Di 8 april
Op het vliegveld van Surabaya, Indonesië, ontmoeten we William, jeugd pastor, met zijn vrouw. Hij neemt ons mee naar het avondeten waar pastor Joël, kids ministry, aansluit. William komt in juni naar de Internationale Conferentie (IC) in NL en het is goed/mooi elkaar nu al te leren kennen.

Na het avondeten bezoeken we de GKT Nazareth kerk met ca. 500 zitplaatsen. Deze kerk is ooit opgericht door Chinezen en heeft 2 diensten per zondag (in Chinees en Indonesisch). De 1e is om 6.30 en wij proberen ons voor te stellen hoe dit in NL zou vallen 😊. Er komen 60-80 bezoekers m.n. 50+ ers. Om 9 uur is er een 2e dienst met 150-200 bezoekers. Er is kids ministry met ongeveer 40 kinderen. Eenmaal per maand delen ze rijst uit aan ca. 150 armen en 30 kinderen uit de buurt. Ze bidden voor hun en vertellen ze het Evangelie. De armen krijgen coupons die ze bij de kerk kunnen ruilen voor eten. Ze geven geen Christelijke literatuur omdat het te gevaarlijk is en tot beschuldiging kan leiden in dit Islamitisch land. Tevens wordt er kleding verkocht tegen gereduceerd tarief en de opbrengst wordt gebruikt om 3 locaties te bezoeken in Kalimantan voor evangelisatie, incl kids ministry voor 200 kinderen. Dit wordt gedaan iom en ism lokale kerken in Kalimantan.

Als we vertrekken wordt ons gevraagd of een van ons met hun willen bidden wat we graag doen. Dit is trouwens een vraag die we regelmatig krijgen na afloop van een bezoek.
Wo 9 april
William brengt ons om 8.00 uur naar Aletheia Mission school Surabaya waar ze 360 leerlingen hebben. Er zijn groei mogelijkheden aangezien de klassen nog niet helemaal vol zitten. De kinderopvang heeft 53 kinderen tot 6 jaar en de basisschool heeft 190 leerlingen met een eigen pastor. De ruimte wordt ook door een gemeente gebruikt.


De directeur vertelt ons dat het lastigste punt is om voldoende leerlingen te houden vanwege concurrentie met andere scholen. Belangrijkste reden om voor deze school te kiezen is het goede Christelijke onderwijs en sterke identiteit. Ze volgen het onderwijs systeem “Lees en onderzoek de Bijbel”. Elke morgen is er een Bijbelverhaal / zingen en elke woensdag is er een dienst voor de leerlingen. De senior high school heeft 140 leerlingen. 90% v d leerlingen zijn Christelijk en en de overige van andere godsdiensten. Elke 2 weken hebben de leraren een aanbiddingsmoment en wekelijks een gebedsbijeenkomst op zaterdag. Ze volgen het systeem “Wortelen-groeien-vrucht” dragen.



Ouders zouden 500.000 rupias per maand moeten betalen per kind maar in de praktijk kunnen ze maar 250.000 betalen. Hierdoor kunnen de exploitatie kosten niet altijd gedekt worden waardoor ze altijd aanvullende financiën zoeken om de exploitatie rond te krijgen en verbeteringen door te voeren (renovaties, beamen, computer enz.). Aletheia werkt veel met vrijwilligers die gewoon een full time baan hebben. In 2024 hadden ze samenwerking met een kerk uit Maleisië die activiteiten organiseerden in Aletheia.


Aletheia Theology school in Lawang
Amos (was in 2020 en 2024 in NL) leidt ons rond langs leraar woningen, meisjes/jongens internaat, kapel voor dagelijkse diensten door studenten, klaslokaal waar Febiana lesgeeft. Febiana is met IoM steun onlangs gepromoveerd. We bezoeken ook het auditorium waar het spreek gestoelte tussen de bekende quotes van Calvijn en Luther staat.



Do 10 april
Vandaag hebben we de vergadering om de samenwerking met onze GKT zusterkerk te evalueren en naar de toekomst te kijken. Het verloopt voorspoedig in een goede sfeer en we rapporteren dit naar de eerst volgende IoM bestuursvergadering in NL. Aan het eind van de middag rijden we naar Lumajang.
Vr 11 april
In Lumajang bezoeken we om 7.30 de Chr. basisschool waar houten deuren, kozijnen, stoelen en tafels door termieten aangevreten waren. Met financiële ondersteuning van IoM zijn veel kozijnen en deuren op de begane grond vervangen door onderhoudsvrije exemplaren evenals een gedeelte van de stoelen en tafels. We zien het allemaal en stemt ons erg dankbaar dat we als IoM hier aan mochten bijdragen. Vervolgens mogen we de ochtend viering van de kinderen in de naastgelegen “Halleluja kerk” bijwonen die om 8.00 begint.




Na de dienst ontmoeten we een man van 79 van het team uit de GKT Citra Raya in Surabaya die op zijn hoge leeftijd nog altijd over Jezus vertelt. Hij was zakenman maar op zijn 56e heeft hij alsnog een theologie studie afgerond. Zijn ouders kwamen van Fuijan, China. Hij werkt op de berg Bromo waar nog veel mensen traditioneel leven en Jezus niet kennen. Hij bezoekt daar kleine kerkjes waar ook veel Islam en hindoe mensen zijn die hij uitnodigt om in de kerk te komen. Regelmatig wordt de uitnodiging aangenomen en ontvangen nieuwe mensen het Evangelie. In de kleine kerkjes worden ze gedoopt en zo groeien ze langzaam.
Verder spreken we de godsdienst leraar van de school die het Bijbelverhaal deed tijdens dienst in traditionele Javaanse kleding. We vertrekken van Lumajang naar de Aletheia Christelijke school in Jember. Daar zie we een kinderopvang met nieuw dak met rodepannen wat met IoM ondersteuning tot stand gekomen is. Verder zien alle gebouwen er prima uit en zijn voorzien van airco wat geen overbodige luxe is met soms temperaturen tussen de 35 en 40 graden.Het dak van het hoofdgebouw is ook vernieuwd met gegalvaniseerde platen met IoM ondersteuning. Het computer lokaal heeft 16 nieuwe pc’s gekregen met IoM ondersteuning. Klaslokalen in het hoofd gebouw voor de oudere kinderen hebben geen ramen en geen airco wat een mogelijk toekomstige steunaanvraag kan worden. Ook is met IoM ondersteuning een groot interactief scherm gekocht op wielen zodat het in alle lokalen ingezet kan worden.




Een van de studenten Nathalia heeft 3 maanden op de Driestar in Gouda gestudeerd met IoM ondersteuning. Na de lunch bezoeken we de GKT kerk in Jember waar het muziek team aan het oefenen is. Het is een (financieel) krachtige gemeente met relatief veel Chinese ondernemers. In 2010 is dit nieuwe gebouw afgerond aangezien de vorige te klein werd. Momenteel hebben ze ca. 600 leden waarvan ca. 120 jongeren. Ca. 80 jongeren volgen Bijbelonderwijs. Deze gemeente is in staat om zelf aan kerk planting te doen en hebben al 2 andere gemeentes gesticht. Als een nieuwe gemeente 50 leden heeft kunnen ze zelf ouderlingen/diakenen/voorganger kiezen. We merken dat kerkplanting zit in het dna van de kerk(leden) zit.



Zat 12 april
We reizen naar Genteng via een mooie route door de bergen in een jungle achtige omgeving met overal productie van koffie, bananen, cassave, rijst, suikerriet en papaya. Op Aletheia school in Genteng ontmoeten we Irma die naar NL komt voor de IC in juni 2025. Het is mooi dat we haar nu al leren kennen. De school hoort bij de kerk waar 6 dominees werken en 300 leden. De leden betalen o.a. voor studiebeurzen om armlastige studenten te steunen. We ontmoeten het hoofd van kinderopvang en speelgroep. Leerlingen komen uit de regio (tot een uur rijden) en daarom verzorgt de school leerlingen vervoer met 5 mini busjes. Een klein % van de leerlingen is niet Christen (bijv moslim). De computers zijn ca. 10 jaar oud en zullen de komende 5 jaar vervangen moeten worden. Naast de school zien we een stuk braak grond dat eigendom is van de kerk. Tijdens avondeten verteld pastor Eddy dat deze grond 3 jaar geleden aangekocht is met het doel om er slaapvertrekken en de high school te bouwen. Irma verteld dat ze de 1e (van totaal 6) module afgerond heeft van een training over de Institutie van Calvijn. Na haar volgen er nog 2 collega’s die dezelfde training gaan volgen zodat ze over een jaar een sterkere basis hebben onder hun onderwijs. Er zullen speciale curricula ontwikkeld worden om de materie goed in te bedden.


Zo 13 april
Zondagmorgen bezoeken we de kerkdienst in de GKT Efrata kerk die om 8.00 uur (!) begint. Weer vragen we ons af hoe dit in NL zou vallen. 😊 Het is een dienst zoals wij het gewend zijn en stond in het teken van Pasen. Wij werden kort welkom geheten maar begrijpen weinig van het Indonesisch. Aan het eind van de dienst wordt ons gevraagd kort iets te zeggen wat we uiteraard graag doen. Na de dienst worden we uitgenodigd te blijven eten en napraten. Al snel vertrekken we aangezien het nog een lange rit is naar Dudu, Bali, wat vlakbij de luchthaven is vanwaar we naar NL vertrekken. We genieten nog een dagje van het natuurschoon in Bali, ronden onze rapportage en administratie af waarna we naar AMS vliegen.
Mijn naam is Eerik Schipper en ben lid van de NGK in Nieuwleusen. Sinds 2019 ben ik betrokken bij het bestuur van Indonesië Mission. Het is mooi om bij te mogen dragen aan de verspreiding van het Evangelie. Samen met Bouke Stomphorst schrijven we over onze reis.