dinsdag, juni 18, 2024

Jakarta, 3 – 5 april

Onze reis naar Jakarta start in Merauke; daar staat het schoolhoofd van de SMTK tussen ons in.

Dinsdag komen we vanuit Merauke in Sentani aan en nemen onze intrek weer in Hotel Grand Tahara. We bellen het ziekenhuis in Abepura, maar daar kunnen we vandaag niet terecht. Morgen ook niet, want dan is het een nationale vrije dag. Donderdag is de oogarts die genoemd is, er niet. Die is dan voor meer dan een week afwezig.

We bellen weer met de SOS alarm centrale. Eén van de medewerkers heeft op internet onze verslagen gevonden en vindt die erg interessant.  We worden goed geholpen en er worden afspraken gemaakt voor vluchten. Donderdagmorgen om 8.45 is er een vlucht van Batik Air. Een schoon en mooi vliegtuig met voldoende ruimte tussen de stoelen. We hebben het intussen met onze bagage zo geregeld, dat we zo nodig direct van Jakarta naar Nederland kunnen vliegen. We zijn om een uur of 12 uur in Jakarta (tijdsverschil met Sentani: 2 uur). Een taxi brengt ons in ruim een half uur naar het oogziekenhuis: Jakarta Eye Centre.

Het is een nationale vrije dag en daardoor is er op dat moment geen specialist aanwezig, maar iemand, die waarneemt. Die doet gedegen onderzoek en vindt het nodig, dat de specialist komt, omdat ze vermoedt, dat het netvlies beschadigd is. Na anderhalf uur komt de specialist. Zij heeft ook nog in Nederland gestudeerd! Volgens haar is het geen netvliesbeschadiging, maar gaat het om “floaters”. Die zijn wel lastig, maar niet gevaarlijk. Ze schrijft druppels voor, die het probleem wat kunnen verlichten. Conclusie: we hoeven niet overhaast naar Nederland, maar kunnen volgens planning verder werken. De geplande preekcursus in Waena kan gewoon doorgaan!

We laten ons door een taxi naar het Alliance Guesthouse in Jakarta brengen. Dat ligt niet ver van het oogziekenhuis. Tot onze verrassing ontmoeten we daar een medewerker van MAF Sentani. Er is ook een groep jongeren uit Colorado, USA. Zij volgen daar een Missionary School en zijn net begonnen aan een praktijkreis van drie maanden. Een gezellig, enthousiast stel, vol verhalen en vragen.

Het lukt niet om ’s avonds nog bericht naar SOS te sturen. Internet werkt niet, vermoedelijk door blikseminslag. Woensdagmorgen lukt het wel. Halverwege de middag, als Nederland wakker is, horen we dat de artsen van SOS international het ook verantwoord vinden om naar Papua terug te vliegen. Er is voor donderdag een vlucht voor ons geboekt, die om ongeveer half 8 vertrekt.

Dat wordt dus heel vroeg opstaan op donderdagmorgen. De medewerkers van het guesthouse hebben een ‘klein ontbijtje’ voor ons in de koelkast gezet. Dat is handig en lekker. We hebben telefonisch een taxi besteld, die om 20 voor 5 voor de deur staat. De chauffeur is een Batakker, een stam op Sumatra, waar de Noorse Lutherse zendeling Nommensen in de 19de eeuw het evangelie heeft gebracht. De chauffeur vertelt daarover! Hij is ook geïnteresseerd in verschillen tussen Lutheranen en Calvinisten.

We vliegen weer met Batik Air en arriveren na een tussenstop in Makassar in Sentani. We proberen eerst een paar gastenhuizen, maar dat lukt niet. Volgens de verhalen is het ene gastenhuis niet bruikbaar vanwege de overstromingen en het andere heeft geen kamer meer beschikbaar. We komen terecht bij een hotel, maar op de kamer blijken de dekens brandgaten te hebben, er zijn geen lakens, de kraan van de wastafel werkt niet en de douche spuit alle kanten op. Wel goedkoop en voor een nacht te doen, maar dit kan niet voor een week ons ‘thuis’ zijn. We besluiten te vertrekken naar het inmiddels vertrouwde hotel Grand Tahara en nemen daar onze intrek voor een week.

Jan en Henny.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties