godsdienstonderwijs. Ze kunnen kiezen voor hun eigen godsdienst. Maar die keuze is er vaak niet, omdat op veel scholen geen christelijke leraar aanwezig is. Dan moeten ze haast wel naar de islamles, willen ze hun schoolpunten halen. De synode van de GKSS zou daarom graag zien dat er een christelijke leraar komt die in verschillende gebieden de kinderen godsdienstonderwijs geeft.

Nico en ik vertelden daarna (met Djoko als tolk) over Verre Naasten en Indonesië Mission. Daarna ontstond er een gesprek over wat we over en weer voor elkaar kunnen betekenen. Toerusting en christelijk onderwijs springen eruit.

Na deze bijeenkomst aten we samen, waarbij de vis je vriendelijk aankeek. We namen afscheid en om 14:00 uur brengt Abdur ons naar het vliegveld: we vliegen naar Yogyakarta, een vlucht die twee uur duurt. Rond 18:00 uur plaatselijke tijd kwamen we aan in Yogyakarta en anderhalf uur later namen we onze intrek in een hotel.

We aten op de hotelkamer en nadat Nico en ik het dagverslag hebben gemaakt, staat er de avond verder niets op het programma. Dat is wel prettig na zo’n volle week waarin we er heel wat afgereisd hebben.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties