zaterdag, juli 20, 2024

Merauke, GGRI gemeente: 24-30 maart 2019

Aanpassingen

Ons oorspronkelijke plan was om van 18-22 maart les te geven aan de middelbare theologische school. De week daarop: 25-30 maart, hadden we gereserveerd voor de gemeente. Door problemen met de vliegverbindingen lukt het niet op 18 maart te starten. Dat wordt 22 maart.

We laten de cursus voor de gemeente toch op de geplande tijd doorgaan. Dat betekent, dat we vanaf 25 maart van 8 tot 12 uur op de school les geven en vanaf 17.00  uur tot 19.00 uur aan gemeenteleden. Dat is best wel pittig, maar het lukt goed. Zondags ben ik voorgegaan in de dienst met een preek over Efeze 5, over de man, die het hoofd is van zijn vrouw. Een tekst die een heel andere betekenis heeft dan veel mannen graag willen horen!

Deelnemers aan de cursus blijven na afloop met plezier napraten.

De vervolgcursus pastorale zorg

Eind vorig jaar zijn we met deze cursus begonnen. Deelnemer Maniawassi was toen zo enthousiast, dat hij zelf de cursus wilde voortzetten. Maar dat is helaas niet gelukt, omdat afspraken maken met de cursisten erg moeilijk was. Dit keer kan hij niet meedoen vanwege gezondheidsproblemen.

We zijn maandag om 5 uur bij de kerk. Dan blijkt, dat er geen elektra is; om 5 uur begint het al wat te schemeren en om 6 uur is het echt helemaal donker. De cursus gaat maandag dus niet door; er wordt beloofd, dat de elektriciteit in orde komt. En dat is dinsdag inderdaad het geval. Het aantal deelnemers komt uit op een stuk of acht. De kerk staat dicht bij de weg; het geluid van het verkeer is heel hinderlijk; daarnaast klinkt af en toe ook de luide gebedsoproep van de moskee, die nog hinderlijker is. We gaan proberen een zaaltje in het hotel te regelen en dat lukt. Vanaf woensdag zitten we in dat zaaltje en dat gaat bijzonder goed.

Onderwerpen op de cursus

Bij de lessen komt de vraag naar voren: wat heb je van je ouders geleerd? Een deelneemster, dochter van een verpleger vertelt, dat haar ouders elke dag uit het ‘rode boekje’ voorlazen. Een boekje met bijbelverhalen in eenvoudig Indonesisch. Daar heeft ze heel veel van geleerd. Zij is aan het afstuderen aan de theologische hogeschool.

Er wordt verteld over een weduwnaar die na vier jaar opnieuw trouwde. Veel gemeenteleden vonden dat niet goed, maar de predikant zag (m.i. terecht) geen bezwaar. Misschien wanbegrip over de tekst (1 Timotheus 3: 2 en12), dat voorgangers met 1 vrouw getrouwd moeten zijn. Of over het verbod om een tweede vrouw te trouwen. Voor de tweede keer trouwen na het overlijden van je vrouw mag dan ook niet volgens sommigen…..  Het is niet duidelijk welke reden werd aangevoerd.

Er is een deelnemer die zich beschikbaar stelt om ouderling of diaken te worden. Hij is vrijgezel. Volgens velen kan dat niet. Diezelfde tekst zegt, dat een ouderling of diaken getrouwd moet zijn. Men heeft kennelijk vergeten, dat Paulus vrijgezel was en dat dit dus niet de bedoeling van deze tekst kan zijn!

Een groepje deelnemers.

Over magie wordt flink doorgepraat. Deelnemers vertellen, dat er artsen zijn, die adviseren eerst naar de medicijnman te gaan en dan de gewone medicijnen van de arts te gebruiken! Mensen, die op een wetenschappelijk niveau gestudeerd hebben, blijven dus (witte) magie promoten. Er zijn in deze stad ook natuurgenezers die in gebed Gods zegen vragen en christen zijn.

Bij de evaluatie zeggen de deelnemers, dat het fijn is, dat de cursus niet alleen voor de kerkeraad is. Ook vragen ze of deelnemers aan de cursus de kerkeraad kunnen aanbieden om bezoeken te doen in de gemeente. Natuurlijk, is ons antwoord. Dan kun je veel betekenen voor de gemeente. Dat is de bedoeling van deze cursus, dat je het geleerde in praktijk brengt en doorgeeft.

Eén van de cursisten is een meisje dat in de brugklas zit en heel goed meedoet. Haar moeder is er ook en twee avonden doet haar vader, die ouderling is, mee. De laatste avond kan hij er niet bij zijn; de politie heeft zijn motor heeft meegenomen omdat hij zonder helm reed. Zondag’s noemt hij iets van het geleerde in de dienst als hij de afkondigingen doet.

Een deelneemster (Fonce) vraagt of ze als helpster met ons mee kan, als we in het gebied van Binamzain of Suator les gaan geven. Ze heeft de SMTK gedaan en is bijna afgestudeerd aan de STT (theologische hogeschool). Ze is door ds. Korwa gevraagd voor het gebied van Binamzain. We zijn erg blij met haar vraag; zo zou ze ook cursus-leidster kunnen worden.

Zij wil volgende week al helpen als we op de STT gaan lesgeven. Prima, dat spreken we af.

Een andere groep deelnemers.

Vervolg

Zondags preek ik over zondag 23; ‘Hoe kan ik worden vrijgesproken door God’?

Die dag hebben we ook contact met een arts, omdat Henny al een paar dagen last heeft van een slordig, zwart kanten gordijn in haar rechteroog. Advies: een goede oogarts raadplegen, want het zou beschadiging van het netvlies kunnen zijn. De oogarts die genoemd wordt, werkt in het ziekenhuis Dian Harapan in Abepura (aan de noordkust in de buurt van Sentani). Het komt erop neer, dat we de cursus aan de Theologische Hogeschool niet kunnen geven. Die is gepland voor de volgende week, maar die zeggen we af en proberen een vlucht naar Sentani te regelen. Dat lukt en het wordt een vlucht op dinsdag.

Op de luchthaven bellen we  het schoolhoofd van de SMTK. Zij zou certificaten maken voor de studenten die de TLT cursus hebben gevolgd en ze heeft daar mijn handtekening voor nodig. Hoe regelen we dat? Tot onze verrassing blijkt zij ook op de luchthaven te zijn om enkele medewerksters van het  ministerie van Godsdienst, die aanwezig waren bij de examens, te begeleiden. Ze komen ook naar de wachtkamer en zo kan zij meteen de handtekening krijgen. We komen met Lion Air keurig op tijd in Sentani aan. Op tijd vliegen is een van hun de kenmerken.

Jan en Henny.

Verre Naasten
Via deze reisblog zijn verschillende reizigers te volgen die via of namens Verre Naasten buitenlandse mission-partners en -projecten bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan: lokale kerken die hun mission-gebied bezoeken, uitwisselingsreizen van scholen en inspiratiereizigers. Deel mee in hun reiservaringen en laat je inspireren door wat er wereldwijd wordt gedaan rondom mission! Geef je op voor de nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de laatste updates van de reizigers.
Lees ook deze artikelen eens:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Populaire artikelen

Nieuwste reacties