maandag, mei 20, 2024

Zondag 12 november: zondag in Yogyakarta

Het is zondag en vandaag wilden we twee kerkdiensten bezoeken in Yogyakarta.

We stonden vroeg op want de eerste dienst die we gaan bezoeken begon om 7 uur! Om 6:30 uur werden we gehaald door een gemeentelid. Hij reed ons, samen met Djoko, naar de Gereja Kristen Jawa Demakijo. Bij de ingang van de kerk stond een kraam waar je allerlei eten kunt kopen. Op deze manier sparen ze geld voor de komende Kerstfeestviering.

We werden hartelijk ontvangen en om 7 uur begon de dienst (om 9 uur is er nog een dienst, eens in de twee weken in het Javaans). Het was een herkenbare liturgie. Bij het binnenkomen van de kerkenraad overhandigde de ouderling de Bijbel aan de predikant. Er werden liederen gezongen op melodieën die we in Nederland ook kennen. De preek door de plaatselijke predikant gaat over Mattheus 25,1-18 over de vijf wijze en de dwaze meisjes. Aan het eind van de dienst gaf de predikant de Bijbel terug aan de ouderling.

Na de dienst werden we door de gemeenteleden hartelijk ontvangen en kregen we allerlei soorten eten en drinken aangeboden. Een gemeentelid (hij blijkt een gepensioneerde anesthesioloog te zijn) nodigde ons op de koffie bij hem thuis. Daar werden we hartelijk ontvangen en na de koffie kregen we een bezoek aan de vulkaan Merapi aangeboden.

Daar aangekomen gingen we eerst naar de Japanse grot, waar op de parkeerplaats de apen ons aanstaren. We reden door naar een plek waar je zicht op de Merapi hebt, maar de vulkaan is in nevelen gehuld. Nadat we wat gegeten hadden, werden we teruggebracht naar ons hotel.

In ons hotel klonk er vanaf 16:00 uur harde muziek. Ik hoorde de klanken van het lied ‘ O Heer mijn God… Hoe groot zijt gij’. Er bleek om 17:00 uur een dienst van de Pinkstergemeente te zijn in het hotel. Wij werden om 16:30 uur gehaald om om 17:00 uur een dienst van de GKJ in een ander kerkgebouw te bezoeken: de Gerejah Kristen Jawa Brayat Kinasih (huis van liefde).

Het betrof een ‘expressieve dienst’. Dat uitte zich met name in de uitbundige harde muziek in deze dienst. De zangers en zangeressen sprongen en dansten op het podium en de muzikanten speelden er lustig op los. De plaatselijke predikant ds. Sundoyo, die ook de secretaris van de GKJ is, preekte net als in de morgendienst over Mattheüs 25. Ook nu wordt de Bijbel aan het begin van de dienst aan de predikant overhandigd en aan het slot van de dienst aan de ouderling teruggegeven.

Na de dienst aten we met de predikant en zijn gezin en ook Djoko, op een locatie op een berg waar we een prachtig uitzicht hadden op Yogyakarta. Daarna werden we naar het hotel teruggebracht. Inmiddels is het 22:00 uur.

Na een dag vol indrukken was het tijd om te gaan slapen. Morgen worden we om 8:30 uur gehaald om naar Salatiga te gaan.

Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties